Handbagage: Alle regels op een rijtje

Je gaat op vakantie en neemt natuurlijk ook handbagage mee. Maar wat mag er nu wel en wat mag er nu niet mee in je handbagage? Hieronder een handig overzicht.

Het is iedere keer weer raak als ik bij de controle kom. Waar iedereen rustig door mag lopen, de tas weer van de band mag pakken en mag gaan winkelen, pikken ze mij er juist uit om mijn handbagage eens grondig te doorzoeken. Afgelopen juni kieperden ze mijn tas ook weer helemaal ondersteboven omdat de computer iets had gezien wat niet in de handbagage mocht. De computer kon het niet helemaal goed zien en dus moest de koffer open en aller er weer uit. Zonde, want ik had het net allemaal zo netjes ingepakt.

Het bleek uiteindelijk om een extra slotje voor de koffer te gaan, want die mag je blijkbaar ook niet meenemen het vliegtuig in. Maar wat voor schade kan je dan aanrichten met een slotje? De beveiligers hadden ook geen antwoord paraat en zo mocht ik weer doorlopen, inclusief slotje.

De volgende voorwerpen zijn niet toegestaan als handbagage:

  • Vuur- en schietwapens
  • Puntige/scherpe wapens en scherpe voorwerpen, zoals een nagelvijl, nagelschaartje of scheermesje
  • Stompe voorwerpen, zoals een honkbalknuppel of golfsticks
  • Ontplofbare en ontvlambare stoffen, zoals een aansteker
  • Chemische en toxische stoffen

Heb je last van droge ogen in het vliegtuig en wil je bijvoorbeeld je lenzenvloeistof of oogdruppels meenemen in je handbagage? Deze spullen mogen alleen onder bepaalde voorwaarden meegenomen worden in de handbagage:

  • Vloeistoffen en gels zitten in verpakkingen van maximaal 100 ml.
  • Verpakte vloeistoffen en gels zitten in één doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje van maximaal één liter.
  • Elk persoon reist met maximaal één plastic 1-literzakje.
  • Medicijnen, dieetvoeding en babyvoeding, aantoonbaar nodig tijdens de reis, zijn toegestaan.
  • Voor transfer passagiers die overstappen op Schiphol geldt dat zij hun taxfree aankopen, gedaan op de luchthaven van vertrek of in het vliegtuig, mee mogen nemen op hun transfervlucht. Bij de controle dien je deze apart aan te bieden in de originele verzegelde tas met daarin ook de bon.

De regels gelden voor gels, pasta’s, lotions en de inhoud van spuitbussen, maar ook ook voor vloeistoffen zoals water en andere drankjes voor consumptie. Toiletartikelen zoals tandpasta, scheerschuim, haargel, lipgloss en crèmes vallen ook onder deze regels. De beveiligers zijn niet echt dol op flesjes water, ook niet als het in een zakje zit. Het is dus handig om voor de controle je flesje water leeg te drinken en deze te dumpen in de afvalbak. Of stop het in je ruimbagage, maar zorg er dan wel voor dat het niet gaat lekken.

Deze regels gelden voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een luchthaven binnen de Europese Unie. Kom je weer terug op Schiphol en heb je belastingvrije vloeibare artikelen gekocht op een luchthaven buiten de Europese Unie, dan zullen de artikelen vernietigd worden, als je deze niet aangeeft bij de douane.

Je beste maat is een standaardmaat.. Of toch niet?
Naast de inhoud van de handbagage, bestaat er ook nog veel onduidelijkheid over de maten van de handbagage. Hoe groot mag je handbagage zijn? Luchtvaartorganisatie IATA wil dolgraag een standaardmaat voor de handbagage. IATA vond het vorig jaar dan ook tijd worden dat er 1 standaardmaat kwam en ging in gesprek met 250 luchtvaartmaatschappijen. IATA kwam daarna met een duidelijke maat op de proppen: 55x35x20 centimeter. Deze bagage mocht je dan overal en nergens gratis meenemen. Maar de luchtvaartmaatschappijen waren tegen en dus kwam er geen standaardmaat.

Elke luchtvaartmaatschappij heeft dus een eigen maat. Ook het maximale gewicht van je handbagage verschilt. Zo maakt het bij Tui niet uit hoeveel bagage je meeneemt, als het maar in het vakje past en je de koffers zelf kan optillen. Wil je alle afmetingen weten? Dat kan je lezen op deze handige site.

Lees ook:Wereldwijde standaardmaat voor je handbagage
Lees ook:Na protest: Toch geen standaardmaat voor je handbagage
Lees ook:Vloeistoffen in je handbagage mag weer vanaf 2013
Lees ook:Laptop blijft in handbagage: Schiphol start proef met nieuwe scanapparaten
Lees ook:Nieuwe handbagage regels; hoe zit het nou?

Geen reacties // Reageer