Wat kom je tegen in Tsjernobyl?

Wie gisteren KRO’s ‘De Reünie’ heeft gezien was misschien ook onder de indruk over het verhaal van Sander, die op 32-jarige leeftijd plotseling overleed aan een hartstilstand. Wat opviel aan zijn verhaal, was de levenslust die hij gedurende zijn leven had, en hoe ontzettend veel reislust hij had! Toch stond er een heel groot vraagteken op mijn voorhoofd bij het zien van de uitzending, Sander had namelijk een reis naar Tsjernobyl gemaakt. Ik kom het vaker tegen in bladen en op internet, dus vandaag een zoektocht op internet, hoe kom je in Tsjernobyl en wat kom je er tegen?

Bijna 26 jaar geleden vond er een van de grootste kernrampen uit de geschiedenis plaats in het Oekraïense Tsjernobyl. De kernreactor nummer 4 ontplofte waardoor er ontzettend veel radioactieve straling loskwam. De dag na de ramp werd begonnen met het evacueren van de omgeving. In een week tijd werden 135000 mensen geëvacueerd binnen een straal van 30 kilometer. 3500 mensen weigerden het gebied te verlaten. In 2006 waren hier nog slecht 461 in leven.

De 30-kilometer zone is nog altijd streng verboden gebied en omvat 90 plaatsen, waaronder de daarvoor snelgroeiende steden Prypjat en Tsjernobyl. Toch is het een geliefde plaats voor avonturiers. Aangezien er (bijna) geen mensen meer wonen in deze steden, heeft het leven er stilgestaan en is het een waar walhalla voor Urban Explorers (mensen die oude verlaten gebouwen fotograferen in de staat waarin het destijds is achtergelaten). Het menselijk leven heeft er stilgestaan, de natuur des te minder. Wolven en wilde zwijnen hebben het gebied teruggewonnen en er is een enorme wildgroei van bomen en planten.

Wil je het gebied bezoeken heb je toestemming nodig van het Ministerie van Noodgevallen. Dit moet minimaal 10 dagen voor de trip. De meeste reizigers bezoeken Tsjernobyl met een georganiseerde reis. Officieel mag je het gebied niet zonder gids bezoeken. Hoelang het nog mogelijk is om het gebied te bezoeken is niet bekend.

Ben je al eens in het rampgebied geweest? Laat dan weten hoe je het hebt ervaren!

Lees ook:Weer ‘ns een andere bestemming
Lees ook:Nederland-Rusland
Lees ook:Stralend op de foto met kernreactor 4
Lees ook:10 plekken die je NIET moet bezoeken in 2010
Lees ook:Coen & Sander Show WK tour vanuit Johannesburg

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Wat kom je tegen in Tsjernobyl?

  1. Beja

    Ik heb 3 keer een reis georganiseerd voor medewerkers, studenten en sponsors van onze stichting die humanitaire hulp brengt naar Oekraïne.
    Ook met 20 jaar Tsjernobiel zijn we met lezeres en fotograaf en journalist van de bladen Moto73 en AutoWeek geweest, zij schonken toen een ambulance en een eerste hulp motor.
    Het is een bezoek dat je niet snel vergeet, heel indrukwekkend.
    Wel dient men zich aan de regels te houden
    Wij bezochten ook oudere mensen die nog in het gebied woonachtig zijn gebleven.
    onze stichting is http://www.spoetnik.nl
    met een vriendelijke groet, Beja Kluiters, voorzitter

      /  
  2. Armand

    In oktober 2005 ben ik in met een delegatie van Stichting Spoetnik (zie verhaal van Beja hierboven) in het Tsjenobyl gebied geweest. Ik heb heel wat bijzondere plekken in mijn leven gezien (vind ik) maar deze ervaring behoort tot mijn top 5. Niet vanwege de schoonheid maar vanwege de impact die het op me had en nog hele tijd gehad heeft. Natuurlijk ebt het extreme gevoel wat weg in loop der jaren, maar er is tot op de dag van vandaag nog veel van blijven hangen en heeft mijn denken permanent beinvloed. Bezoek ook het Tsjernobyl museum in Kiev als je er toch bent, dat plaatst e.e.a. nog meer in een juiste context.

    Als je je aan de regels houdt daar kan je er als volwassene zonder risico’s een keer naar toe voor een paar uur. Kleine kinderen zou ik zeker niet meenemen (geen idee of dat wel mag trouwens).

    Ik heb er vele foto’s gemaakt waaronder ook een aantal door het ANP in hun collectie zijn opgenomen. Diverse zijn er in 2005 en 2006 in diverse publicaties verschenen en ook bijvoorbeeld bij De Wereld Draait Door op tv getoond. Een eerste versie van mijn fotoverslag is nog steeds na te zien op
    http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1080763/

    De uiteindelijke collectie wordt door Stichting Spoetnik gebruikt bij diverse gelegenheden ivm Tsjernobyl herdenkingen of Oekraine evenementen.

      /  
  3. Thierry

    Ik ben er reeds 2x geweest met in totaal 7 dagen en dat in 2008 en 2009. Het is een heel bijzonder gebied die mij nog steeds heel hard aantrekt. Graag wil ik er dus nog eens opnieuw naartoe hoewel daar nog geen plannen over zijn. Wie mijn foto’s en reisverslag wil zien kan surfen naar http://www.reactor4.be , deze website is 100% gericht aan mijn werk en ervaringen in Chernobyl.

      /  
  4. Alen Jones

    Ik was in zeer bijzondere gebied onlangs, waar er zo veel bestemmingen te bezoeken. Dankzij mijn Hertz autoverhuur, waarbij heped me veel.

      /  
  5. o74me

    Ik wil graag nog een keer naar tsjernobyl maar heb nu jammergenoeg nog niet genoeg geld. Als vijftienjatige ben ik wel enorm geïnterresseerd in de gescheidenis vam deze plek. Het lijkt me dat het best wel een indruk op je maakt om daar ze zijn. Als het kon wou ik best met een stralingspak binnen de 30 kmzone…. :$ Ik hoop dat ik ooit nog mijn voeten om de boden van tsjernobyl mag plaatsen… (jennifer, 15)

      /  
  6. Thierry

    @ Jennifer: een stralingspak?? dat is helemaal niet nodig :-) bovendien moet je +18 zijn om de zone binnen te mogen ;-) check http://www.reactor4.be

      /  

Comments are closed.