Alleen op vakantie: De voor- en nadelen

Het stond al een tijdje hoog op mijn verlanglijstje: Alleen op reis gaan. Maar toch hield iets mij tegen. Ik durfde niet zo goed en was ook bang dat ik het helemaal niet zo leuk vond. Een maand geleden had ik vakantie, maar de rest van mijn vrienden, kennissen en familie niet. Misschien was dit dan het ideale moment om eens alleen op vakantie te gaan?

Ik boekte een reis en sprong een week later gelijk al in het diepe. En ik heb het, zo alleen op reis, heel leuk gehad. Twijfel jij nu ook om alleen op reis te gaan? Ik heb een aantal voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

1. Zelf bepalen welke reis je boekt
Als je alleen op vakantie gaat, mag je ook zelf bepalen waar de reis naartoe gaat. Je hoeft met niemand te overleggen en kan zelf een reis uitzoeken die jij wilt. Wilde je altijd al eens naar IJsland? Dan kan dat gewoon. Klein nadeel is wel dat je nu ineens veel meer keuze hebt, maar dat komt uiteindelijk ook wel weer goed. Mijn tip: Ga langs bij het reisbureau, geef je voorkeuren door en samen komen jullie er dan wel uit.

2. Zelf bepalen wat je gaat doen op vakantie
De reis is geboekt, je bent in je hotel of appartement aangekomen. Je kan nu zelf bepalen wat je elke dag gaat doen. Wil je een dagje aan het zwembad liggen met een goed boek, dan kan dat. Maar wil je de omgeving verkennen op een scooter of quad, dan kun je dat ook doen. Of wil je liever naar dat ene leuke museum, dan doe je dat toch gewoon.Je maakt zelf je eigen plan en je hoeft met niemand te overleggen. Kortom: Vrijheid, blijheid.

3. Sneller nieuwe mensen ontmoeten
Ik heb tijdens mijn vakantie gemerkt dat ik wel alleen op vakantie was, maar eigenlijks nooit echt alleen was. Mensen zien dat je alleen bent en stappen makkelijker op je af. Andersom geldt dat ook. Ik merkte dat ik sneller een praatje ging maken met een local of andere toeristen. Ook kwam ik ineens genoeg mensen tegen die ook alleen op vakantie waren, dat schept toch een band. Mooi voorbeeld: Mijn buurman in het hotel was ook alleen op vakantie, was al 92 en vroeg elke avond of ik samen met hem wilde eten. En zo was ik ook tijdens het eten niet alleen.

4. Je zelfvertrouwen krijgt een boost
Als je alleen op vakantie bent, moet je ook echt alles zelf regelen. Je regelt het hotel, vliegtickets en transfer zelf. Je moet zelf op zoek naar die taxi of dat ene leuke dorpje op dat eiland. En ben je de weg kwijt, dan moet je hem ook zelf weer terugvinden. Of even vragen aan een aardige local natuurlijk. Doordat je alles zelf doet, en dat lukt, krijg je ook meer zelfvertrouwen.

Nadelen

1. Niemand om mee te praten
Ja daar ben je dan, helemaal op reis. Er is niemand met je mee.. Maar in de tijd van social media zijn familie en vrienden toch vlakbij en kun je wel met ze praten over jouw belevenissen. Maar als het puntje bij het paaltje komt, zit je toch met jezelf opgescheept en is er niemand die ook jouw avonturen heeft meegemaakt. Dat kan soms een beetje eenzaam zijn.

2. Eenzaam
Je bent alleen op reis, je hebt even niemand om mee te praten en je bent in de nacht ook helemaal alleen op de kamer. Dat kan enorm eenzaam zijn, maar zo leer je ook hoe het is om echt alleen te leven. Kwestie van een klein beetje overleven en weer doorgaan. Je kan immers zelf bepalen wat je doet.

3. Je leert jezelf beter kennen/time to think
Als je alleen bent, kom je jezelf ook een paar keer goed tegen. Je hebt ineens tijd om over je leven na te denken en dat pakt niet altijd goed uit. Of je realiseert ineens dat je iets fout doet in je leven en je kan zo beginnen met een plan van aanpak. (dat klinkt wel heel erg serieus he, maar dat is het ook) Ook in het geval van nood, ben je helemaal alleen. Leg dan maar eens uit aan een dokter dat je last hebt van je ogen. Mijn tip: Als je een hostess hebt, leg van te voren al uit waar je last van hebt of geef het door aan de receptie, dan weet tenminste 1 iemand wat er aan de hand is, mocht de nood aan de man zijn.

4. Alleen op vakantie is duurder
Het klinkt zo leuk, alleen op vakantie gaan. Dat is het ook, maar veel hotels zijn hier nog niet op ingespeeld. Zo was mijn kamer maar liefst 200 euro duurder omdat ik alleen was. Het is een kwestie van goed uitzoeken, maar uiteindelijk zal je reis wel duurder uitvallen en dat is jammer en ook een tikkie discriminerend voor de mensen die alleen reizen.

Ik heb nu 4 voordelen en 4 nadelen voor je opgeschreven. Durf je het nog steeds niet zo goed aan, maar wil je stiekem wel graag eens alleen op reis. Probeer het dan eerst eens voor een nachtje. Boek een hotel in Nederland en je zal zien dat het meevalt. Je kan ook meegaan op een groeps- of singlesreis. Zo ben je wel alleen, maar ben je toch wel met een groep op pad. Ben jij wel eens alleen op vakantie geweest? Wat vond je ervan en waar ging je naartoe?

 

Lees ook:Alleen op vakantie? De voor- en nadelen op een rijtje
Lees ook:Alleen op vakantie? De voor- en nadelen op een rijtje
Lees ook:(Persoonlijk) Alleen op vakantie, eng of juist hartstikke leuk?
Lees ook:Agendapuntje: Een weekje relaxen op Kos
Lees ook:Zou jij doen aan woningruil?

Geen reacties // Reageer