Historisch Brugge in de herfst

Je waant je in de Middeleeuwen wanneer je door de straten van Brugge wandelt. Je verdenkt de Bruggenaren van zwaar katholicisme, maar schijn bedriegt. Kleine gebouwtjes herbergen winkeltjes met de lekkerste chocola, in pittoreske eetcafé’s eet je de echte Brugse wafel. De dag sluit je af met een lekker Belgisch biertje, bij voorkeur een Brugse Zot.

 

 

 

Kamer via AirBnB

Afgelopen weekend ging ik met mijn vriend een weekendje naar Brugge, een prachtige historische stad die niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Gezien de herfstvakantie was een hotel niet te betalen en kozen wij voor een kamer via AirBnB. De sympathieke Nicole vertelde ons honderduit over de stad. Hoe de stad ooit een stad was geworden, waarom je overal beelden van de Heilige Maagd Maria ziet en hoe Brugge door de jaren heen omging met armoede. Ook raadde ze ons de beste chocoladewinkels aan en gaf ons tips voor de beste bezienswaardigheden.

 

Eten in Brugge

Gezien het toeristische karakter van de stad is er enorm veel keus qua restaurants en eetgelegenheden. De eerste avond kozen wij voor het Argentijnse restaurant El Churrasco Argentino aan de Vlamingstraat, waar ik genoot van een heerlijke mixed grill met een lekker glaasje witte wijn. Het restaurant was leuk aangekleed, de bediening vriendelijk en voor het Argentijnse gevoel was er de perfecte muziek op de achtergrond. De tweede avond aten wij bij Eetcafé de Vuyst aan het Simon Stevinplein. Een gezellig eetcafé waar je de hele dag door terecht kunt voor de lekkerste hapjes, complete lunches en diners. Wat betreft chocolade kun je zowat in heel Brugge wel terecht in chocoladeboetiekjes. Ons werd Leonidas aangeraden, hier hebben wij dan ook heerlijke chocola gekocht.

Begijnhof Brugge

Doordat Brugge lang geleden stadsrechten had gekregen moest de stad zich ook aan bepaalde eisen voldoen. Zo moest er een plaats gecreëerd worden voor alleenstaande vrouwen. Deze vrouwen, jong en oud, kwamen terecht in een begijnhof. Door middel van het verkopen van handwerk werden deze vrouwen geen zielige weduwes die afhankelijk waren van hulp, maar zelfstandige vrouwen die knokten voor een goed bestaan. Natuurlijk is het niet meer van deze tijd dat alleenstaande vrouwen niet alleen kunnen wonen, maar de stad Brugge verhuurt de woningen van het begijnhof nog steeds alleen aan alleenstaande vrouwen.

Godshuizen

Om in de hemel te komen moest er in de middeleeuwen flink wat worden gebeden. Hoe meer, hoe beter je plaats in de hemel, werd er gedacht. Brugge was een stad van handelaren, en zij hadden pech. Een bakker of een slager kon namelijk gedurende het werk bidden. Handelaren konden dat niet. Om zichzelf in te dekken voor een plaatsje in de hemel lieten zij Godshuizen bouwen. Armen, zieken en gehandicapten mochten hierin wonen, kregen dagelijks soep en brood en met geluk elk jaar nieuwe kleding, met als tegenprestatie dat zij vier uur per dag zouden bidden voor de handelaar die hen onderdak verschafte. Zo waren de handelaren alsnog verzekerd van een plaatsje in de hemel. Enkele Godshuizen zijn nog te bezichtigen, maar het staat niet overal goed duidelijk aangegeven om welke dit precies gaat.

Brugse Zot

De Brugse Zot is hét bier van Brugge. In de brouwerij de Halve Maan (ook wel brouwerij Henri Maes) wordt het bier gebrouwen en hier kun je rondleidingen krijgen. Hier betaal je slechts 6 euro voor; het biertje na afloop van de rondleiding is bij de prijs inbegrepen. Voor wie nooit eerder in een brouwerij geweest is is het wel leuk om deze te bezoeken, maar stel het je niet te bijzonder voor. In het gedeelte van de brouwerij waar de rondleidingen gegeven worden, zal je namelijk geen drup bier tegenkomen. De smaak van de Zot na afloop maakt echter veel goed. Het is een heerlijke biersmaak!

Frietmuseum

Ikzelf had hoge verwachtingen van het Frietmuseum, welke afgelopen week door de Lonely Planet nog betiteld werd als een van de vreemdste voedselmusea ter wereld. De hoge verwachtingen waren echter voor niets, want het museum op zich stelde niet zoveel voor. Wel was er een heleboel informatie te vinden over het ontstaan van de aardappelteelt en het ontstaan van friet, maar qua interactiviteit was er vrijwel niets. En dat is erg jammer voor een museum dat jong en oud zou kunnen boeien.

De Garre

Wellicht het kleinste steegje van Brugge

In een van de kleinste steegjes van Brugge, je loopt er zo aan voorbij, vind je misschien wel het bijzonderste kroegje van Brugge. De Garre, gelijknamig aan de steeg waar het in staat, is een café dat in de middeleeuwen niet zou misstaan. Afgezien van de locatie is het meest bijzondere aan de kroeg dat de kroeg haar eigen bier brouwt. De Garre is daarom ook alleen in het café zelf te krijgen. De Garre vind je tussen de Markt en de Burg.

 

 

 

 

 

 

 

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin!

Het antwoord op de vraag waarom je in Brugge zoveel beelden van de Heilige Maagd Maria op de huizen ziet: Men moest vroeger betalen voor straatverlichting voor eigen huis. Wanneer men een beeld van Maria op het huis plaatste was men gegarandeerd van gratis verlichting: Maria moest namelijk altijd in het licht staan.

 

 

Lees ook:Historium Brugge opent 25 november haar deuren
Lees ook:Stedentrip aanrader: Brugge
Lees ook:Brugge krijgt een Biermuseum op de Markt
Lees ook:ADV: Badderen in Tsjechisch bier
Lees ook:Gratis attracties op je vakantiebestemming

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Historisch Brugge in de herfst

  1. Pingback: Historium Brugge opent 25 november haar deuren | Travel