Top 3 Verre vakantiebestemmingen; de Hot & Not Spots van 2010

Elk jaar is het weer de grote vraag welke bestemmingen dit jaar helemaal hot zijn. Het is altijd moeilijk te voorspellen. In feite verandert er niet zo heel veel aan de lijstjes met favoriete bestemmingen van Nederlanders. Thailand, Zuid Afrika, Brazilië, Australië, Nieuw Zeeland blijven wel favoriet, maar het zijn zeker niet de hotspots van 2010. Zij mogen zelfs minder Nederlanders verwachten dit jaar. Hoewel Zuid Afrika mag natuurlijk wel een hoop Nederlanders verwachten deze zomer vanwege het WK voetbal.

Bekijk ook de hotspots van 2011

De Lonely Planet voorspelt dat Suriname de hotspot van 2010 gaat worden. Absoluut een land om ooit in je leven te bezoeken, maar ik verwacht dat dit bij Nederlanders niet de populairste bestemming van 2010 gaat worden. De reden? Simpel, het is geen goedkope bestemming en er zijn geen goedkope vluchten naar toe. Nederlanders willen in 2010 wel ver op reis, maar kiezen dit jaar nog liever voor de wat goedkopere verre bestemmingen. Dure landen als Peru, Argentinië, China en Canada worden dit jaar nog even gemeden en zullen pas vanaf 2011 weer hot worden.

Welke bestemmingen worden wel helemaal hot in 2010? Mijn voorspelling van de top 3:

Jamaica

Sinds Husain Bold de snelste man op aarde is, staat Jamaica in de schijnwerpers. Het land van reggae, Bob Marley, paradijselijke stranden en de Rastafari. Tot voor kort hoorde je niemand zeggen dat ze het plan hadden om naar Jamaica op vakantie te gaan. Ik hoor het steeds vaker en ik ben er zelf al geweest. Een absolute aanrader! Een tip: ga niet naar de bekende badplaats Ocho Rios, maar ga op rondreis. En als je liever een strandvakantie wilt, kies dan voor een hotelletje in Negril. Veel mooier en gezelliger dan de andere badplaatsen. Oja, ook in Jamaica is blown illegaal. Dat je het even weet. Jamaica is niet zo duur om naar toe te gaan. Arkefly vliegt er rechtstreeks naar toe. Maar let op, ter plaatse is het niet zo goedkoop.

Bali, Indonesië

Het Indonesische eiland Bali mocht in 2009 al 20% meer Nederlanders verwelkomen, maar in 2010 zal dit aantal nog meer doorgroeien verwacht ik. KLM gaat rechtstreeks op Bali vliegen en ook Garduda Indonesia gaat weet vliegen vanaf Amsterdam. De afgelopen jaren was het lastig om aan goedkope tickets te komen naar Indonesië. Die tijden zijn voorbij. Bali is natuurlijk een paradijsje. Mooie stranden, lekker surfen en een gezellig uitgaansleven. Maar er valt hier natuurlijk ook nog wat te zien!

Sri Lanka

Een aantal jaar geleden was Sri Lanka ook hot, maar door het aanhoudende conflict met de Tamil tijgers bleven toeristen weg. Het conflict is beëindigd en het land is helemaal veilig voor toeristen. Niemand hoeft meer bang te zijn voor aanslagen. Hoewel de vliegverbindingen komend zomerseizoen nog niet optimaal zijn, zullen steeds meer Nederlanders de schoonheid van de Parel in de Indische Oceaan gaan ontdekken. Vanaf oktober zullen er overigens wel weer rechtstreekse vluchten naar de hoofdstad Colombo gaan komen. Sri Lanka heeft paradijselijke stranden, maar ook een indrukwekkend achterland. Veel mooie tempels, maar ook groene bergen met prachtige theeplantages en hoge watervallen. Een absolute aanrader. Ter plaatse is het leven zeer goedkoop en ook de hotels zijn zeer goed te betalen. Sri Lanka ziet de toeristen graag weer komen. Als je dit jaar gaat, dan ontloop je nog het massatoerisme.

Wil je weten wat de beste reisperiodes zijn voor deze hotspots?
Check de
reistijden-kalender!

De hotspots zijn eilanden waar meer te doen is dan op het strand liggen

Opvallend is dat deze hotspots alle drie eilanden zijn met paradijselijke stranden, maar waar meer te beleven valt dan alleen op het strand onder een palmboom liggen. Ik vind dat niet zo gek, Nederlanders willen over het algemeen toch graag iets doen tijdens de vakantie, maar het ideaalplaatje van een vakantie is toch een hagelwit strand met palmbomen. Deze drie eilanden hebben absoluut dat witte strand waar je van droomt, maar zeker ook een interessant achterland waar veel te zien en te beleven valt. Zo kun je relaxen op je paradijselijke strand afwisselen met leuke excursies en activiteiten of, nog veel beter als je wat meer tijd hebt, een rondreis maken door het land en de laatste paar dagen van je vakantie relaxen op het strand met een cocktail onder een palmboom.

