Meerderheid Nederlanders wil best duurzaam op vakantie

Zo’n 64% van de Nederlanders is -in meer of mindere mate- bereid hun gedrag te veranderen zodat de door hun ondernomen vakanties duurzamer worden. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Duurzaamheid en vakanties’ van NBTC-NIPO Research, waarin Nederlanders werden gevraagd naar hun mening over duurzame vakanties. Vakantiebeleving staat voorop

Bijna tweederde van de Nederlandse bevolking zegt bereid te zijn hun gedrag te veranderen om zo een bijdrage te leveren aan duurzamere vakanties. Zij zouden dit dan doen door met zorg met de natuur om te gaan, afval te scheiden op de vakantiebestemming en het met rust laten/niet kopen van souvenirs van (beschermde) plant- en diersoorten. Nederlanders blijken voor meer duurzame vakanties dus vooral op zoek te zijn naar oplossingen waar ze zelf niet te veel voor hoeven te laten. Ad Schalekamp, directeur NBTC-NIPO Research: “Het zijn vooral aanpassingen die weinig inspanningen van de mensen zelf vragen maar die tegelijkertijd wel bijdragen aan een verhoging van het vakantiegenot. De vakantiebeleving mag niet aangetast worden en is net als de vakantie heilig. Ook mag een duurzame vakantie niet veel meer gaan kosten.” Uit het onderzoek blijkt tevens dat Nederlanders best bereid zijn om minder luxe te accepteren op hun vakantie in ruil voor meer duurzaamheid.

Duurzaamheid nog niet top-of-mind

In het onderzoek is gekeken naar belangrijke maatschappelijke onderwerpen in het algemeen en naar duurzaamheid in relatie tot vakanties in het bijzonder. In het algemeen geldt dat onderwerpen als gezondheidszorg, oudedagsvoorzieningen en het bestrijden van de criminaliteit de Nederlanders het meest bezighouden. Een onderwerp als duurzaamheid eindigt meer in de achterhoede. In tegenstelling tot veel andere sectoren blijkt uit de resultaten het grote belang dat naast natuur en milieu (planet) ook aan maatschappelijke/sociale thema’s (people) wordt toegekend.

Lees ook:Minder Nederlanders op vakantie deze zomer
Lees ook:Nederlanders plannen minder vakantie
Lees ook:Wat zou jij doen om zo goedkoop mogelijk te vliegen?
Lees ook:Nederlanders bezuinigen meer op korte dan lange vakanties
Lees ook:Contact met lokale bevolking belangrijk tijdens duurzame reizen

Geen reacties // Reageer