Sportparken Olympische Spelen vaak achteraf in vervallen staat

Wanneer een land de Olympische Spelen mag gaan organiseren worden alle lades opengetrokken om de wereld het beste van het beste te laten zien. Stadions schieten als paddestoelen uit de grond en sportparken worden in allerijl aangelegd om maar te imponeren. Wat er na afloop van de Spelen met de gebouwen en parken moet gebeuren wordt vaak van tevoren niet (goed) over nagedacht. Fotograaf Jon Pack en filmmaker Gary Hustwit maakten een serie over wat er na afloop van de Spelen met de gebouwen is gebeurd.

Gevangenis en kerk

De makers van de tentoonstelling Olympic City zijn geschrokken over de staat van de meeste gebouwen. Een aantal gebouwen heeft dan wel een nieuwe functie gekregen, maar de meesten staan te verpauperen. De gebouwen die wel een nieuwe bestemming hebben gekregen worden nu gebruikt als onder andere gevangenis, winkelcentrum, woningen, fitnesscentrum en kerk.

Graffiti

De sportparken en stadions die niet meer in gebruik zijn zijn door de jaren heen een walhalla geworden voor liefhebbers van graffiti en urban exploring.

Tentoonstelling

De tentoonstelling is te zien in het Storefront for Art & Architecture in New York. Het is nog niet bekend of de tentoonstelling meerdere landen aan zal doen.

Ik vind verlaten gebouwen met een bijzondere geschiedenis vaak enorm interessant en kan dan ook zeker begrijpen wat mensen die doen aan urban exploring hier zo speciaal aan vinden. Wat vind jij van gebouwen in vervallen staat? Mochten de Spelen ooit in Nederland komen wat zou jij dan adviseren om later met de gebouwen te doen?

 

Lees ook:Nieuwe bestemming oude kerken
Lees ook:Hippe festivaltentjes die je zeker niet kwijtraakt in de massa
Lees ook:Overnachten in voormalige gevangenis
Lees ook:Sociaal project voor jongeren in Frankfurt is ware toeristentrekpleister
Lees ook:Prijzen voor hotelkamers Beijing skyhigh in 2008

Geen reacties // Reageer