Beroofd in Barcelona

Alkan de Beaumont Chaglar / Foter.com / CC BY-SA

Afgelopen weekend ging ik met mijn moeder een weekendje naar Barcelona. Vooraf werden we van alle kanten gewaarschuwd: Pas wel op voor de zakkenrollers! Iedereen wist wel iemand die een camera, een portemonnee of cash geld was kwijtgeraakt in de Catalaanse hoofdstad. En ja hoor, ook wij werden dit weekend het slachtoffer van zakkenrollers. Ondanks alle goede adviezen en volgens ons tactisch ingepakte tassen raakte mijn moeder haar portemonnee kwijt. Met alle passen en 130 euro cash erin. Hierbij volgen een aantal tips om zakkenrollen te voorkomen en wat je moet doen wanneer het je wel gebeurt.

In ons geval werden we in het metrostation afgeleid door een vrouw die mijn moeder hard tegen haar arm tikte en gebaarde dat we een andere kant op moesten. We dachten beide nog: ‘Hoe kan zij nou weten waar we naartoe willen?’ En dan is het al te laat. Iemand anders had tegelijkertijd de ritsen van mijn moeders tas opengemaakt en de portemonnee eruit gegrist.

Tips om zakkenrollen te voorkomen:

1. Draag je waardevolle spullen niet in een tas. Maak zoveel mogelijk gebruik van je binnenzakken in je jas, spreidt je waardevolle passen over verschillende zakken in je jas of draag zo’n lelijk tasje onder je kleding. Dan maar lelijk, maar de kans dat je je spullen kwijtraakt is veel kleiner.

2. Als je dan een rugzak hebt, draag hem voorop je lichaam. Wanneer je een rugzak op je rug hebt, dan heb je er geen zicht op. Zakkenrollers zijn zo getraind in het onmerkbaar openen van tassen dat je echt niks merkt. Als je je tas voorop je lichaam draagt dan zie je deze tenminste nog.

3. Val niet op als toerist. Met een rugzak, Gaastrajas en wandelschoenen en een camera om je nek wek je natuurlijk de indruk dat je een toerist bent. En dat ben je dan waarschijnlijk ook. Probeer je algemener te kleden en laat nooit merken dat je de weg niet kent. Ook al weet je niet zeker of je wel de goede metro te pakken hebt, je kunt beter de verkeerde nemen en een paar haltes verderop weer uitstappen om vervolgens een metro terug te nemen dan een kwartier voor een bord gaan staan om de goede route te vinden. Zakkenrollers hebben dit binnen no-time door en zien in jou dan een makkelijke prooi.

4. Laat je niet afleiden. De ketchup-truc weten we inmiddels wel. Maar ook ‘zogenaamde vogelpoep’ kan een aanleiding zijn om je portemonnee te jatten. Maar je moet je ook niet teveel door prachtige gebouwen laten afleiden. Juist op dit soort plaatsen waar veel toeristen bij elkaar komen en zich verwonderen over een boeiend gebouw slaan zakkenrollers veel toe. En let ook vooral op in de metro, bij het in- en uitstappen en andere drukke momenten.

Wat te doen als je wel beroofd bent:

1. Blokkeren die passen! Voordat je op reis gaat moet je alle nuttige telefoonnummers in je telefoon zetten. Banken hebben standaard nummers voor diefstal. Begin bij je creditcard, want die is het makkelijkst te gebruiken. Zeker als je een pincode in je portemonnee hebt zitten is het ook erg belangrijk om snel je pinpassen te blokkeren.

2. Doe altijd aangifte bij de politie. Niet dat je je portemonnee weer terug zal krijgen, maar een aangifte is nodig om bijvoorbeeld zonder identiteitskaart te mogen vliegen en reisverzekeringen betalen niets uit wanneer er niet een aangifte is. Hoe hopeloos de zaak ook lijkt, het is noodzakelijk!

3. Heb kopieën bij je. Maak vooraf kopieën van al je passen. Dit helpt bij de politie enorm. Zo weten zij direct dat jij bent wie je beweert dat je bent.

Lees ook: Shoppen en slapen in Barcelona & Eten en drinken in Barcelona.

Wij vlogen met Vueling naar Barcelona. Deze Spaanse luchtvaartmaatschappij biedt vluchten aan naar vele bestemmingen binnen en buiten Europa.

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin!

Lees ook:5 tips om niet het slachtoffer te worden van zakkenrollers
Lees ook:Eten en drinken in Barcelona
Lees ook:Nieuw blog vanuit Barcelona
Lees ook:Komend weekend bierfestival in Barcelona
Lees ook:Persoonlijk: 10 reisfotobloopers

Geen reacties // Reageer