Explosie in de lift werkelijke oorzaak sluiting hoogste toren ter wereld in Dubai

Burj Khalifa in Dubai, hoogste gebouw ter wereld

Maandag meldden we al dat de hoogste toren ter wereld in Dubai voor onbepaalde tijd gesloten werd voor toeristen. De eigenaar van de wolkenkrabber liet via een korte mededeling uitschijnen dat er een probleem was met de stroomtoevoer. Een dag later sijpelen echter de eerste getuigenissen binnen van wat er zich werkelijk zou afgespeeld hebben in de toren. Een explosie, veel rookontwikkeling en paniek op het observatiedek.

 Zestig toeristen genoten zaterdag van het fantastische uitzicht op het observatieplatform op de 124ste verdieping toen er uit het niets een luide knal te horen was. Volgens de getuigen ging het om een explosie in de buurt van de liftkoker. De ontploffing had blijkbaar een barst geslagen in de deur van de lift en een grote rookpluim zocht zich een weg naar buiten. Vijftien onfortuinelijke toeristen bevonden zich in de lift, die na de explosie tussen twee verdiepingen hing. De lift was blijkbaar een stuk naar beneden gevallen voor de remmen in werking traden en daarna was de cabine in volledige duisternis gehuld.

Paniek en gehuil

Michael Timms, een Amerikaanse ingenieur, was samen met zijn nichtje op het platform aanwezig toen de beproeving begon. “We hoorden een soort van explosie. Het was echt verschrikkelijk luid en mensen begonnen te panieken”, vertelde Michael. Ook Michele Moscato was helemaal geschokt  door de gebeurtenissen. “Ik was compleet van streek en begon te huilen.”

Trap

Het duurde drie kwartier voordat reddingswerkers het platform via een andere lift konden bereiken. Ze moesten een ladder inzetten om de toeristen uit de cabine te kunnen bevrijden. “Toen ik samen met de andere bezoekers de trap naar beneden wilde nemen, was dat plots verboden zonder reden”, verklaarde Michael Timms. “We werden verplicht om gebruik te maken van de andere lift, terwijl we ons daar allesbehalve comfortabel bij voelden.”

Geen verklaring

Emaar Properties, de eigenaar van het gebouw, heeft amper verklaringen afgelegd over het incident. Er werd gisteren enkel melding gemaakt over een probleem met de stroomtoevoer, maar over de slechte werking van de lift, laat staan een explosie, werd met geen woord gerept. Lokale kranten brachten de sluiting in hun maandagedities, maar wanneer de toren werkelijk gesloten werd, is niet gemeld. Emaar Properties beantwoordt vragen over het incident niet.

 

Woede

Het gebrek aan eerlijke communicatie over de enge gebeurtenis, lokt terecht veel woede uit bij de mensen die het beleefd hebben.  “Wat me heel erg choqueert, is dat men alles gewoon in de doofpot wil stoppen”, benadrukt Michael Timms. “Als er een probleem is met de liften, vertel dat dan toch gewoon aan de mensen”.  De hoogste toren ter wereld, toch wel de trots van het emiraat Dubai, verliest hiermee een stuk van zijn glans en prestige. Het is onbekend wanneer de Burj Khalifa opnieuw de deuren zal openen.

 

Bron: HLN

Lees ook:Hoogste gebouw ter wereld nu al weer dicht. Blamage door Dubai
Lees ook:Explosie in Bangkok, zeker 9 gewonden
Lees ook:Dubai bouwt wolkenkrabber van kilometer hoog
Lees ook:Snowboarder zit 6 uur vast in skilift
Lees ook:Indonesische Merapi vulkaan staat op springen, 40.000 mensen geëvacueerd

Geen reacties // Reageer