Wanneer moet je waar heen?

Natuurlijk wil jij lekker weer als je op reis gaat naar je bestemming. Het is dus zeker handig om even te checken of de periode waarin jij op reis wilt gaan naar je favoriete bestemming wel de juiste periode is. Je wilt natuurlijk niet midden in het orkaanseizoen in Miami zitten of 10 tropische regenbuien per dag hebben tijdens je strandvakantie op Phuket. Daarom heeft Travel.blog.nl de beste reistijdenkalender ontwikkeld. Hierop zie je per maand welke bestemmingen dan de beste reistijd hebben. Erg handig bij je oriëntatie op je nieuwe reis!

NOORD-AMERIKA

Vancouver
De westkust van Canada is op z’n best van begin juni tot eind oktober. De temperaturen zijn dan aangenaam (gemiddeld 25 graden), de wegen zijn begaanbaar (prettig) en het is lang(er) licht. De rest van het jaar kan het er veel regenen en sneeuwen. Januari en februari zijn wel uitstekende wintersportmaanden. In mei en september loop je de meeste kans een walvis in het wild te zien.

Miami
Deze hotspot aan de oostkust van de VS heeft een tropisch klimaat, dus hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. De ideale bezoekperiode is begin april tot begin juni; de kans op storm of regen is dan het kleinst en de temperatuur is aangenaam (29 graden). Neem in die tijd wel anti-muggenspul mee. Van juli tot november kun je Miami beter mijden: óf er raast een orkaan voorbij, óf het is vies heet. Ook in de winter is het lekker in Miami, maar ook verschrikkelijk druk.

San Francisco
Levendige rondkijkstad aan de westkust van de VS met een goed rondkijkklimaat. In juli is het gemiddeld 15,1 graden. In januari 10.6. San Francisco is ‘s zomers vaak gehuld in een wazige mist, die voor iets te veel koelte zorgt. De stad is op haar best in september en oktober, dan zijn er ook de mooiste feesten. Be sure to wear some flowers in your hair.

LATIJNS-AMERIKA

Mexico
Je zou het niet zeggen, ondanks al die cactussen, maar in Mexico kan het flink regenen. Op het populaire schiereiland Yucatan, met badplaats Cancun, duurt de natte tijd van half mei tot november. Het is er dan ook nog eens heet, bijzonder onaangenaam. Mexico is bij uitstek een winterzonbestemming want van december tot april geniet je er van heerlijk weer en nog heerlijker margarita’s. De zee is zo’n 26 graden.

Antillen
Dit duikersparadijs heeft eigenlijk het perfecte vakantieklimaat. Het is er het hele jaar zo’n 27 graden. Jammer genoeg liggen de eilanden Saba, Sint Maarten en Sint Eustachius binnen de hurricane zone. Zij kunnen van juli tot oktober te maken krijgen met harde winden en zelfs een orkaan. Bonaire en Curaçao worden zelden bedreigd.

Rio de Janeiro
Mooi strandweer in deze Braziliaanse metropool. Het is er zelden kouder dan 20 graden; een graadje of 30 is eerder regel dan uitzondering. Enig nadeel is dat het er in de winter wel flink kan regenen. Maar zelfs die buien duren nooit lang. Copacabana, here we come!

Vuurland
Argentinië heeft alle klimaten. De zuidpunt, Vuurland, heeft een zeeklimaat. De beste reistijd is van december tot maart. Ze noemen dat zomer, het kan koud worden, zo’n 4 graden. Een bezoek in ‘hun’ winter is niet aan te raden. Het is er dan echt vreselijk koud en bijna alles is dicht.

EUROPA

Canarische Eilanden
Ideaal voor mensen die niet van bloedhitte houden, maar wel een korte broek aan willen. Met name in de herfst, begin winter, zijn de eilanden heerlijk met hun gemiddelde temperaturen rond de 25 graden. In de late winter en het vroege voorjaar is het koeler, maar altijd nog wel een graad of 20 gemiddeld.

IJsland
Het klimaat is er stukken milder dan ‘s lands naam doet verwachten. Zelfs in de winter vriest het in de hoofdstad Reykjavík gemiddeld slechts drie graden. In de hoger en meer noordelijk gelegen delen wordt het wel wat kouder. De beste reistijd is van juni tot en met september. Daarna beginnen de voorbereidingen op de winter: veel horeca gaat dicht en wegen raken besneeuwd.

AFRIKA

Tunesië
Het noordelijke en meest toeristische gedeelte van Tunesië is subtropisch. De winters zijn zacht en nat, de hoogzomer droog en snoeiheet. Vooral in juli en augustus kun je er beter wegblijven. Prettiger is het in het late voorjaar en vroege herfst.

Kenia
Hier is het over het algemeen warm en aangenaam (gemiddeld 29 graden). Van april/mei/juni en november/december zijn regenperiodes. De regen valt dan meestal laat in de middag. Na zo’n bui is de natuur op haar mooist; fris en knisperig groen. Naïrobi en de hooglanden kunnen ‘s avonds koud zijn, vooral in juli en augustus. De beste reistijd is van juni tot oktober (koel en droog) en januari/maart (heet en droog, te vochtig aan de kust).

Tanzania
Het klimaat is in het grootste deel van het land tropisch. Aan de kust is het overdag altijd warm (25 graden) en vochtig. Mijd het grote regenseizoen maart/april/mei. In de korte regentijd (november/december) zijn de wegen een stuk beter begaanbaar. De droge perioden, juni/oktober en januari/februari zijn de beste reisperiodes. Bedenk dat vlak na een regenseizoen alles mooi groen is, maar dat wilde dieren zich vaker laten zien aan het eind van het droge seizoen.