Andere hotspots

Naast de bovenstaande hotspots zullen de volgende bestemmingen ook populair worden:

-          Panama, prachtig land en KLM vliegt er rechtstreeks op. Ook goed te combineren met Costa Rica

-          Maleisië, ga naar Borneo!

-          Marokko, lekker dichtbij maar toch een totaal andere wereld. Maar 4 uurtjes vliegen met Transavia.

-          Kaapverdische eilanden; sinds kort ook goed bereikbaar vanaf Nederland.

-          Kenia; terug van weggeweeest.

De Notspots van 2010

Waar kun je je deze zomer eigenlijk niet meer vertonen? Ik weet niet of deze bestemmingen massaal gemeden gaan worden, maar ik raad het absoluut af om de onderstaande bestemmingen te bezoeken:

Dominicaanse Republiek

Misschien heb je de afgelopen zomer Spuiten en Slikken op reis gezien? Sophie was in de Dominicaanse Republiek en liet daar het beeld zien van straathoertjes. Helaas, maar dit beeld wat Sophie laat zien is realistisch. Zeer irritant. Dit is niet overal op de Dominicaanse Republiek, maar kom je in Sosua dan ontkom je er niet aan.

Fortaleza, Brazilie

De stad Fortaleza is verpest door het toerisme. Ik ben er afgelopen jaar weer eens geweest (was er 8 jaar geleden ook). Hoge flats, lelijke stranden en Hollandse kroegen (bah). Het uitgaansleven is overigens wel leuk. Als je goedkoop naar Brazilie wilt gaan, Fortaleza is een prima aanvlieghaven, maar reis meteen door naar het noorden. Hier vindt je prachtige badplaatsen als Cumbuco, Jericoacoara en nog verder naar het noorden Barra Grande.

Dubai

Daar hoef je nu ook even niet te komen. Dubai is al weer vergane glorie sinds zij in de financiële problemen zijn gekomen. Niet meer het beloofde paradijs.

Mexico

Nog steeds een imagoprobleem in 2010? In 2009 is het toerisme naar Mexico totaal ingestort door de Mexicaanse Griep. Ik denk dat het nog even duurt voordat het weer op gaat bloeien. Overigens nergens voor nodig om Mexico te mijden.

Waar ga jij heen op vakantie deze zomer?

Lees ook:Veel mensen naar de kust tijdens meivakantie
Lees ook:Minder Nederlanders op vakantie met de kerst
Lees ook:Minder Nederlanders op vakantie deze zomer
Lees ook:Toeristen laten Griekenland links liggen
Lees ook:Nederlander gaat ver op reis; de hotspots van 2007

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Top 3 Verre vakantiebestemmingen; de Hot & Not Spots van 2010

 1. David

  “Ga niet naar Ocho Rios op Jamaica”. Heb je er bij stil gestaan dat Ocho Rios het centrum van Jamaica is van waar je de mooiste excursies kunt doen? Denk aan Nine Mile, de geboorte- en rustplaats van Bob Marley. Zo kun je ook naar Kingston naar het Bob Marley museum en Tuff Gong, Marley’s opnamestudio. Dit is maar een fractie van heel veel excursies die vanuit Ocho Rios makkelijk te doen zijn en vanuit bijv. Negril niet.

    /  
  1. travelblogger Auteur

   Hallo David,
   Dat is mijnmening over Ocho Rios. Ik vind dat de minst interessante plek van Jamaica. Excursies kun je overal vandaan maken, ook vanuit Negril. Mijn advies is: wil je wat van Jamaica en ga dan rondreizen. En als je een mooie strandbsstemming wilt, dan kun je beter in Negril zitten. Ocho Rios als paats vind ik een tourist trap.
   Ronald/Travelblog

     /  
   1. David

    Of je overal excursies vandaan kan maken vind ik te betwijfelen. Als je bijvoorbeeld vanuit Negril wilt raften op de Rio Grande in Port Antonio, tja, dan is dat wel te doen alleen moet je er dan rekening mee houden dat je ‘s morgens héél erg vroeg vertrekt en dat je voor 00:00 uur niet terug bent. Ik kom vaak genoeg op Jamaica en ik ken veel mensen die er zijn geweest. Allen die deze trip hebben gemaakt zullen het geen tweede keer meer doen omdat ze veel te lang in de bus zitten. Vanuit Ocho Rios vind ik het al best een aardige trip, laat staan vanuit Negril.

