Reisadvies Sri Lanka. Is reizen in Sri Lanka veilig?

In de sitestatistieken van deze blog zie ik dat er veel gegoogeld wordt op de term ‘Reisadvies Sri Lanka”. Op Travel.blog.nl heb ik er vaker wat over geschreven. Omdat het laatste bericht dateert van 14 april 2007 nu even een update. Is reizen naar Sri Lanka veilig?

Bekijk het actuele advis in 2010

Op de website van het Ministerie van BuitenlandseZaken is te lezen dat niet essentiële reizen naar Sri Lanka afgeraden worden. Alle reizen naar het oosten en noorden van het land worden ontraden. Recentelijk zijn er een aantal incidenten geweest waarbij slachtoffers gevallen zijn. Wat houdt zo’n advies in? Eigenlijk kun je er niet zo veel mee. Het ministerie is altijd vrij voorzichtig in het geven van adviezen. Ze kunnen (net zoals ik) niet voorspellen wat er in de nabije toekomst gaat gebeuren. Dat er een probleem is tussen de regering en de Tamils is een feit.

Maar, dit confict duurt al tientallen jaren en in die tijd zijn er nooit aanslagen op toeristen geweest. Het is er voor toeristen eigenlijk altijd veilig geweest. Zelf ben ik ook in Sri Lanka geweest en heb mij daar nooit onveilig gevoeld. Je merkt wel dat er een confict is, met name als je in de hoofdstad Colombo bent. Maar de kans dat je in Sri Lanka iets overkomt is naar mijn mening minder groot dan dat je in Turkije of Egypte te maken krijgt met een bomaanslag. Het midden en zuiden van Sri Lanka liggen ver van de gebieden waar het conflict zich met name afspeelt.  

Toeristen mijden nog steeds  het tropische eiland in de Indische Oceaan. Toch merken de Nederlandse reisorgansiaties weer een toename in de vraag naar reizen naar het tropische paradijs in de Indische Oceaan. Sri Lanka is voor toeristen nog steeds een veilige bestemming. Het conflict speelt zich met name af in het noorden en oosten van Sri Lanka, een gebied waar toeristen nooit komen. Tamil Tijgers hebben het niet gemund op toeristen. In die ruim 20 jaar dat het conflict speelt is er dan ook nooit een toerist om het leven gekomen.

Sri Lanka heeft de toerist veel te bieden. Groot voordeel van dit land is dat het net zo groot is als Nederland en België samen, zodat je nooit grote afstanden hoeft af te leggen om de hihglights van het land te ontdekken. Sri Lanka biedt een mix van prachtige historische cultuur, volop mogelijkheden voor actieve vakanties in het hoogland, Nationale Parken met wildlife, de mooiste stranden en een gastvrije en vriendelijke bevolking. Reizen in Sri Lanka is goedkoop. Een rondreis door Sri Lanka boek je al vanaf € 1149

Lees ook:Geen negatief reisadvies voor Sri Lanka
Lees ook:Kan ik veilig naar Sri Lanka reizen?
Lees ook:Actueel reisadvies voor Sri Lanka in 2010. Is Sri Lanka veilig?
Lees ook:Sri Lanka veilig voor toeristen
Lees ook:Reisadviezen en tips Sri Lanka voor een veilige rondreis

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Reisadvies Sri Lanka. Is reizen in Sri Lanka veilig?

 1. SriLankaGanger

  [quote]Groot voordeel van dit land is dat het net zo groot is als Nederland en België samen, zodat je nooit grote afstanden hoeft af te leggen om de hihglights van het land te ontdekken.[/quote]

  Ik kan uit ervaring melden dat een busreisje Colombo -> Hikaduwa (95 km) meer dan 5 uur in beslag neemt. Het verkeer langs de kust is een absoluut drama. In het binnenland is dat uiteraard niet het geval.

    /  
 2. Ben Nieweg

  Het reisadvies inzake Sri Lanka is nogal dubieus. Momenteel is het in het gehele (mooie) land zeer risicovol. Zeker nu wederzijds de vredesonderhandelingen zijn gestaakt.
  Dagelijks vallen er vele doden te betreuren. zowel aan Tamil kant als wel aan de regeringstroepenzijde.
  Vrienden hebben mij de komst naar Sri Lanka (Colombo) ten zeerste ontraden.
  B.Nieweg

    /  
 3. hilde

  Ik ben net (jan 2008) met een vriendinnetje drie weken zelfstandig gaan rondreizen. We voelde ons helemaal niet onveilig. Het Noorden en Oosten hebben we inderdaad overgeslagen, evenals het Yala Park en Colombo voelde erg onrustig (veel soldaten)
  Het is verstandig de politieke situatie op de voet te volgen en we hebben iets vaker een taxi genomen i.p.v. de bus en de trein. Maar het was verder zo heerlijk en de bevolking is erg blij wanneer je toch besloten hebt hun prachtige land te bezoeken. De kans dat je problemen krijgt met een aanslag is volgens mij kleiner dan de kans dat je een kokosnoot op je kop krijgt.

