Polen? Breng een bezoek aan Auschwitz

DSC_0277Vorige week kwam voor mij een langgekoesterde wens uit, om eindelijk eens een kijkje te nemen bij het concentratiekamp Auschwitz. Waarom zou je daar nou graag naartoe willen? Veel mensen vroegen het me voordat we op vakantie gingen. Ik wist eigenlijk het antwoord zelf niet eens. Want inderdaad, wat is er nou leuk aan om een plek te bezoeken waar anderhalf miljoen mensen zijn vermoord? 

Schermafbeelding 2013-08-18 om 14.17.37

Anderhalf miljoen mensen. Dat zijn er nogal wat.Wat ons bij ons bezoek aan Auschwitz II meteen opviel was hoe ontzettend goed georganiseerd het hele kamp is. Efficiëntie is het absolute codewoord. Neem bijvoorbeeld de gaskamers. Zo ingedeeld dat mensen zich uit kunnen kleden, hun kleding weer makkelijk gesorteerd kan worden en de lijken zo snel mogelijk opgeruimd/gecremeerd kunnen worden. De efficiëntie straalt er vanaf, en dat is ook hetgeen wat mij het meest de kriebels geeft.

Auschwitz II (Auschwitz is opgedeeld in twee kampen) is enorm. Wij zijn er in totaal zo’n drie uur geweest, en nog hadden we lang niet alles gezien.

DSC_0260

Wat is er nou eigenlijk allemaal te zien? Bij binnenkomst valt direct het spoor op. Het spoor waarop de anderhalf miljoen mensen binnenkwamen in het kamp. Hier staat ook nog één wagon. Verder zijn er tientallen barakken te bekijken (velen zijn ook al afgebroken, maar hier staat symbolisch de kachelpijp nog omhoog, om aan te geven dat ook hier een barak heeft gestaan) zijn de overblijfselen van de gaskamers te zien, evenals de ruimtes waar de mensen kaal werden geschoren. Ook is er een enorm monument ingericht, in verschillende talen.

Belangrijk om te weten wanneer je een bezoek gaat brengen aan Auschwitz is dat er (in ieder geval bij Auschwitz II) geen entree wordt gevraagd. Men vindt het belangrijker dat iedereen de mogelijkheid heeft om dit gezien te hebben dan om er inkomsten uit te halen. Maar het onderhoud van het kamp kost nogal wat. Auschwitz is afhankelijk van giften. Bij de uitgang staat een giftenpot waar je je donatie in kunt doen.

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin!

 

Lees ook:Drie miljoen Nederlanders hebben vliegangst
Lees ook:Krakau: garantie voor een goede stedentrip
Lees ook:Recordaantal toeristen in Nepal in 2008
Lees ook:Van Kos naar Bodrum
Lees ook:De Chinese Muur

1 Reacties // Reageer

One thought on “Polen? Breng een bezoek aan Auschwitz

  1. Chantal

    Heel indrukwekkend! Bij mij staat een bezoek aan Auschwitz ook nog hoog op de lijst :) Is iets wat iedereen een keer gezien moet hebben, juist door de geschiedenis die er aan hangt.

      /  

Comments are closed.