’9% Nederlanders wil emigreren’

Ongeveer 700.000 Nederlanders hebben serieuze plannen om in het buitenland te gaan wonen en/of werken, zo blijkt uit een onderzoek van het CBS. Dit komt neer op 9% van de Nederlandse bevolking. Het bureau ging uit van een minimumverblijf van acht maanden.

Allochtonen hebben grootste plannen
Begrijpelijkerwijs zijn allochtonen eerder geneigd om naar het buitenland te vertrekken dan autochtone Nederlanders. Van de allochtonen heeft maar liefst 18% plannen om Nederland te verlaten. Bij de autochtone bevolking ligt dat percentage op 7%.

Vooral jongeren
Van de Nederlanders die emigratieplannen hebben, zijn vooral de jongeren reislustig. De autochtone jongeren vertrekken het liefst naar Australië en de Verenigde Staten. Studie en werk zijn hiervoor de meest belangrijke redenen. “Het wordt voor studenten steeds normaler om hun stage in het buitenland te lopen, of om ergens voor een afgebakende periode te gaan wonen,” signaleert demograaf Jan Latten van het CBS in een artikel van Radio Netherlands Worldwide.

Werkelijke emigratiecijfers
Tussen 2006 en 2008 emigreerden er per jaar 125.000 Nederlanders. Sinds de vijftiger jaren is dat aantal niet zo hoog geweest. In 2007 was er even sprake van een dipje, waarschijnlijk vanwege een teruglopende economie. “De komende jaren verwachten we dat het aantal emigranten echter boven de 100.000 uit blijft komen.”


Foto: Patrick Rasenberg (Flickr)

Lees ook:ANWB verwacht dat 2,3 miljoen kampeerders naar het buitenland gaan
Lees ook:Minder Nederlanders naar het buitenland op vakantie
Lees ook:90% van toeristen wil terug naar Brazilië
Lees ook:Nederlanders plannen minder vakantie
Lees ook:Minder Nederlanders op vakantie met de kerst

1 Reacties // Reageer

One thought on “’9% Nederlanders wil emigreren’

  1. Emigreren

    Emigreren naar het buitenland zoals amerika, spanje, frankrijk, zweden en italie wordt in de toekomst volgens mij alleen nog maar populairder met de babyboom generatie…

      /  

Comments are closed.