Chili getroffen door een aardbeving gevolgd door Tsunami; tenminste 6 doden

Chili is in de vroege morgen (03.34 uur lokale tijd) getroffen door een aardbeving met een kracht van ongeveer 8.8 op de schaal van Richter. Er zijn volgens lokale media zeker 6 doden gevallen. Dit aantal loopt mogelijk nog op. Het epicentrum lag 320 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Het epicentrum was gelegen in zee op een diepte van 59.4 kilometer. Direct na de aardbeving is een Tsunami waarschuwing afgegeven voor Chili en Peru. Later werd de kust van Chili getroffen door een tsunami. Tot 1.29 meter hoge golven kwamen aan de kust bij Valparaiso, de tweede stad van het Zuid-Amerikaanse land. Ook op andere plaatsen werden golven van meer dan een meter hoog gemeten. Zulke golven zijn volgens het Tsunamiwaarschuwingscentrum “mogelijk vernietigend’”.

 

Er zijn inmiddels ook twee naschokken geweest, maar deze waren minder krachtig. De aardbeving was in heel Chili en delen van Argentinië te voelen. Lokale kranten meldden dat de aardbeving zelfs in de Argentijnse hoofdstad Bueonos Aires te voelen was.

De aardbeving veroorzaakte veel paniek bij de bewoners van de hoofdstad Santiago en andere steden en dorpen in midden Chili. Mensen renden in paniek de straat op en durven op het moment niet terug hun huizen in te gaan uit angst voor krachtige naschokken. Communicatie is slecht mogelijk doordat het mobiele netwerk uitgevallen is. Ook is in delen van Santiago en Concepción de stroom uitgevallen. Brandweer en politie zijn de straat op gegaan om de bevolking door middel van megafoons te instrueren.

Lees ook:Zware aardbeving in Laos, geen gewonden
Lees ook:Griekenland getroffen door aardbeving
Lees ook:Chili opnieuw getroffen door zware aardbeving
Lees ook:Alle vermiste Nederlanders in Chili terecht
Lees ook:Nog 22 Nederlanders vermist in Chili, MinBuZa roept Nederlanders op contact op te nemen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Chili getroffen door een aardbeving gevolgd door Tsunami; tenminste 6 doden

 1. peter van de linde

  golven van 1.29 meter???
  is foutief neem ik aan.

    /  
  1. Johann van den Noort

   Golven van 1,29 zijn zeker mogelijk bij een schok van 8.8 op de schaal van richter

     /  

Comments are closed.