Aantal Malaria infecties neemt af; 863.000 mensen overleden in 2009. Steun Serious Request!

media_l_90003Steun 3FM Serious Request!

Aan de vooravond van 3FM Serious Request, wat dit jaar in het teken staat van Malaria, blijkt uit een nieuw rapport dat het afgelopen jaar het aantal malaria infecties met één derde is gedaald. Dat is goed nieuws, maar nog steeds zijn er het afgelopen jaar 240 miljoen mensen geïnfecteerd geraakt met de malariaparasiet. Zo’n 863.000 mensen overleden aan de ziekte.

 

malariamapMalaria komt voor in alle tropische gebieden, maar vooral ten zuiden van de Sahara in Afrika (Sub-Sahara Afrika), maar ook in Zuid Oost Azië en Latijns Amerika. Met één prik kunnen muggen deze infectieziekte overbrengen en je letterlijk doodziek maken. Je kunt binnen 24 uur overlijden aan deze ziekte. Hoofdpijn, koorts en braken zijn de symptomen. Erg algemeen en hierdoor is het lastig om malaria vast te stellen.

 

In de gebieden waar malaria veel voorkomt is de bevolking arm en juist deze groep wordt hard getroffen. Iedereen kan malairia krijgen. Voor veel reizigers is het ook een angstbeeld om gestoken te worden door een malaria mug. Wanneer wij als westerse reizigers naar een malaria gebied afreizen, slikken we malaria profilaxe om de ziekte te voorkomen. Maar de beste oplossing tegen malaria is eigenlijk heel simpel; een geïmpregneerd muskietennet. Muskietennetten zijn effectief omdat de muggen alleen ‘s avonds en ‘s nachts actief zijn. De arme bevolking in de malaria gebieden heeft geen geld om een muskietennet te kopen. En daar zit het grote probleem.

 

De drie DJ’s (Giel Beelen, Gerard Ekdom en Annemieke Schollaard) in het Glazen huis in Groningen gaan de komende week samen met alle 3FM collega’s geld inzamelen om zoveel mogelijk mensen in Afrika te voorzien van een muskietennet. Vraag jij een plaatje aan voor € 25, dan kunnen 5 gezinnen voorzien worden van een muskietennet. Het is mooi dat het aantal malaria infecties afneemt, maar het aantal doden is schrikbarend hoog. Steun daarom Seriuous Request!  

 

Vorig jaar namen de Verenigde Naties overigens het initiatief om tegen het einde van 2010 iedereen die daar behoefte aan had, een muskietennet voor over het bed te verschaffen. Daarnaast is meer geld beschikbaar gekomen, van 730 miljoen dollar in 2006 tot 1,7 miljard dollar dit jaar, om de ziekte te bestrijden. Ondanks de daling van het aantal gevallen, blijft die daling bescheiden in landen met de grootste problemen, zoals Nigeria en Congo. Slechts twee op de tien kinderen met koorts krijgen malariamedicijnen. Dat zouden er volgens de WGO acht op de tien moeten zijn.
De gegevens in het malariarapport zijn overigens niet heel betrouwbaar en bij alle getallen is een flinke foutenmarge opgenomen. Zo is er een verschil tussen het aantal muskietennetten dat is uitgedeeld en het daadwerkelijke aantal dat gebruikt wordt. De getallen over de aantallen geïnfecteerden zijn gebaseerd op modellen en niet op werkelijke aantallen mensen met malaria.

Lees ook:Op reis naar West-Afrika? Wees waakzaam voor ebolavirus
Lees ook:Dengue epidemie in Brazilie
Lees ook:Eric Corton gaat strijd aan met kabinetsbeleid en pleit voor hervorming ontwikkelingssamenwerking
Lees ook:Sanquin weigert reizigers die terugkomen uit Italië, Turkije en Griekenland
Lees ook:Toename hepatitis A bij toeristen Egypte

Geen reacties // Reageer