Met deze 6 tips maak je zelf de mooiste foto’s van je reis

travel

Met deze 6 tips maak je zelf de mooiste foto’s van je reis

Of je nu gaat kamperen in Europa, gaat eilandhoppen in Thailand of een wereldreis maakt: niets is zo leuk om na je reis thuis te komen met een grote collectie foto’s die je de rest van je leven doen terugdenken aan die fantastische vakantie. Natuurlijk wil je dan ook wel dat je foto’s de reis echt recht aan doen. Je hebt er immers niets aan als ze toch niet zo goed gelukt zijn als dat je bedoeld had. En dertien in een dozijn foto’s zoals er al zoveel zijn? Die wil je natuurlijk zien te vermijden.

Maak voor je volgende reis gebruik van de volgende tips zodat je zeker weet dat jij thuis komt met een flinke verzameling mooie en unieke reisfoto’s!

1. Bereidt je virtueel voor

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt zeker ook wanneer het jouw doel is om mooie reisfoto’s te maken. Bereid je voor op je reis door een avondje achter de computer te kruipen en alvast virtueel je bestemming te verkennen. Met Google Earth kun je op die manier plekken ontdekken waar je anders niet zo snel zou komen, maar die wellicht wel heel interessant zijn om op de foto te zetten.

Wil je zeker weten dat je de gevonden plek eenmaal op reis ook terugvindt? Maak dan een markering hiervan in een speciale GPS-app voor op je telefoon.

2. Fotografeer mensen

Natuurlijk zijn ze mooi, die kastelen, tempels, imposante bergen en mystieke bossen. Toch wil je niet thuiskomen met een geheugenkaartje vol foto’s van plekken die op je reis een bijzondere sfeer uitstraalden, maar dit achteraf niet weten over te brengen. Gelukkig is het vrij eenvoudig om dit te voorkomen. Namelijk door het fotograferen van mensen.

3. Vermijd het cliché

travel_2
Het klinkt zo logisch om niet te doen, maar iedere reiziger zal zich er wel eens schuldig aan gemaakt hebben: het maken van cliché-foto’s. Natuurlijk wil ook jij een foto van het Vrijheidsbeeld, Ayers Rock of de watervallen van Iguazu, maar probeer een zo origineel mogelijke invalshoek te vinden.

Dus negeer de bordjes met ‘photo point’ en ga van de gebaande paden om dat bijzondere gebouw of natuurfenomeen ook op een bijzondere manier vast te leggen. Op die manier heb jij de meeste kans om je niet schuldig te maken aan al die foto clichés!

4. Heb oog voor details

Een veel gemaakte fout in de reisfotografie is dat men probeert om zoveel mogelijk onderwerpen in een foto te proppen. En uiteraard wil je af en toe zo’n mooie overzichtsfoto maken, maar het zijn juist de details die het meest over je reis kunnen vertellen. Dus vergeet die fontein op dat drukke plein met de straatmuzikant voor het presidentieel paleis, maar zoom in op de bijzondere architectuur van de gevelafwerking of de duif die uit de fontein probeert te drinken. Het levert je unieke foto’s op die meer zeggen over je reis dan een verzameling panoramafoto’s.

Tip: Maak van deze detailfoto’s een blijvende herinnering. Detailfoto’s komen bijzonder goed tot hun recht in een afwisselende collage en kunnen bovendien zorgen voor een uniek fotoboek. Dergelijke foto’s vangen onmiddellijk de aandacht en door de details roep je nog meer herinneringen op aan die onvergetelijke reis.

5. Zoek een ander perspectief

Mensen zijn al snel geneigd om een foto gewoon vanaf ooghoogte te nemen. Jij ook? Probeer dan eens om te fotograferen vanuit een ander perspectief. Ga bijvoorbeeld op de grond liggen of zoek de hoogte op door op een muurtje te gaan staan. Het levert je verrassende foto’s op die anders dan andere zijn, zelfs als je de overbekende Taj Mahal of de Golden Gate Bridge op de gevoelige plaat wilt vastleggen.

6. Ga op zoek naar kleur

Voor een unieke foto is niks zo belangrijk als het gebruik van kleur. Natuurlijk bestaat er ook schitterende zwart-wit fotografie en hebben zwart-wit foto’s zo zijn eigen charme. Maar wie op reis is, zal toch thuis willen komen met foto’s vol spetterende kleuren.

Je kunt dat doel natuurlijk behalen door te werken met filters en instellingen op je camera, maar daarvoor heb je wel de juiste materialen nodig. Veel makkelijker is het om zelf op zoek te gaan naar verrassende en sprekende kleurcomposities. Leg contrasterende kleuren vast of zorg dat die bonte verzameling aan marktkraampjes er helemaal uitspringt op jouw foto’s. Veel professionele fotografen zijn bovendien dol op de zogenaamde gouden uren rond zonsopkomst en –ondergang. Dit licht zorgt er namelijk voor dat de kleuren levendiger worden en er meer diepte in je foto’s komt.

Geen reacties // Reageer