Hoogste berg Nieuw-Zeeland kleiner dan altijd gedacht

Het is nog steeds de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, maar inmiddels wel minder groot dan altijd werd gedacht. De Aoraki of Mount Cook is, in tegendeel tot wat eerder beweerd is, geen 3754 meter hoog, maar ‘slechts’ 3724 meter. Experts van de Otago-universiteit hebben met de nieuwste GPS-apparatuur de berg beklommen en zijn zo tot die conclusie gekomen.

In 1991 moest de berg ook al meters ‘inleveren’. Toen brak er een enorm rotsblok van de bovenkant af waardoor de berg tien meter kleiner werd. Dat de berg nu kleiner is dan altijd aangenomen is waarschijnlijk te wijten aan natuurlijke erosie.

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin

Photo credit: Adam Foster | Codefor / Foter.com / CC BY-NC-ND

Lees ook:Mount Everest krijgt politiepost op 5000 meter
Lees ook:Rotsblokken verpletteren 5 badgasten Algarve
Lees ook:Vermisten na lawine in Franse Alpen
Lees ook:Meisje (13) uit India jongste klimster Mount Everest ooit
Lees ook:Eerste Airbus A380 geland op Schiphol

Geen reacties // Reageer