Reisadviezen en tips Sri Lanka voor een veilige rondreis

In Sri Lanka blijft het onrustig en het ziet er niet naar uit dat het conflict tussen de Tamils en de regering snel opgelost zal worden. Regelmatig lees je in kranten over bomaanslagen. Zo is afgelopen zondag een minister om het leven gekomen door een zelfmoordaanslag bij de opnening van een marathon in Gampaha (ten noordoosten van Colombo). Helaas vinden er regelmatig aanslagen plaats. En toch zijn er genoeg mensen die graag dit mooie tropische eiland in de Indische Oceaan willen bezoeken. Maar de grote vraag is: "Is het wel veilig in Sri Lanka? "

Het antwoord is niet met ja of nee te beantwoorden. Eerst een aantal feiten:

Het conflict duurt al 25 jaar (sinds 1983). Soms is het wat rustiger en worden wapenstilstanden afgesproken en soms laait het conflict weer op.

Het conflict speelt met name in het noorden en noordoosten van Sri Lanka, een gebied waar je als toerist niet komt en waar je ook niet moet komen (reizen naar die gebieden worden niet aangeboden).

Op het kaartje kun je zien welke gebieden onveilig zijn. De overige gebieden zijn wel veilig, al kun je Colombo beter mijden.

Sinds 1983 is er nog nooit een aanslag geweest op toeristische doeleinden. De aanslagen zijn altijd gericht op politieke en militaire doeleinden, maar soms ook op openbaar vervoer (trein en bus) en andere burgerdoeleinden, maar in al die jaren is er nog nooit een toerist gewond geraakt of om het leven gekomen. Dit in tegenstelling tot diverse andere vakantielanden als Egypte en Turkije.

Wel heb ik eens een verhaal gehoord van een Nederlander die een tijdje gegijzeld is geweest door Tamils, maar deze persoon bevond zich in onveilige gebieden.

Zelf werk ik voor een reisorganisatie en organiseer reizen naar Sri Lanka voor 'jongerengroepen' tussen de 20 en 39 jaar. Ik laat mij door mijn agent ter plaatse (elke reisorganisatie heeft een vertegenwoordiging in Sri Lanka) op de hoogte brengen van de huidige veiligheidssituatie. Reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse zaken lees ik uiteraard ook, maar mijn ervaring is dat deze niet altijd even goed zijn. Tevens wordt vaak gedacht dat het Ministerie een 'negatief Reisadvies' geeft, maar dit doen zij niet. Wanneer er staat dat niet essentiële reizen ontraden worden betekent dit niet dat er een negatief reisadvies is. Negatieve reisadviezen bestaan niet, het Calamiteitenfonds bepaalt of er een dekkingsbeperking afgegeven wordt voor landen. Dat kun je vergelijken met een negatief reisadvies. Voor Sri Lanka is hier geen sprake van. Wanneer er een dekkingsbeperking is, zullen aangesloten reisorganisaties geen reizen meer naar het land uitvoeren.

Zelf heb ik een aantal jaar geleden als backpacker door het land gereisd. Ontkennen dat het er onveilig kan zijn zal ik niet doen, maar er zijn naar mijn mening gevaarlijkere plekken om naar toe te reizen en waar Nederlanders massaal naar toe trekken.

Heb je plannen om naar Sri Lanka te reizen? Hier heb ik een aantal tips voor je om rekening mee te houden. Deze zijn gebaseerd op eigen ervaringen, maar vooral op informatie die ik uit Sri Lanka zelf krijg.

Reis niet met het openbaar vervoer. Backpacken kun je momenteel beter niet doen in Sri Lanka.

Je kunt beter georganiseerd een rondreis door Sri Lanka maken.

Boek bij een reisorganisatie die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds). Mocht er iets gebeuren waardoor een dekkingsbeperking afgegeven wordt, dan ben je verzekerd!

Gidsen en chauffeurs die georganiseerde rondreizen begeleiden, weten goed welke plekken onveilig zijn (daar waar het druk is en/of militairen zijn) en zullen je daar met een grote bocht om heen leiden. Tevens zijn ze altijd goed op de hoogte van actualiteiten. Mocht er aanleiding toe zijn, zullen zij de route aanpassen. 

Vermijd drukke plekken als treinstations en warenhuizen, met name in Colombo. Vermijd ook de weg tussen Colombo en het vliegveld (de weg langs Hendala Wattala richting Negombo). Dit zal niet altijd lukken, omdat een omweg niet goed mogelijk is.

Laat jezelf informeren over actualiteiten. In Sri Lanka zijn Engelstalige kraten goed te verkrijgen.

Een laatste tip. Laat je vooral niet gekmaken door berichten in kranten. Geniet van Sri Lanka, het is een prachtige bestemming en het land kan het toerisme goed gebruiken!

Lees ook:Kan ik veilig naar Sri Lanka reizen?
Lees ook:Reisadvies Sri Lanka. Is reizen in Sri Lanka veilig?
Lees ook:Geen negatief reisadvies voor Sri Lanka
Lees ook:Actueel reisadvies voor Sri Lanka in 2010. Is Sri Lanka veilig?
Lees ook:Vraag naar Sri Lanka neemt weer toe

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Reisadviezen en tips Sri Lanka voor een veilige rondreis

 1. Joke Ket

  Wij zijn nu 3 weken terug en hebben eerst 2,5 week gewerkt in Kalpitiya, ongeveer 150 km boven Colombo. Daarna 12 dagen rondgereisd. Geen problemen er is veel controle maar dat is voor je eigen veiligheid. Onze belevenissen staan te lezen op http://www.kalpitiya.nl
  Geniet van dit mooie land en de vriendelijke mensen.

    /  
 2. ingrid eding

  Ik ga met vrienden, die ieder jaar naar sri lanka gaan, in juli 3 weken naar dit land.
  Ik ben er 15 jaar geleden ook geweest, maar toen was er niet zoveel oproer als nu.
  Ik weet niet wat ik moet doen; de reis annuleren of toch gaan. We reizen vanaf negombo naar Kandy en dan richting zuiden.
  We reizen met een prive-busschauffeur, die we al 15 jaar kennen en we logeren in kleine hotels.
  Onze vrienden maken zich niet druk over de situatie daar en volgens hen is het redelijk veilig en merk je als toerist niet veel van de oproer. (In Colombo komen we overigens niet, behalve bij de aankomst en het vertrek van het vliegveld)
  Wat is wijsheid ? Ik heb wel zin, om dit mooie land weer te zien, maar ik twijfel over mijn veiligheid.
  Ik zoek daarom adviezen van mensen, die er pas nog geweest zijn.

    /  
 3. Guus

  Ik ga over een paar dagen naar Sri Lanka om vrijwilligerswerk te doen. Weet iemand een reisverzekering (inc medische dekking bij een aanslag oid) die geldig is in Sri Lanka??

  Thanks!

    /  
 4. Pingback: Kan ik veilig naar Sri Lanka reizen? | Travel

Comments are closed.