Liever bloot dan dood, alles wat je moet weten over bodyscanners op Schiphol

Het maatschappelijk draagvlak voor bodyscanners groeit snel
Hoe ver kun je gaan om de veiligheid van de burger te garanderen? Is het toelaatbaar dat scanners op een luchthaven laten zien dat een vrouw siliconenborsten heeft, of dat een pacemaker wordt opgelicht? Tot voor kort niet, maar na het incident met een Nigeriaanse terrorist op de vlucht Schiphol-Detroit is het maatschappelijk draagvlak flink gestegen. Liever bloot dan dood. Maar hoe werkt een bodyscanner en wat doet het met je privacy? Dit filmpje van Schiphol laat een duidelijk beeld zien.

Schiphol plaats deze week nieuwe bodyscanners op vluchten naar de VS. Een bodyscanner is een apparaat dat met behulp van zogenaamde millimeter-wave-technologie een scan maakt van de buitenkant van het lichaam. De passagier moet in een soort douchecabine gaan staan en de armen drie seconden gestrekt omhoog te houden. Het systeem registreert niet alleen metalen en keramische voorwerpen op het lichaam, maar ook vloeistoffen en poeders. De scanner gaat echter niet door het lichaam heen. Met de nieuwe bodyscanners valt veel meer te zien dan met de standaard detectiepoortjes waar nu mee gewerkt wordt.
Voorwerpen die zijn ingeslikt of ingebracht in lichaamsholtes detecteert de scanner niet. Ook je pacemaker of siliconen borsten kan de scanner niet zien. Mocht de scanner niet door bepaalde materialen op het lichaam heen kunnen dringen, dan gaat er een alarm af en volgt fouillering.
Passagiers kunnen de bodyscan weigeren, maar Schiphol biedt deze keuze niet aan. standaard zullen passagiers door het apparaat worden geleid. Wie dat niet wil, krijgt een lichamelijke 100-procentscontrole (fouillering). „Een scan weigeren is op zich al verdacht”, zegt de woordvoerder van Schiphol

De afgelopen 3 jaar heeft Schiphol de bodyscanners getest op vluchten binnen Europa. Naar aanleiding van die tests zijn de 15 bestaande apparaten aangepast, zodat de privacy gewaarborgd blijft. Voorheen zagen douaniers de naakte vormen van de lichamen van de passagiers. In de verbeterde versie, die Schiphol nu heeft besteld, is dat niet meer het geval: op het scherm verschijnt een soort pop. Afwijkingen op het lichaam (voorwerpen, poeders en dergelijke) lichten geel op. De gegevens van de scan worden niet in een computer opgeslagen en ook niet doorgestuurd. De vijftien bestaande scanners op Schiphol worden aangepast en zijn daardoor straks gelijk aan de bestelde apparaten.

In eerste instantie zullen de 5 bestaande bodyscanners vanaf de komende week gebruikt gaan worden om passagiers die naar de VS vliegen te checken. De 60 nieuwe bodyscanners zullen in eerste instantie ook alleen gebruikt worden voor vluchten naar de VS, maar onderzocht wordt of er straks ook op Europese vluchten bodyscanners ingezet gaan worden.

Lees ook:Omstreden bodyscanner verdwijnt van Amerikaanse luchthavens
Lees ook:Moslims mogen niet door bodyscans
Lees ook:KLM: 50% Europese vluchten en 50 intercontinentale vluchten op dinsdag
Lees ook:Bodyscans of geen bodyscans?
Lees ook:Controles op Schiphol verscherpt, Nigeriaan werd niet gecontoleerd op Schiphol

1 Reacties // Reageer

One thought on “Liever bloot dan dood, alles wat je moet weten over bodyscanners op Schiphol

  1. bodyscan

    Er is veel te doen om de bodyscan.Persoonlijk vind ik het een goede zaak. Het zal je vliegtuig maar zijn die in een toren vliegt. Dan denk je toch….hadden ze maar een bodyscan gedaan?

      /  

Comments are closed.