1599 kilometer tussen Amsterdam en Gouda + winactie!

‘Een ontdekkingstocht langs Nederlandse plaatsnamen in Zuid-Afrika’, luidt de ondertitel van het boek ’1599 kilometer tussen Amsterdam en Gouda’. Deze ondertitel doet het boek teniet. Je denkt een boel historische informatie te krijgen over het ontstaan van de Nederlandse plaatsnamen, maar dat is niet helemaal het geval. Je krijgt een boel sterke verhalen van de lokale inwoners van de dorpen, ervaringen van de schrijver verwerkt in een spannend verhaal. Het gaat niet om de feiten. Het gaat om de verhalen, vertelt door storietellers.

Onderweg

In Zuid-Afrika zijn veel invloeden van Nederlandse komaf. Nederlands klinkende plaatsnamen als Johannesburg en Kaapstad kennen we allemaal. Maar Ermelo, Meppel en Middelburg? Dat deze plaatsen ook voorkomen in Zuid-Afrika was bij mij niet bekend, tot het lezen van het boek ’1599 kilometer tussen Amsterdam en Gouda’. Over het ontstaan van deze plaatsnamen gaan verhalen de ronde, waarschijnlijk flink aangedikt en feitelijk onjuist. Hoe het wel echt zit, staat nergens officieel te boek. In dit boek gaat het dan ook niet om de officiële lezing waarom deze plaatsnamen Nederlandse namen hebben. Het gaat om de reis van A naar B. Om de mensen die men onderweg tegenkomt, om de verhalen die deze mensen aan de schrijver van dit boek vertellen.

Witte neushoorn

Het boek heeft verhalen over een inwoner van Utrecht die geregeld op jacht ging naar luipaarden. Over liefdesdrankjes in de shop in tussen Utrecht en Amersfoort. Een verhaal over de eigenaar van een wegrestaurant tussen Amsterdam en Middelburg die vroeger een witte neushoorn bezat.

Plaatsnaambord-toeristen

Het boek is niet alleen erg leuk voor ‘plaatsnaambord-toeristen’, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in de Zuid-Afrikaanse cultuur. Ben je van plan het land te bezoeken is het boek zeker een aanrader. Het boek staat vol met leuke foto’s, boeiend vertelde verhalen en hoeft niet in een keer uitgelezen te worden. Het boek is geschreven door historicus en filmschrijver Bart de Graaff, die voor het boek ruim 5.000 kilometer door Zuid-Afrika reisde, en is uitgegeven door uitgeverij Scriptum.

Winactie

Wil jij kans maken op het boek ’1599 kilometer tussen Amsterdam en Gouda? Plaats dan een reactie waarom jij vindt dat je het boek moet winnen. Meedoen kan tot en met 23 juli.

 

Lees ook:Stroperij neushoorns breekt records
Lees ook:Zuid Afrika populaire bestemming Nederlanders
Lees ook:Panamericana ‘once-in-a-life-time-experience’
Lees ook:Met Emirates vanaf Amsterdam naar Dubai en bestemmingen in Azië, Afrika en Australie
Lees ook:Oranjekaravaan op weg naar Zuid Afrika

30 Reacties // Reageer

30 thoughts on “1599 kilometer tussen Amsterdam en Gouda + winactie!

 1. Marijke

  Ik ben dol op reizen en ben geïnteresseerd in niet zo voor de hand liggende reisdoelen. Dit boek zou me dus heel wat goede ideeën opleveren!

    /  
  1. j de Waal

   Mijn man zijn broer en schoonzus wonen in Zuid Africa wij zijn er helaas nog nooit geweest.
   Hoop er ooit nog een keer heen te gaan?
   Misschien win ik ooit de loterij!

     /  
 2. Eline Kreuse

  zou het boek graag willen winnen omdat ik meer te weten wil komen over Zuid Afrika, dit boek lijkt me erg interesant en leuk geschreven, weer eens iets anders dan de doorsnee reisgidsen

    /  
 3. Gé Geurtsen

  Heb ik wat te lezen deze zomervakantie!

    /  
 4. Sander

  Dit zijn het soort boeken die ik graag lees,het liefst tijdens een van mijn eigen reizen voor nieuwe inspiratie

    /  
 5. Nienke

  Komend jaar ga ik stagelopen in het buitenland. Ik orienteer me nu op de Nederlandse Antillen aangezien het me leuk lijkt om ergens heen te gaan waar iets zichtbaar is van de Nederlandse cultuur. Wellicht kan dit boek zijn steentje bijdragen om me te laten inzien dat ook Afrika Nederlandse ‘dingen’ bij zich draagt.

    /  
 6. Hendrika

  Mijn zoon woont al jaren in Zuid Afrika, sinds die tijd lees ik alles wat ik kan krijgen over Zuid Afrika. Dan voel ik me wat dichter bij hem, zo lijkt de tijd, voor ik weer naar hem toe kan gaan, minder lang te duren. Ik zou boek het graag in mijn bezit hebben.

    /  
 7. Marleen

  Ik ben in Zuid Afrika geboren. Ik wil dolgraag een reis door mijn geboortestreek maken maar dat is niet goedkoop. Voorlopig doe ik het dus met leesvoer en foto’s.

