Leer Afrika kennen bij mensen thuis

Het ware Afrika vind je niet in hotels of resorts. Je vindt het niet tijdens een safari, of tijdens een georganiseerde reis. Soms kom je er heel dicht in de buurt, maar het ware Afrika, misschien vind je dat als Europeaan wel nooit. Maar je best doen, kan altijd.

Vorige week blogten we over het slachten van je eigen voedsel. Heel erg Afrikaans. Wat ook een goede tip is om het echte Afrika beter te leren kennen is door tussen de mensen een tijd door te brengen. In Malawi bracht ik een tijdje door bij een familie. Zij leefden in een stenen huis, met rieten dak. Zij lieten mij proeven van hun eten, ze vertelden over hun leven. Ze sliepen op de grond. Vaak bij elkaar. Ze hadden twee setjes kleding, voor door-de-week, en voor de zondag.

Je proeft, ruikt, ziet en hoort een heleboel van de Afrikaanse cultuur. Maar als bezoeker draag je vaak alsnog meer kleding dan dat zij bezitten. Je vindt de rijstepap best nog lekker, maar jij hoeft het niet elke dag te eten. Je houdt misschien wel van ‘back-to-basic’, maar jij hebt tenminste nog een luchtbedje om op te slapen. Het echte Afrika is in mijn ogen prachtig. Maar dan wel als toeschouwer.

Lees ook:Een Afrikaans festival in Overijssel
Lees ook:Met een lelijk eendje door Afrika!
Lees ook:WK Voetbal in Zuid Afrika, de do’s and don’ts voor oranje supporters
Lees ook:5 redenen waarom je naar Malawi moet
Lees ook:Overbodige reistips van modellen

Geen reacties // Reageer