Kaapstad
Van november tot mei is het heerlijk in Kaapstad. Niet voor niks hebben BN’ers als Tineke de Nooy en Gordon hier een optrekje. Warme dagen, aangename nachten. Van juni tot oktober is het fris, de temperaturen komen dan niet boven de 20 graden. Van september tot november is het weer zeer onvoorspelbaar en worden stormen afgewisseld met mooie warme dagen.

AZIË

Antalya
Deze populaire badplaats in Zuid-Turkije heeft bloedhete en droge zomers en regenachtige winters. September/oktober en mei/juni zijn ideale maanden voor een reis die kant op. Heerlijk nazomeren.

Goa
Hou rekening met de moesson-tijd in dit kustdeel van India. Tussen juni en september valt de regen van een heel jaar. En dat is veel. Ook vlak voor de moesson is het niet zo lekker want de moesson kondigt zich aan met een sterke luchtvochtigheidstijging, dikke bewolking en harde wind. De overige maanden van het jaar zijn er droog en warm met een gemiddelde temperatuur van zo’n 25 graden. Vroeg boeken want erg populair in de winter.

Thailand
Tropisch, dus het hele jaar door vochtig en warm, gemiddeld zo’n dertig graden. Neem een paar dagen de tijd om te acclimatiseren. Thailand bezoek je het best als hier erwtensoep wordt gegeten, tussen november en maart. In mei begint de moesson. Het is er dan niet koud, maar wel nat.

Kuala Lumpur
Maleisië is een heet en vochtig land. Ga er beter niet heen in de regenperiodes maanden maart/april en september/oktober. De temperatuur ligt wel het hele jaar door tussen de 20 en 30 graden.

Bali
Een heerlijke Indonesische parel, het hele jaar door. De temperatuur is tamelijk stabiel, dat geldt ook voor de kans op een hevige tropische regenbui. De periode met de meeste neerslag is van november tot maart. Meestal blijft de neerslag beperkt tot een flinke bui aan het eind van de dag, ‘s avonds of ‘s nachts en is het de rest van de dag prima weer.

Japan
In het algemeen: de meeste regen valt van juni tot en met september. In de maanden juli, maar vooral in augustus kan de temperatuur stijgen tot boven de 30 graden en tegelijkertijd stijgt ook de vochtigheid naar grote hoogte. Dat kan het allemaal zeer onaangenaam maken. Men spreekt dan in het nieuws over de fukai shisû. Dit is een soort onbehaaglijkheidsindex, die wordt berekend uit de temperatuur en de vochtigheid.

AUSTRALIË/NIEUW-ZEELAND

Cairns
Het noordoosten van Australië is subtropisch. De zomer begint in november en kan met name van januari tot mei ontzettend nat en warm zijn; zeer onaangenaam. Hoe gek het ook moge klinken. Cairns bezoek je het beste tijdens de Australische winter, dus van juni tot oktober. De temperaturen zijn er dan gemiddeld zo’n 22 graden.

Sydney
Olympische stad in het zuidoosten van Australië met een subtropisch klimaat in september, de eerste maand van de lente, aangename temperaturen (20 graden) en veel zon. In oktober is het al stukken warmer. maar soms kan het rond deze tijd al wel meer dan 30 graden worden. De beste reistijd is de periode van november tot en met februari.

Nieuw Zeeland
Dit groene land bezoek je het best als hier de winter intreedt. Van november tot en met maart is het daar zomer en dus heerlijk weer. In december is het wel erg druk. Op het Noordereiland is het klimaat gematigder dan op het Zuidereiland. De zuidwesthoek is een van de natste plekken op aarde. De zuidoostkant is juist zeer droog. Van mei tot en met oktober is het kwakkelweer tussen 10 en 15 graden.

Lees ook:De beste reistijden Noord Amerika, de Verenigde Staten en Canada!
Lees ook:Beste reistijd Midden Oosten: Jordanië
Lees ook:Beste reistijd Caribbean: Aruba, Bonaire, Curacao, Cuba, Jamaica, Dominicaanse Republiek
Lees ook:Beste reistijd Australië en Nieuw Zeeland
Lees ook:Beste reistijd Afrika: Egypte, Marokko, Tunesië, Kenia, Tanzania, Zuid Afrika en Zuidelijk Afrika

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Wanneer moet je waar heen?

 1. Ben van der Vaart

  Wat een handig artikel. Bedankt!
  Alleen zou ik bij Nieuw Zeeland ook nog de grote vakantie noemen. Die is daar in december volgens mij dus dan is het overal heel druk. Als je kunt kiezen: ga iets later.

    /  
 2. Astrid Snijders

  Als ik zo kijk, zou ik op het moment erg graag in Mexico willen zitten. Of Nieuw Zeeland is ook niet mis.

    /  
 3. Nathan Maasen

  Wat is de beste reistijd voor Nederland? Volgens mij het hele jaar rond tegenwoordig!

  groeten,
  Nathan

    /  
 4. lotje

  waar valt de meeste regen op de aarde?

    /  
 5. joop

  De meeste regen op de aarde valt op de grond

    /  
 6. lin

  op de grond hahahaa!! en ik denk ik nederland;)

    /  

Comments are closed.