    /  
 4. Gerard de Jong

  Ben net een paar dagen terug uit Sri Lanka i.v.m. werk. Elke twee maanden verblijf ik ruim twee weken in Sri Lanka. De realiteit gebiedt me te zeggen dat Sri Lanka op dit moment onveilig is voor iedereen die van het openbaar vervoer gebruik wil maken. De recente aanslagen op bussen en een treinstation maken het gebruik van deze vorm van transport zeer onverstandig. Niet voor niets overweegt de overheid om op bepaalde trajecten zelfs gepantserde bussen te laten rijden en op andere trajecten bewapende bewaking mee te laten reizen.
  Ook zou je je niet in de buurt van politie bureaus, militaire kampen, busstations, overheidsgebouwen e.d. moeten bevinden. Aangezien je als toerist lang niet altijd door hebt of je je in de buurt van zo’n locatie bevindt, loop je ook daarmee dus een zeker risico. Nog maar kort geleden zijn zelfs een aantal transformatorhuisjes langs de weg opgeblazen. Of wat te zeggen van een handgranaat in de dierentuin van Colombo, nog maar drie weken geleden?
  Het is onjuist om te zeggen dat conflict zich alleen in het noorden en oosten afspeelt. Recente aanslagen vonden plaats in Colombo, bij Yala, Dambulla, Yaela, Butalla en vorig jaar Unawatuna/Galle, Hikkaduwa en Habarana.
  Het is vreselijk jammer dat de zaken zo lopen en het doet mij pijn aan het hart dit te moeten zeggen, maar het is nu eenmaal niet anders: Sri Lanka is op dit moment en waarschijnlijk tot het einde van dit jaar in elk geval geen veilige vakantie bestemming voor backpackers. Maar ook voor ieder ander is het echt oppassen geblazen.
  De bevolking leidt zwaar onder de daling van het toerisme en ik hoop dan ook van harte dat er snel een einde komt!
  Ayubowan!

    /  
 5. ronald

  Hallo Gerrd,
  Bedankt voor je update. Het klopt dat het voor backpackers geen veilige vakantiebestemming is. Maar wanneer je een strandvakantie of een georganiseerde rondreis maakt is er volgens mij niet zo veel aan de hand. Bij georganiseerde reizen wordt de sutuatie goed in de gaten gehoude en bovendien zijn de aanslagen niet gericht tegen toeristische doeleinden. In Galle is vorig jaar inderdaad een aanslag geweest maar dat was ver weg van de toeristische hotels etc. Het is zonde dat zo;n mooi land aan dit geweld ten onder gaat.

    /  
 6. Caroline Catrysse

  Graag had ik geweten hoe de situatie recent is in Sri Lanka in verband met een reis die we eventueel zouden willen doen in juli. De laatste berichten, die ik las, dateren van februari, maar ondertussen moet het er daar toch al heel wat anders uitzien?? Graag wat advies over de veiligheid.

    /  
 7. ingrid eding

  Hoi Ronald,

  Kun je me iets zeggen over de situatie nu in sri lanka ? Ik heb voor 9 juli geboekt in december en ik twijfel om te gaan.
  Ik ga met een stel, dat ieder jaar gaat en we gaan dan met een taxibus en eigen chauffeur naar Negombo, Kandy en dan naar het Zuiden aan de kust.
  Ik zie dat er om de paar dagen bomaanslagen zijn en ik weet niet of ik moet annuleren (kost ook weer veel geld) of moet gaan.
  Die vrienden zijn heel positief en hun vrienden in sri lanka, die in een weeshuis werken in Tangalle, zeggen dat je weinig van de toestand merkt. Ik weet het gewoon niet.
  Ik hoor niets van andere toeristen, of die gaan of niet.
  Groetjes Ingrid Eding

    /  
 8. Michelle

  Beste Ingrid,
  Ik heb de Travelblog van Ronald overgenomen dus ik zal proberen je vraag te beantwoorden. Ik heb even naar het actuele reisadvies gekeken: http://www.minbuza.nl/nl/reizenlanden/reisadviezen,reisadvies_sri_lanka.html
  en daar staat dat alle niet noodzakelijke reizen, worden ontraden. Twee weken terug waren er nog een aantal aanslagen. Je moet altijd zelf beslissen maar ik zou gezien dit actuele advies even wachten met het afreizen naar Sri Lanka.
  Groetjes,
  Michelle

    /  

Comments are closed.