Vrijwilligerswerk in Afrika, een overzicht

www.johannafotografie.nl

Het is een droom van velen: je een tijdlang nuttig maken in het prachtige Afrika. Maar door de bomen zie je het bos soms niet meer. Er zijn zoveel landen waar je naartoe zou kunnen, zoveel organisaties die er werken. En wat wil je? 3 weken? 3 maanden? Of zelfs een jaar? En wil je alleen, of liever met een groep? Wil je lesgeven, in de zorg werken of iets opbouwen?  Bij deze noem ik een aantal organisaties waar je een keuze uit zou kunnen maken.

World Servants

World Servants is een christelijke organisatie. Over het algemeen regelen zij bouwprojecten van plusminus 3 weken. In Afrika gaat het om de landen Sierra Leone, Ghana, Ethiopie, Malawi, Zambia, Kenia, Tanzania en Zuid-Afrika. In een groep van ongeveer 30 jongeren (of als je met een project voor ouderen meegaat, met ouderen natuurlijk) bouw je in 3 weken een schooltje, kliniek, schoonwatervoorzieningen of woningen. Ondertussen is er ruim de mogelijkheid om veel van het land te zien; in de weekenden bezoek je watervallen, toeristische gebieden of andere bezienswaardigheden. Ook wordt er veel aandacht geschonken aan je persoonlijke ontwikkeling. Ik ben met World Servants zelf in Malawi geweest, en daar werd voor mij geregeld dat ik met een journaliste mocht afspreken en heb ik een radiostation bezocht in Mzuzu. Dat het een christelijke organisatie is houdt niet in dat je christelijk moet zijn als je meewilt, een open instelling en respect is voldoende! De inschrijvingen beginnen in september.

Ontmoet Afrika

Bij Ontmoet Afrika heb je uitgebreide mogelijkheden om in je eentje of in een kleiner groepje vrijwilligerswerk te doen. Zij werken in Ghana, Kameroen en Malawi. Je kunt denken aan gezondheidsvoorlichting, werken in een ziekenhuis, werken bij een organisatie voor weduwen of lesgeven aan een school. Je kunt kiezen voor een kortere periode van plusminus 2 tot 8 weken, maar je kunt ook 3 maanden of langer naar een van deze landen. Bij Ontmoet Afrika kun je ook kiezen voor een stage of onderzoek.

Projects Abroad

Bij Projects Abroad kun je kiezen uit heel veel verschillende soorten vrijwilligerswerk. In de dierverzorging, archeologie, journalistiek, op scholen, in ziekenhuizen en zelfs bij rechtbanken. Projects Abroad heeft een heel uitgebreide keuze aan landen waar je aan de slag zou kunnen. Ook buiten Afrika zijn er veel landen waarin Projects Abroad werkzaam is. Jaarlijks gaan 5000 mensen uit Nederland met deze organisatie aan de slag.

Lees ook:Foto: Albinomeisje in Malawi
Lees ook:5 redenen waarom je minstens 1 keer vrijwilligerswerk zou moeten doen in het buitenland
Lees ook:Colofon
Lees ook:5 redenen waarom je naar Malawi moet
Lees ook:Wereldwijd goedkoop bellen

Geen reacties // Reageer