Vrijdag: ANWB verwacht files op weg naar de wintersport

Vrijdag begint voor 1,8 miljoen Nederlanders de kerstvakantie. Ongeveer de helft daarvan vertrekt naar het buitenland voor zon, sneeuw of een stedentrip. De ANWB verwacht echter niet al te veel problemen in de avondspits. Wel begint de spits wat eerder dan normaal, zo rond 14.00 uur.

In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wordt het vrijdagmiddag 23 december wel dringen op de wegen naar diverse wintersportgebieden. In Duitsland is de grootste kans op files richting het zuiden op de A3/A9 Neurenberg – München, de A5 Karlsruhe – Bazel, de A7 tussen Kempten en Füssen en de A8 München – Salzburg.

In Oostenrijk zijn de de grootste knelpunten de A10 Salzburg – Villach en de B179 Fernpasstrasse bij de grenstunnel Füssen en bij de Lermoosertunnel. Kerstavond, 24 december, wordt in Oostenrijk groter gevierd dan in Nederland. Een gevolg is dat winkels dan vanaf 12 uur gesloten zijn.

Zwitserland krijgt veel wintersportverkeer te verwerken op de A1 Zürich – Bern en de A2 Bazel – Chiasso, voor de St. Gotthardtunnel en bij Chiasso.
Op de routes naar de sneeuw in Frankrijk wordt het niet alleen vrijdagmiddag 23 december erg druk maar ook op de zaterdagen 24 en 31 december. De piek ligt op zaterdag tussen 09.00 en 12.00 uur.
Drukke wegen zijn: de A40 Mâcon – Chamonix, A43 Lyon – Chambéry, RN85 Grenoble – Gap bij Grenoble en de RN90 Albertville – Bourg St. Maurice bij Moûtiers. Vooral op de laatste kilometers naar de wintsportplaatsen loopt de reistijd flink op.
Op zaterdag 31 december en op zaterdag 7 januari 2017 wordt het dan weer druk door terugreizend wintersportverkeer.

Lees ook:Dit weekend: Files op weg naar de sneeuw
Lees ook:Zaterdag: Files op wegen vanuit de Alpen
Lees ook:Kerst: Files in en naar de Alpen
Lees ook:Dit weekend: Files van en naar de wintersport
Lees ook:Zaterdag: Files van en naar de wintersport

Geen reacties // Reageer