    Ocho Rios is inderdaad een erg toeristische plaats. Een “tourist trap” wil ik het echter niet noemen. Alsof je als toerist in de val gelokt bent. Nee, daar kan ik me niet in vinden. Want je bent er nog altijd zelf bij om nee tegen dingen te zeggen. “No thanks!” is meestal al genoeg om verkopers af te schudden. Er is wel één tourist trap als je het dan toch zo wil noemen in Ocho Rios en dat is de craft market waar vooral kleidng en houtsnijwerk te koop is. Daar wordt je echt horendol van de verkopers en dat zou ik iedereen dan ook afraden. Maar voor de rest heb ik nooit serieuze problemen met verkopers op straat gehad.

    De sfeer in Negril is relaxter, daar heb je gelijk in. En voor een strandvakantie is dit inderdaad de beste plaats om naartoe te gaan. Het strand van ruim 10 kilometer is werkelijk prachtig en ‘s avonds treden her en der reggae-bands op, soms zelfs met gerenommeerde reggae-artiesten. Voor zon-zee-strand moet je in Negril zijn, maar wie niet rond wil reizen en toch in één reis heel veel van Jamaica wil zien, kan geografisch gezien het beste voor Ocho Rios kiezen.

      /  
 2. Jeanne

  Vreemd dat je de vraag stel waar de lezers naar toe gaan. Je leest volgens mij de reacties nooit,anders zou je wel reageren op reacties die worden geplaatst. En de fouten corrigeren!

    /  
 3. Reizer

  Ik ga naar Maleisie, volgens mij de place to be dit jaar. Ik hoor namelijk van veel mensen dat ze er heen gaan of graag heen willen.
  Wij gaan naar Kuala lumpur, Penang en Langkawi.

    /  
 4. Edu

  Hallo reiziger,
  Amezing Maleisie,zorg voor voldoende voorzorgmaatregelen ,betr inentingen ,neem even contakt op met de medische dienst,ivm met
  risicos.
  Penang is mooi neem niet gelijk het eerst beste hotel,veel prijs-
  verschil,ga eens uit eten bij ,,The end of the world,,heerlijke gegrilde vis en erg grote superverse gambas.
  Eet ook eens een keer bij een straattentje super goedkoop en je kunt zie wat je krijgt.
  Langs de Oostkust terug naar Kotha Bahru,vliegerdorp en erg mooie hotels onderweg,waar je nog goed kunt onderhandelen over de prijs,
  Pas op de eerste dagen met het linkse verkeer,vooral op rotondes.
  Veel plezier Edu

    /  
 5. evert

  hallo,ook de caribians zijn nu wat populairder aan het worden,bv st vincent&the grenadine,s zijn een aanrader,kijk op google en oordeel zelf,ook voor kopen van ontroerend goed en leven aldaar zit je goed.

    /  
 6. VChre

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik Cuba zeer zeker aan te raden vind. Als je daar bent merk je eigenlijk als toerist zijnde vrijwel niets van het strenge regime van Castro. Ze juichen daar ook het toerisme toe. Dus voor mij was het zeker wel een topvakantie, al is het nu inmiddels al 3 jaren geleden:)

    /  
 7. vakantiehuis spanje

  Alle vakantiebestemmingen gedeeld in deze post zijn fantastisch. Ik hou van alle bestemmingen. Elke bestemming heeft zijn eigen schoonheid. Ik zal mijn reis zeker van plan om een van deze bestemming.

    /  
 8. Vakantie Ibiza

  Mooi post, maar ik vind het altijdm oeilijk oordelen. het is natuurlijk helemaal afhankelijk van iemands voorkeur of een bestemming geliefd is of juist niet. Zelf ben ik gek op Ibiza, maar dat wil niet zegen dat ik het een straf vind om een vakantie door te brengen in de Dominicaanse republiek.

  Na een weekje Ibiza in het voorjaar zal het denk ik deze zomer Jamaica gaan worden.

    /  
 9. Marielle

  Wat een onzin hoe hier over Dubai wordt gesproken!

  Het is daar super, beter zelfs dan een paar jaar geleden, er is juist meer bij gebouwd, zoals Dubai Mall en Burj Khalifa…

  Echt een paradijs, je kijkt je ogen uit! Een aanrader dus!!

    /  
 10. Turkije

  Dit jaar wordt Jamaica denk ik.

    /  

Comments are closed.