WK voetbal in Zuid Afrika wordt een fiasco. KNVB geeft helft van de kaarten terug

Zo veel oranjesupporters zullen er in de stadions in Zuid Afrika niet zitten

Het aantal aanvragen voor toegangskaartjes voor wedstrijden van het Nederlands elftal tijdens het WK voetbal in Zuid Afrika is dramatisch laag. De KNVB heeft de helft van het voor de Nederlandse supporters beschikbare kaarten al teruggegeven. In andere Europese landen loopt de kaartverkoop ook dramatisch achter bij de verwachtingen. Voor veel supporters speelt de onveiligheid een belangrijke rol om niet naar het WK te gaan. Bovendien zijn de prijzen van de reizen naar het WK belachelijk hoog. De Zuid Afrikanen hebben zich rijk gerekend en hebben prijzen voor hotelovernachtingen, huur van auto’s en binnenlandse vluchten fors verhoogd, vaak zelfs verdubbeld, ten opzichte van een normale reisperiode.

 

Vliegtickets naar Zuid Afrika

Ook de vluchten naar Johannesburg en Kaapstad vanuit Europa zijn 2x zo duur als normaal. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben doelbewust de goedkope vluchtklasses dichtgezet, waardoor de prijzen flink oplopen. Airlines doen voorkomen alsof de vluchten bijna vol zitten, maar in werkelijkheid is dat (nog) niet zo. Ze denken alle tickets voor de hoofdprijs te kunnen verkopen, maar als de animo voor het WK zo laag blijft kan het zo maar zo zijn dat de vliegtickets goedkoper worden, alhoewel dat moeilijk te voorspellen is. Wanneer je op dit moment een vliegticket naar Johannesburg wilt boeken betaal je al snel € 1500 tot € 2000, terwijl normaal in juni een ticket tussen de € 700 en € 900 zou moeten kosten.

Oad Reizen

Oad is als touroperator sponsor en preferred partner van de KNVB en is dus leading in het aanbieden en uitvoeren van de reizen voor spelers, officials en fans. ‘Ik denk eerlijk gezegd dat Zuid-Afrika nog niet klaar is voor zo’n enorm wereld-sportevenement. Maar ook spelen de te hoge kosten en vermeende onveiligheid, die in de media helaas breed zijn uitgemeten, vaak een doorslaggevende rol bij het al dan niet boeken. Oranje-supporters willen op zo’n kampioenschap overdag èn ‘s avonds toch een feestje vieren en de vraag die velen zich stellen, is of dat in Zuid-Afrika wel kan en leuk genoeg is voor dat vele geld. En het is er ook nog eens winter’, zegt topman Julius Ter Haar van Oad tegen het reisvakblad Reisrevue. Wat volgens Ter Haar meespeelt, is dat het bedrijfsleven massaal afhaakt om WK-arrangementen voor relaties te organiseren. Dat heeft alles te maken met de economische crisis, waardoor men voorzichtig is met extra uitgaven.

Oranjecamping

Jokko de Wit, organisator van de Oranjecamping is wel tevreden over de boekingen voor het WK in Zuid Afrika. ‘We hebben al zestig procent van onze campervloot verhuurd. Dat vinden we een erg mooi resultaat”. Doelstelling van de organisatie is om tussen de 500 tot 1000 Nederlandse gasten mee te laten reizen met de Oranjecamping naar het WK in Zuid-Afrika. En volgens De Wit lijkt dat al aardig te gaan lukken, hoewel er ook hier wel wat terughoudendheid wordt geconstateerd bij het boeken. “Wij merken dat mensen royaal de tijd nemen voor hun besluit. Dat is ook logisch: Zuid-Afrika is ver weg, twee tot drie weken op vakantie is niet goedkoop en aspecten als overleg met de familie en de veiligheid spelen wel degelijk een belangrijke rol.”

Wat doet Oranje-fan?

De grote vraag is intussen wat de Oranje-supporters dan gaan doen, als ze niet in grote getale naar Zuid-Afrika gaan. Blijven ze thuis voor de buis of gaan ze naar de kroeg? Of kijken ze wellicht ergens op de camping of vakantiebestemming naar de wedstrijden? “Dat is afwachten. Ik geloof dat de meesten het allemaal nog eventjes aankijken en wachten op last minutes”, zegt Ter Haar. Blijven de Zuid-Afrikaanse stadions straks dan halfleeg? Want de toegangskaarten zijn nu ook voor de locals veel te duur. Volgens Ter Haar zal dat uiteindelijk wel loslopen. “Zuid-Afrika kan zich dat voor het oog van alle TV-camera’s niet veroorloven. Daarom zullen ze op het laatste moment zeker gevuld gaan worden, desnoods gratis…”

Lees ook:Oranje supporters lopen niet warm voor WK voetbal Zuid Afrika
Lees ook:Met de Oranjekaravaan door Zuid Afrika tijdens het WK voetbal
Lees ook:Met de Oranjecamping veilig naar het WK voetbal in Zuid Afrika
Lees ook:Goedkoop naar het WK voetbal, het kan! Oranjekoorts komt heel langzaam op gang
Lees ook:WK Voetbal in Zuid Afrika, de do’s and don’ts voor oranje supporters

Geen reacties // Reageer