Nog 11 Nederlandse toeristen gestrand in Machu Picchu

Vanochtend werd duidelijk dat een aantal Nederlanders de afgelopen nacht (Nederlandse tijd) geëvacueerd zijn van Machu Picchu naar Cusco. Dat bleek uit een aantal reacties op Travel.blog.nl. Samen met NOS Headlines (het nieuws van 3FM) heeft Travel.blog.nl uitgezocht hoe de situatie op het moment is en hoeveel Nederlanders er nog vast zitten. Ook is er contact geweest met thuisblijvers en reizigers die vast hebben gezeten of nog zitten.

Van de 27 Nederlandse toeristen die ingesloten raakten bij Machu Picchu in Peru zitten nog elf mensen vast. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht dat ook zij voor morgenochtend worden geëvacueerd. Twee van de 27 Nederlanders willen in het gebied blijven. Het grootste deel van de toeristen zijn jonge backpackers die in het gebied rondreisden. Ze maken het allemaal goed.

 

De Nederlander Sander Drooglever (31) heeft contact gehad met Ragnhilde, een vriendin die vastzit in Machu Picchu. “Er is geen stromend water, alleen voedsel dat flink over de datum is en alle restaurants en hotels hebben de prijzen enorm verhoogd”, zo vertelt hij. Aangezien er ook geen geld kan worden opgenomen, heeft de Nederlandse één nacht op straat moeten slapen. Inmiddels deelt ze een hotelkamer met andere Nederlanders. “Het huilen staat haar nader dan het lachen”, zo zegt Drooglever.

De Nederlandse Sadiye Stoops (24) is donderdag geëvacueerd uit Machu Picchu. Ze zat in een van de laatste groepen die via de Inca Trail de oude stad binnenkwamen, hoewel die tocht zelf hachelijk was. “Het meest bang ben ik geweest tijdens de Inca trail, toen er honderd meter voor ons een gids naar beneden stortte”, vertelt ze vanuit Cusco. De situatie in Machu Picchu viel volgens haar wel mee, zegt ze. “Er werd gratis eten en drinken uitgedeeld en we zaten in een hotel voor de normale prijs. Er waren wel lange rijen, maar het was goed geregeld.”

Ook Martin Kielema (25), die stage liep in Cusco, zat vast bij Machu Picchu. Zijn vader vertelt dat hij “te jong en gezond” was voor de eerste evacuatieronde. “We verwachten dat hij ergens vandaag of vannacht weg kan komen”, aldus zijn vader.

Begin deze week kwamen ruim tweeduizend toeristen vast te zitten toen flinke overstromingen de spoorweg blokkeerden. Alleen via dat spoor of te voet kan je bij Machu Picchu komen. Dinsdag begon de regering de mensen per helikopter te evacueren, en inmiddels is het grootste deel weg.

Lees ook:Nederlandse toeristen geëvacueerd uit Machu Picchu in Peru
Lees ook:Alle gestrande toeristen Machu Picchu in Peru geëvacueerd
Lees ook:Toeristen Machu Picchu wachten nog steeds op evacuatie, ook de Nederlanders
Lees ook:Evacuatie van toeristen Machu Picchu in Peru aan de gang
Lees ook:Moeizame evacuatie Machu Picchu: nog 1900 toeristen vast, velen worden ziek!

Geen reacties // Reageer