Social Tourism: schuif eens aan bij de lokale Kamamma’s in Zuid Afrika

Social Tourism? Heeft dat iets met Twitter, Facebook of Hyves te maken? Nee, zeker niet. Maar het is wel iets nieuws, iets echts, duurzaam en een beleving om nooit te vergeten. Het kan nu in Zuid Afrika!

Tussen alle hotelketens en ‘made in China’-souvenirs zijn veel toeristen op zoek naar het ‘echte’, het ‘authentieke’ van een land. Sociaal toerisme biedt precies dat waar zij naar op zoek zijn: authenticiteit en contact met de lokale bevolking. Op vakantie zijn we immers niet alleen toerist. We willen opgaan in de samenleving om het uiterste van een land mee te krijgen. En vaak heeft dat te maken met contact met de ‘locals’ die de herinneringen aan de plek levend houden. Om vervolgens met elkaar te praten en te zoeken naar verschillen, maar vooral naar overeenkomsten.

Wie aan Afrika denkt, heeft al snel een beeld van ploeterende vrouwen met een kindje in een draagdoek op de rug op het netvlies. Toch zijn deze vrouwen alles behalve zielig en hulpbehoevend. De zogenaamde ‘Kamamma’s’ zijn een perfect voorbeeld van duurzaam toeristisch ondernemerschap!
De Kamamma’s zijn hard op weg om één van de belangrijkste nieuwe sociaal toeristische troeven te worden van Zuid-Afrika. Ze stellen hun huis en keuken open voor toeristen en geven, met wat mazzel, ook nog een rondleiding door de buurt. Het is één van de meest directe manieren om in contact te komen met de Zuid-Afrikaanse cultuur, de manier van leven van de bevolking en een absolute win-win situatie.

Het initiatief voor de Kamamma’s komt van Anthea Rossouw, een bewogen Zuid-Afrikaanse met Briste roots, die zich al vele jaren geleden realiseerde dat toerisme – onder voorwaarden – een goede weg kan zijn om plaatselijke communities meer welvaart te bezorgen. “Er is een nieuwe generatie toeristen aan het ontstaan, die niet alleen méér wil weten, maar ook de zekerheid wilt dat een deel van het bestede vakantiebudget op ‘zwarte plekken’ terecht komt. Het heeft lang geduurd voordat het idee weerklank vond om de zwarte bevolking, en met name de vrouwen in de townships, bij toerisme te betrekken”, aldus Rossouw.“Toerisme in Zuid-Afrika, dat was immers vooral de rijke natuur, de safari en de zoektocht naar de Big-Five. Heel jammer, want niet de natuur en de dieren – hoe mooi, bijzonder en indrukwekkend dan ook –  maar de mensen vormen de ziel van een land.”
Zuid-Afrika is een land om nauwlettend in de gaten te houden. De ontwikkelingen rondom duurzaamheid gaan enorm snel. De Kamamma’s zijn goed op weg, maar er zijn nog zo veel meer goede Zuid-Afrikaanse initiatieven die ooit klein begonnen maar steeds populairder worden. Zij hebben niet uit het oog verloren waar het om gaat: elkaar ontmoeten en samen verder proberen te komen. Dat is ook duurzaamheid.

Wil jij een unieke ervaring opdoen en eens totaal iets anders voorgeschoteld krijgen? Schuif aan bij locals, proef een traditionele maaltijd en overnacht in hun homestays. De kamamma’s uit de townships zijn trots op hun bedrijf en ontvangen je met open armen en een grote glimlach in hun huis. Een ervaring om nooit te vergeten. Ga naar findsouthafrica.com en maak kans op een reis naar Zuid-Afrika.

Lees ook:Zuid Afrika populaire bestemming Nederlanders
Lees ook:Zuid Afrika schiet weer olifanten af
Lees ook:Vierde echtgenote vliegt gratis in Zuid-Afrika
Lees ook:WK Voetbal in Zuid Afrika, de do’s and don’ts voor oranje supporters
Lees ook:Top 10 populaire herfstbestemmingen; Zuid-Afrika in opkomst

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Social Tourism: schuif eens aan bij de lokale Kamamma’s in Zuid Afrika

  1. gerhard wieberdink

    south africa supermooi maar helaas ook erg gevaarlijk

      /  
  2. Sleeping Dutch

    Ik reis al jaren rond in Zuid-Afrika, nooit enig probleem gehad. Als je de normale veiligheidsmaatregelen in acht neemt is er niets aan de hand. Je gaat tenslotten ook niet in je nette pak met je dure auto, behangen met goud en een fotocamera om je nek en een laptop in je hand door de bijlmer lopen s’nachts. En dat moet je in Zuid-Afrika dus ook niet doen. Beetje opletten, gezond verstand gebruiken en het gaat prima

      /  

Comments are closed.