Inchecken? Verstop dingen onder je jas!

Met de belachelijke prijzen die prijsvechters tegenwoordig vragen voor het inchecken van bagage, zit er niets anders op dan te reizen met alleen handbagage. Maar wat neem je mee en wat neem je vooral niet mee als je het grondpersoneel te slim af wilt zijn?

Kijk uit voor te grote handbagage
Vliegen met alleen handbagage is een uitdaging, dat kan ik je wel vertellen. Alhoewel er over het gewicht niet zo vaak moeilijk wordt gedaan, houden de incheckdames de afmetingen van je bagage nauwlettend in de gaten. Zo stond ik laatst in de rij voor een Ryanair-vlucht van Madrid naar Eindhoven. Het duurde erg lang voordat ik de slurf in mocht, want de één na de ander werd eruit geplukt vanwege te grote handbagage.

55 x 40 x 20 cm
De gangbare maximum afmetingen die luchtvaartmaatschappijen geven zijn 55 x 40 x 20 cm. Je ziet nog steeds veel mensen met twijfelachtig grote koffers langs de ticketverscheurders glippen, maar ik voorspel dat die binnenkort hun portemonnee moeten trekken. Om niet met een meetlint aan de gang te hoeven, hebben de meeste maatschappijen bij hun gate een frame staan, waarin je handbagage moet passen. Tip: koop een koffer die speciaal is gemaakt voor het meenemen van handbagege, zoals op de foto hierboven.

Rol je kleren op
Toeristen lopen altijd rond in gekreukte kleding, is je dat weleens opgevallen? Want hoe netjes je je kleren ook in je koffer stopt, ze komen er altijd verwoest weer uit. Dus laat dat vouwen maar zitten. Rol in plaats daarvan je kleren op, want dat scheelt enorm veel ruimte. Een tip om eventuele kreukels er weer uit te krijgen: hang het item aan een kleerhanger in de badkamer wanneer je je doucht. De waterdamp werkt als een stoomstrijkijzer (zeggen ze).

Niet alles hoeft mee
Een tip die ik eens las voor het samenstellen van je bagage was: “leg alles wat je nodig denkt te hebben op je bed. Laat daarna de helft hiervan thuis.” Bij het bepalen van je handbagage moet je misschien wel nóg strenger tegen jezelf zijn. Zo kun je toiletartikelen best op je bestemming kopen, want je mag er toch maar 100 ml per stuk van meenemen. Ook kun je overwegen om een oud t-shirt mee te nemen en een nieuw exemplaar op je vakantiestemming te kopen. Of andere wisseltrucs met je kleding uit te halen.

Is die laptop echt nodig?
Een laptop is een leuk speeltje, maar weegt samen met de adapter al gauw 2 kg. Daarnaast neemt hij kofferruimte in beslag, want hij mag tegenwoordig niet langer aan je schouder mee het vliegtuig in. Dus wie niet zo’n schattige netbook heeft: laat die laptop gewoon thuis. Groot kans dat je op je nieuwe mobieltje je e-mail kunt checken. Als je dan toch per se wilt werken tijdens je reis, kun je ook gewoon een USB-stick meenemen en een internetcafé in duiken.

Overgewicht? Hier een paar trucs

Ben je bang dat je handbagage te zwaar wordt of past er simpelweg niet meer in? Dan heb ik hier een paar trucs uit eigen reiservaring voor je.

• Zorg dat dikke of zware kleren niet in je handbagage zitten, maar om je lijf.
• Opladers, fotocamera’s e.d. passen vaak prima in je jaszakken.
• Als je het vliegtuig inloopt kun je best een extra trui over je arm meenemen.
• Onder die jas of trui die over je arm hangt, kun je zware dingen verstoppen.

Lees ook:Prijsvechter Spirit rekent 100 dollar voor handbagage
Lees ook:RyanAir verlaagt tarieven voor koffers
Lees ook:Nieuwe handbagage regels; hoe zit het nou?
Lees ook:Verbod vloeistoffen in vliegtuig blijft voorlopig van kracht
Lees ook:Vloeistoffen in je handbagage mag weer vanaf 2013

Geen reacties // Reageer