Diarree voorkomen op reis

In Malawi (en ook andere Afrikaanse landen) is het erg gebruikelijk om je behoefte te doen boven een gat in de grond. In sommige gevallen bouwt men er met riet nog een soort van omheining omheen waardoor je enige privacy kunt benutten, maar geluiden en geur gaan daar natuurlijk dwars doorheen. Ik weet nog goed hoe ik langs een van deze ‘toiletten’ liep en alleen maar medeleven kon voelen voor de persoon boven het gat. Mijn reisgenoot had last van zware reizigersdiarree. 

Bijna niets is vervelender op reis dan het last krijgen van diarree. Thuis is het al vervelend, maar op reis des te meer. En al helemaal wanneer je niet normaal op een wc-pot kunt zitten. Maar hoe kun je diarree nou het best voorkomen?

- Handen wassen! Voor het koken, voor het eten en na het eten. Ook na elk toiletbezoek is het raadzaam om je handen te wassen. Neem ook desinfecterende gel mee, zo kun je bij elke gelegenheid je handen bacterievrij maken (ook wanneer er geen schoon water voor handen is).

- Let op je voeding! Salades, ijsblokjes, ongekookt eten, rauwkost, gerechten met daarin ongekookte eieren verwerkt, rauwe vis/vlees en zeevruchten zijn not done! Ook fruit dat al geschild is of ijs dat aan de kant van de weg verkocht wordt uit een karretje zijn gevaarlijke etenswaren.

- Vliegen brengen vaak en veel bacteriën over op voedsel. Wanneer je in een restaurantje vol vliegen komt kun je het best rechtsomkeert gaan. Probeer ten alle tijde je eten te beschermen tegen vliegen.

- Leidingwater drinken in landen met een lage hygiënische standaard is erg gevaarlijk. Vaak zitten er bacteriën in het water die westerse magen niet verdragen kunnen. Zou je al jaren in het land verblijven kan het zijn dat je lichaam gewend is aan de bacteriën, maar 3 weken in het buitenland is niet genoeg om te wennen aan deze bacteriën.

- Let op bij het zetten van koffie en thee dat er niet ongezuiverd water bijgeschonken wordt. Zolang het water dat voor de thee en koffie gebruikt is goed gekookt is, is er niets aan de hand.

- Probeer ook tijdens het zwemmen geen water binnen te krijgen.

- Troebel water dat je van plan bent te gaan koken voordat je het gaat drinken moet eerst nog gezuiverd worden. Dit kan met een koffiefilter of een schone zakdoek.

- Drinkrietjes met ingebouwde filter, zijn waardeloos.

Diarree is over het algemeen voornamelijk vervelend maar ongevaarlijk. Let op wanneer je last hebt van een etterige en/of bloederige stoelgang, pijnlijke en/of valse stoelgangsnood, meestal met hevige buikkrampen. In dat geval kun je last hebben van dysenterie. Voor zwakkere mensen, kinderen en ouderen kan dit behoorlijk gevaarlijk zijn. Let ook op bij diarree dat je voldoende blijft drinken.

Heb jij wel eens last gehad van reizigersdiarree? Wat heb jij gedaan om dit te verhelpen? 

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin!

Lees ook:Als je dit gelezen hebt slaap je liever nooit meer in een hotel
Lees ook:Boetes voor snacken in het Colosseum
Lees ook:10 tips voor het lekkerste dinertje in het buitenland
Lees ook:Volgtip voor Twitter
Lees ook:Snorkelen in het ijskoude water van Antarctica

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Diarree voorkomen op reis

  1. Pingback: 10 tips voor het lekkerste dinertje in het buitenland | Travel