    /  
 8. Atje

  Ik zou graag meer te weten willen komen over het koloniale verleden van Nederland in Zuid-Afrika en hoe dat in de praktijk nog steeds zichtbaar is.

    /  
 9. Gerrit Kootstra

  Mijn tante woont nu al een paar jaar in Zuid-Afrika en daardoor ben ik erg geinteresseerd geraakt in dit land. Ik ben zeker van plan haar een keer te gaan bezoeken en het lezen van dit boek zal mij alvast in de stemming brengen.

    /  
 10. linda voskuil

  ik ben mega reisgeil en wil elk plekje op aardebewonderen

    /  
 11. Annemarie

  Zuid-Afrika boeit mij enorm en ik ben heel benieuwd wat de storietellers allemaal te vertellen hebben. Dat wordt ademloos lezen!

    /  
 12. chen

  het is altijd intressant om het verhaal rond de achtergrond van een plaatsnaam te weten en het natuurlijk ook leuk als tijdverdrijf voor aankomst bestemming

    /  
 13. van erum maria louisa

  met zo een mooi boek voel ik me toch een beetje op reis
  ook al ben ik thuis

    /  
 14. Anneliese

  Ik hou heel erg van Zuid-Afrika en ik werk in Gouda, wat toevallig, wil het boek graag lezen.

    /  
 15. Anita

  Ik ben geintreseerd in de Zuid-Afrikaanse cultuur en het lijkt me een heel leuk boek.

    /  
 16. Tammie

  Reizen, hmmm, iets waar ik op dit moment alleen nog van kan dromen, of lezen!
  Dan kan ik misschien dan niet op vakantie dit jaar, maar genieten van andermans verhalen, graag!

    /  
 17. Marina

  Ik leef van reis tot reis, de wereld ontdekken dat vind ik prachtig. Dit boek lijkt me een mooie beschrijving van een mooie ontdekkingstocht.

    /  
 18. Nynke

  Ik heb altijd veel gereisd naar wat minder gangbare oorden. Nu zit het er even niet in en ben ik ook op reis, maar dan om moeder te worden. Ik wil dit boek wel winnen om te kunnen genieten van wat ik straks met mijn kind ga doen.

    /  
 19. Sophia Amesz

  Ik brn dol op reisboeken en dit lijkt me een geweldig boek

    /  
 20. Barbara

  Dit boek krijg ik heel graag van jullie cadeau,
  want daarmee steel ik bij de kinderen van mijn broer vast en zeker de show.
  Deze kids zijn uit Zuid Afrika geadopteerd en met dit avontuurlijke boek, kom ik dus verrassend origineel uit de hoek.
  Met prachtige verhalen om voor te lezen alle dagen van de week,
  maken ze op unieke wijze kennis met hun geboortestreek.
  Bovendien vind ik het ontzettend fijn,
  dat ik door dit boek vast hun favoriete tante mag zijn!

    /  
 21. Esther

  Een boek die mij op mijn reis door Zuid Afrika op originele wijze zal begeleiden

    /  
 22. wendy

  zou graag het boek willen winnen omdat ik sinds kort leesverslaafd ben en ren vele kilometers dus de titel beviel mij wel

    /  
 23. Karin

  Dit lijkt me een erg boeiend boekje

    /  
 24. mare

  in Zuid-Afrika was ik een aantal jaren geleden en onze blanke Zuid-Afrikaanse reisgids viel toen op door haar racistische opmerkingen.
  Wij hadden daar toen grote moeite mee en wat zou ik graag een positief geluid horen of lezen over dit prachtige land.
  Ben erg benieuwd en graag dit boek promoten.

    /  
 25. Anita

  Ik ben nog nooit in het buitenland geweest en door mijn chronische ziekte zal het daar ook niet van komen ben ik bang. Maar met dit leuke boek kan ik wel meegenieten en in mijn hoofd op reis gaan…

    /  
 26. Tita

  Zuid-Afrika is één van de landen waar ik in doe toekomst graag nog eens wil rondreizen. Het lijkt me een prachtig land qua natuur en geschiedenis, maar het is ook een land van grote tegenstellingen. De geijkte reisgidsen beschrijven alle standaad bezienswaardigheden en dat is prima om mee te beginnen, maar na de ‘highlights’ ben ik altijd heel benieuwd naar ‘het land achter de toeristische façade’. Het boek van Bart de Graaff geeft denk ik een interessant inkijkje in het leven van de gewone Zuid-Afrikaan. Ben heel nieuwsgierig naar ’1599 kilometer tussen Amsterdam en Gouda’!

    /  
 27. Jody

  Ik reis elke dag 2 uur met de trein om naar mn werk te gaan, en vind het altijd heerlijk om weg te dromen in de trein van andere plekken. En ik kom elke dag 2x langs Gouda, dus lijkt me een ideaal boek! :)

    /  
 28. Johanna Gercama

  Iedereen bedankt voor de leuke, mooie reacties! De winnaars hebben inmiddels bericht gehad en krijgen het boek zo spoedig mogelijk in de bus!

    /  

Comments are closed.