Kan ik veilig naar Sri Lanka reizen?

Lees ook Reisadviezen en tips Sri Lanka voor een veilige rondreis 

De afgelopen tijd was Sri Lanka negatief in het nieuws door het oplaaiende geweld tussen de Tamil Tijgers en de Sri Lankaase regering. Eind oktober voerde de Tamil rebellen een aanval uit op regeringstroepen in de populaire toeristenplaats Galle in het zuiden van Sri Lanka. Sindsdien raadt het Ministerie van Buitenlandse Zaken af om naar het land te reizen. Reizigers stellen de vraag: "Kan ik wel veilig naar Sri Lanka reizen?" In het reisprogramma Weg met BNN gaf ik het antwoord: Ja dat kan!

 

Zelf heb ik een aantal jaar geleden met mijn rugzak door Sri Lanka getrokken. Het is een fantastisch land met een zeer vriendelijke bevolking. Onveilig heb ik mij nooit gevoeld daar en toen speelde het conflict ook.

Reizen naar Sri lanka is veilig. De aanvallen van de Tamil Tijgers zijn niet gericht op toeristen, maar op het leger van de regering. Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Turkije, dan is het in Sri Lanka mogelijk veiliger. In Turkije zijn aanslagen gericht op het toerisme, in Sri Lanka niet.

In het reisprogramma vroeg presentator Sander de Heer me of je als toerist iets merkt van het conflict? Eigenlijk heel weinig. Alleen als je op de luchthaven in Colombo aankomt, zul je wel roadblocks tegenkomen en militairen zien. In Colombo zul je dit ook wel tegenkomen. Maar zodra je buiten Colombo komt merk je er vrij weinig meer van.

Het advies van het ministerie om Sri Lanka te vermijden als je er niet heen hoeft vind ik overdreven. Naar mijn mening is er vrijwel geen veiligheidsrisico voor toeristen. Dat zijn ook de berichten die ik uit Sri Lanka hoor. Een backpacker reageerde vorige week vanuit Sri Lanka in de uitzending van Weg met BNN op mijn toelichtingen. Zij merkt niks van alle toestanden en roept backpackers op Sri Lanka niet te mijden. Sri Lanka heeft het hard nodig om het land verder op te bouwen na de Tsunami.

Lees ook:Reisadvies Sri Lanka. Is reizen in Sri Lanka veilig?
Lees ook:Actueel reisadvies voor Sri Lanka in 2010. Is Sri Lanka veilig?
Lees ook:Sri Lanka veilig voor toeristen
Lees ook:Geen negatief reisadvies voor Sri Lanka
Lees ook:Reisadviezen en tips Sri Lanka voor een veilige rondreis

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Kan ik veilig naar Sri Lanka reizen?

 1. Tom

  Ik zou niet naar Sri Lanka gaan. Het is te gevaarlijk hoor ik van mijn kennissen die al waren in Sri Lanka. En ik zie ook Engeland en paar andere landen al negatief reis advies gegeven.

    /  
 2. Piet

  Ben in januari nog in Sri Lanka geweest, zelfs in het oosten. Geen moment onveilig gevoeld. Een rondreizend toerist ondervindt er waardering. Het is een boeiend en ontspannend land.

    /  
 3. Henri

  Ben de afgelopen 3 jaren, 6 keer in SL geweest. Ik voel me er niet onveilig. Wel moet men heel goed kijken wat men er doet. Drugs heel gevaarlijk ! De bevolking is vriendelijk, maar men probeert wel toeristen in een val te leiden. Niet met vreemden meegaan, die je niet van het hotel of omgeving kunt inschatten. Het kan heel vervelend worden. Gezond verstand gebruiken, dan loopt het wel los. Krities blijven, ook al is het nog zo verlokkend….Veel plezier,
  Henri

    /  
 4. Veerle Ranson

  Er zou momenteel een positief reisadvies gelden, heb getelefoneerd naar de ambassade in Nederland. Het land is veiliger dan ooit!
  Het blijft voor mij moeilijk om in te schaaten….Het is de eerste keer dat ik zo ver weg ga trekken met de rugzak en ben toch wel ban g van aard.
  Anderzijds wil ik de vriendelijke bevolking graag ontmoeten en zou het maar jammer zijn dat het mooie eiland stilaan vergeten wordt.
  Ik twijfel nog aan een wijziging van boeking, misschien toch veiligere oorden opzoeken???

  Veerle

    /  

Comments are closed.