De 10… Verkeersregels op de skipiste

De kerstvakantie komt eraan, tijd om weer op wintersport te gaan. Wist je dat er op de pistes een aantal regels gelden? Speciaal voor de mensen die voor het eerst op wintersport gaan of de doorgewinterde wintersporters die de regels niet meer weten, hier de 10 verkeersregels op de skipiste op herhaling

Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft 2 jaar geleden een aantal verkeersregels voor de piste opgesteld. Het kan namelijk, zeker in de vakanties, nogal druk zijn op de piste.

De federatie hoopt met deze verkeersregels ongelukken te voorkomen. De gedragsregels gelden voor alle skiërs en elke skiër is verplicht de regels te kennen en moet zich aan deze regels houden. Heb jij nou geen flauw idee wat die regels zijn, geen nood, ik zet ze, nogmaals, voor je op een rijtje:

 1. Rekening houden met anderen 
  Iedereen die zich op een skipiste begeeft moet zich zo gedragen, dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade berokkent. Dit betekent dat je hoe dan ook rekening houdt met anderen. Zelfs al houden deze personen zich niet aan de 10 piste-regels
 2. Beheersen van snelheid en skistijl
  Je moet, als skiër zijnde, ten alle tijden op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Je moet je snelheid en wijze van skiën aanpassen aan je skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, alsook aan de drukte op de piste. Laat je niet opjutten door beter skiënde partners. Ski niet harder dan je aan kan, en daal alleen pistes af die in je kunnen liggen. Ben je moe of heb je al gedronken: Ook dan is skiën geen goed plan!
 3. Keuze van het spoor
  De van achter komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt. Iedereen die onder je skiet heeft voorrang. Ski niet vlak langs mensen, en houd rekening met iedereen. Kijk ver vooruit.
 4. Inhalen
  Op skipistes mag je aan alle kanten inhalen. Maar de skiër die je inhaalt mag op geen enkele manier gehinderd worden of in gevaar gebracht worden.
 5. Invoegen 
  Even uitrusten op de piste? Dat mag altijd. Maar wees je ervan bewust dat als je je (weer) op een piste gaat begeven dit doet zonder gevaar voor jezelf of voor anderen boven of onder je. Kijk eerst rustig of de piste vrij is voor je met een ruk een S-bocht maakt of de piste weer op springt.
 6. Smalle plaatsen
  Je moet vermijden om je zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Wanneer je gevallen bent, maak dan zo snel mogelijk de plaats weer vrij.
  Mocht je iemand zien die op een onoverzichtelijke plek ernstig ten val is gekomen, waarschuw dan de skiërs die naar beneden komen. Maak een ‘kruis’ met twee ski’s op de pistes en blijf bij de gevallen persoon.
 7. Klimmen en lopen
  Wil je een stuk omhoog klimmen of ga je te voet naar beneden, dan mag je dit alleen aan de zijkant van de piste doen. Let op bij kruisingen en zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent.
 8. Letten op waarschuwingsborden
  Je dient de markeringen en de borden in acht te nemen. Ook opmerkingen van het veiligheidspersoneel moet direct in acht worden genomen. Het is (ook) voor je eigen veiligheid!
 9. Verlenen van hulp
  Bij een ongeval ben je verplicht om hulp te verlenen. Zorg dat de reddingsdienst gewaarschuwd wordt, verleen eventueel eerste hulp. Zorg ervoor dat de aanstormende skiërs het slachtoffer kunnen ontwijken.
 10. Legitimatieplicht
  Het is verplicht om te skiën met een geldig legitimatie bewijs. Iedereen, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij een ongeval zijn identiteit bekendmaken. Het hebben en dragen van een geldige legitimatie is in bijna alle Alpenlanden verplicht.

Heb jij je niet aan de regels gehouden en heb je een ongeluk veroorzaakt? Dan kan je voor de financiële gevolgen aansprakelijk worden gesteld. Ook kan je dan strafrechtelijk worden vervolgd. De regels gelden niet alleen voor de skiërs, maar gelden ook voor alle andere gebruikers van de piste.

Niet alle landen, kantons of skigebieden hebben deze regels, sommige skipistes hebben hun eigen regels. Deze staan vaak overal aangegeven. Om een voorbeeld te geven, in het Zwitserse Grindelwald is een maximumsnelheid ingesteld van 30 kilometer per uur op de piste. Of de politie daar met flitsers staan te controleren, is niet bekend.

Lees ook:De 10… Verkeersregels op de skipiste
Lees ook:Op wintersport met of zonder winterbanden? Dit zijn de regels in het buitenland
Lees ook:Zwarte lijst met reisorganisaties die zich niet aan de prijscode houden
Lees ook:Peuk weggooien in Rome? 200 euro betalen!
Lees ook:EU verplicht opvang gestrande treinreizigers

Geen reacties // Reageer