Balkon 1200 meter boven Grand Canyon geopend

Vandaag is het glazen 'Skywalk'-platform op 1.200 meter hoogte over de rand van de Grand Canyon geopend. 'Apollo 11'-astronaut Buzz Aldrin (77), die als tweede mens een voet op de maan zette, was deze keer de eerste.
Hij werd door de Indiaanse exploitant voor de 'first walk' over de nieuwe toeristische attractie in de Amerikaanse staat Arizona uitgenodigd. Aldrin was in juli 1969 met Neil Armstrong op de maan geland. Stamoudsten van de Hualapai-indianen begeleidden de eregast bij de wandeling over de vrij zwevende constructie van glas en staal.

Het 30 miljoen dollar dure hoefijzervormig uitzichtplatform hangt bijna 25 meter over de rand van de ravijn. De constructie moet bestand zijn tegen hevige windvlagen, mogelijke aardbevingen en het gewicht van bezoekers. Vanaf 28 maart zal het glazen balkon ook voor het grote publiek aan 25 dollar per kop toegankelijk zijn.
De Hualapai-indianen, die het project met de hulp van een onderneming uit Las Vegas exploiteren, rekenen dit jaar nog op 600.000 bezoekers. Milieubeschemers hadden veel kritiek op de bouw aan de rand van het spectaculaire natuurwonder. Leden van de stam spraken van een ontheiliging van hun gronden. Anderen hopen dat de inkomsten hen een weg zal bieden uit de armoede. (belga/hln)

Lees ook:Grand Canyon Skywalk; niet voor mensen met hoogtevrees
Lees ook:Balkon moord Martin Luther King geopend voor publiek
Lees ook:Engste uitzichtspunt ter wereld? (video)
Lees ook:Mogelijk commerciële ruimtereizen in 2015
Lees ook:Nieuws: Mexicaanse griep treft inheemse indianenstam

Geen reacties // Reageer