Zeezeilen in Griekenland – de eilanden bij Kos

Met een stevige wind in de zeilen van eiland naar eiland varen en aanmeren in een pittoresk haventje of een afgelegen baai. Neem een frisse duik in het glasheldere water, ga lekker zonnen op het dek, schuif aan in een Griekse taveerne en val in slaap onder de sterrenhemel! Zeezeilen in Griekenland is puur genieten. De zeiltocht start vanaf Kos en voert langs de mooiste eilanden van de Dodekanesos. Tijdens het zeilen kun je lekker luieren aan dek of actief meezeilen. De Nederlandse schipper vertelt je graag over de kunst van het zeilen en navigeren. Natuurlijk mag je ook aan het roer staan of de route op de kaart uitzetten.

Zeezeilen langs de eilanden van de Dodekanesos
Het zeilgebied is de eilandengroep Dodekanesos. In dit gebied staat meestal een stabiele noordwesten wind, die in kracht van 4 tot 7 varieert, waardoor het bij uitstek geschikt is om actief te zeilen. Deze wind zorgt ook in de warme zomermaanden voor een aangename verkoeling. De haven van aankomst en vertrek is Kos Marina, gelegen op loopafstand van het gezellige oude centrum van Kos-stad, waar je een aantal bezienswaardigheden kunt bekijken, zoals het heiligdom van Asklepius. Er zijn fietsen, brommers en auto's te huur om een verkenningstocht over het eiland te maken. Daarnaast is Kos bekend om de vele terrassen en bars en natuurlijk het bruisende uitgaansleven. Van maandag tot en met zaterdag zeilen we van eiland naar eiland. Na een uitgebreid ontbijt aan boord hijsen we de zeilen en zetten koers naar een gezellig haventje of een afgelegen baai. Je kunt de zeiltocht zo actief maken als je zelf wilt; lekker luieren op het dek of aan het roer staan en de zeiljacht in de juiste koers navigeren. Zeilervaring is niet noodzakelijk, de Nederlandse schipper maakt je wegwijs. 's Avonds wordt regelmatig geankerd in een baaitje, waar je kunt zwemmen en snorkelen in het heldere water. Maar dikwijls leggen we aan in één van de sfeervolle haventjes om aan te schuiven in een Griekse taveerne.

De ene week voert de route naar het noorden richting Patmos en de andere week naar het zuiden richting Rhodos, zodat ook een tweeweekse zeiltocht kan worden geboekt.

Noordroute:
Vanuit Kos varen we naar Kalymnos, een levendig eiland dat vanouds bekend is vanwege de sponsvisserij. We leggen aan in Vathi, een fjordachtige baai met steile kliffen aan beide zijden. Langs de ruige rotskust van dit eiland voert de tocht ons naar Leros, waar we in een baaitje voor anker gaan. Een stenen trap leidt naar de top van de heuvel met een prachtig uitzicht over de baai. Afhankelijk van de wind kiezen we voor het eiland Patmos met zijn rijke begroeiing en het indrukwekkende Byzantijnse klooster of het idyllische kleinere Lipsi. Vandaar gaat de tocht naar Agatonisi, waar we in een verlaten baai voor anker gaan. In zuidelijke richting zeilen we naar Pserimos, met een prachtig zandstrand en enkele restaurantjes. De laatste dag terug naar de haven van Kos.

Zuidroute:
Vanuit Kos zeilen we de eerste dag onder de zuidkust van het eiland richting het vulkaaneiland Nisiros. 's Morgens kan een excursie over het groene eiland worden gemaakt naar de vulkaan met vijf kraters of een wandeling door het knusse stadje dat schuin tegen de heuvel is gebouwd. 's Middags zetten we koers naar Tilos, waar we in het kleine havenplaatsje aanleggen. Na een langere oversteek komen dan in Chalki ten zuidoosten van Rhodos, waar het dorpsbeeld wordt bepaald door de witgekalkte huizen in Venetiaanse stijl. Dan zeilen we naar Simi, een prachtig eiland met een van de mooiste natuurlijke havens van de Middellandse Zee en een gezellig, levendig stadje. Dan varen we richting de Turkse kust, waar we aanleggen in de beschutte baai van Palamut. De laatste zeildag keren we terug naar Kos.

De beschreven routes zijn onder voorbehoud en kunnen door weers- en andere omstandigheden worden aangepast, dit altijd ter beoordeling van de schipper.

Je verblijf aan boord
Je scheept in op het zeewaardige zeiljacht ‘Omiros' van ruim 15 meter lang, voorzien van alle gemakken, 2- of 3-persoons hutten met dubbele of enkele kooien en een ruime kombuis. Op het ruime teakhouten dek is volop gelegenheid om in de zon te liggen of 's nachts een slaapplaats te zoeken. De ruime kuip is voorzien van een biminitop, die beschutting biedt tegen de zon.

Deze reis boek je op Mambo-beach.nl

 

Lees ook:Zeilvakantie Griekenland – Kos; Meezeilen op de Omiros of Catamaran zeilreis in Kefalos Bay
Lees ook:Reisverslag: zeilvakantie met een single groep in Griekenland. Meezeilen langs eilanden in de buurt van Kos.
Lees ook:Jongerenreizen Calvi-Corsica – jongerenreis op Corsica – jongerenvakantie in Calvi op Corsica
Lees ook:Reisbureau biedt “broeikastoerisme” aan
Lees ook:jongerenreizen Gardameer – jongerenreis Riva del Garda – Jongerenvakanties in Italie

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zeezeilen in Griekenland – de eilanden bij Kos

  1. Erietje

    Ik heb 2 dochters in griekenland wonen…
    en een heleboel vrienden ,nu,
    ik zag zelf op tv ,en via internet,en langs de telefoon andere dingen…
    Ik heb het trouwens op zee ook nog nooit zien branden hoor!

      /  

Comments are closed.