Wintersport: Lawinegevaar in de Alpen

Goed nieuws voor de wintersporters: In de Alpen is veel sneeuw gevallen de afgelopen tijd. Zoveel sneeuw zelfs dat er nu lawinegevaar dreigt in een aantal landen. En dat is minder goed nieuws.

Afgelopen kerst viel er niet zoveel sneeuw in de Alpen, maar nu komt er elke dag een verse laag bij. Doordat het overdag dooit en s’nachts vriest is de sneeuwlaag onstabiel geworden, waardoor de kans zeer groot is dat de verse sneeuw gaat glijden en er dus lawines kunnen ontstaan. Het lawinegevaar geldt voor het hele Alpengebied.

De Nederlandse Ski Vereniging waarschuwt wintersporters nu om niet off-piste te gaan en om de lawineberichten van de plaatselijke pistedienst goed in de gaten te houden. Bij een lawine in de Franse Alpen kwamen maandag vier mensen om het leven. Negen mensen werden in totaal meegesleurd door de sneeuw. De skiërs bevonden zich buiten de piste.

De sneeuwgrens ligt momenteel rond de 1.500 meter. Boven deze grens sneeuwt het, daaronder bestaat de neerslag voornamelijk uit regen en natte sneeuw. Aanstaande vrijdag begint de voorjaarsvakantie. Een grote groep Nederlanders vertrekt dan naar de Alpen. Voor het weekend zijn de weerberichten goed, wel kunnen Nederlanders onderweg last krijgen van flinke sneeuwbuien

Lees ook:Op wintersport met Pasen? Lawinegevaar in de Alpen
Lees ook:Eindelijk sneeuw op komst!
Lees ook:Wintersport: Lawinegevaar in de Franse Alpen
Lees ook:Zomer voorbij: Sneeuw in de Alpen
Lees ook:Eindelijk! Sneeuw in de Alpen

Geen reacties // Reageer