De beste ingrediënten voor een stedentrip Berlijn

Het is alweer twee weken geleden dat ik in Berlijn was. Hoog tijd dus voor een update over ons weekend in de Duitse hoofdstad. We hadden een bijzonder doel: lowbudget het maximale halen uit een weekend in Berlijn. Want Berlijn is een fantastische bestemming, niet te ver van huis en wat bleek; inderdaad goed betaalbaar. 

Een goede stedentrip bevat wat mij betreft zeker deze vier ingrediënten: Lekker eten, shoppen, cultuur snuiven en een hoog ‘lekker-slenter-gehalte’. Ik belicht alle vier ingrediënten en laat zien hoe je dit met een lowbudget het best aan kunt pakken.

Lekker eten in Berlijn

Ik ben gek op een goede Bradwürst. In Berlijn koop je ze gewoon vanaf straat, broodje er omheen en een goede kwak saus en je bent voor de hele middag goed gevuld. Waarom uitgebreid lunchen als je ook even een broodje worst kunt eten? Het hele jaar door, weer of geen weer, staan mensen in soort mobiele keukens op straat om de broodjes worst aan de man te brengen. Het is ook nog eens spotgoedkoop, wij betaalden voor een broodje würst met saus 1,60. Je vindt de mobiele worstkramen voornamelijk op Friedrichsstrasse, Alexanderplatz en Warschauer Strasse. Je hoeft er niet over in te zitten dat de worsten en broodjes niet vers genoeg zijn, de worstverkopers werken in teams van twee, waarbij de een de keuken draagt en de ander zorgt voor verse aanvoer van worsten en broodjes. Een beetje respect opbrengen voor deze verkopers is niet voor niets. Ze verdienen ongeveer 1200 euro bruto per maand en moeten daarvoor de hele dag de 17 kilo zware keuken dragen.

Naast de worsten van de straat kun je in Berlijn ook heerlijk en betaalbaar uit eten. Ga niet naar de megarestaurants, maar zoek een gemoedelijk cafeetje waar je ook van de menukaart kunt bestellen. De eerste avond gingen wij uit eten in een soort kroegje, waar we beide een verschillende schnitzel aten. Het eten wordt zoals gebruikelijk geserveerd met aardappeltjes en groente. Voor een hoofdgerecht met een paar drankjes waren we in totaal voor twee personen 50 euro kwijt.

De tweede avond aten we in het grillrestaurant Escados aan Alexanderplatz. Ook hier was het betaalbaar dineren. Een paar drankjes per persoon, heerlijke vleesgerechten met verrukkelijk brood en een toetje na kostte ons in totaal 70 euro. Als je overdag niet teveel uitgeeft aan ontbijt en lunch dan is dat prima te doen.

Shoppen 

Als je in Berlijn een beetje betaalbaar wilt shoppen kun je natuurlijk naar de H&M gaan en daar de kleding kopen die je anders om de hoek ook zou kunnen kopen. Leuker is het om je te buiten te gaan aan vintage kleding en accessoires. Berlijn staat bekend om de bijzondere vintage-adresjes. Het is soms even zoeken of juist even tegen een adresje aanlopen, maar dan heb je ook wat. Wij bezochten Made in Berlin aan de Friedrichstrasse 114A, een filiaal van Kleidermarkt. Kleidermarkt was de eerste tweedehandswinkel waar men kleding per kilo af kon rekenen. Made in Berlin is een winkel waar tweedehands wordt gecombineerd met nieuwe artikelen. Voor de topstukken betaal je alsnog veel geld, maar ook tussen de nieuwe kleding zijn juist heel erg betaalbare stukken te vinden. Ook voor mannen is er volop keus. Ik kocht er een nieuw truitje voor 15 euro en een sjaal voor 2,50.

Wij zijn maar in een paar tweedehands winkeltjes geweest. Een enorme aan Alexanderplatz is de tweedehands kledingwinkel Humana. Deze winkel verkoopt kleding voor het goede doel. Als je ruim de tijd hebt is het een aanrader. Wil je snel er even doorheen kun je deze winkel beter overslaan.

Cultuur snuiven

Wat in Berlijn nauw samenhangt met de cultuur is de recente geschiedenis van de stad. De muur heeft zo’n belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de stad, en het heeft nu een belangrijke rol gekregen in het toerisme. Eerlijk is eerlijk, het wordt wel een beetje uitgebuit, maar daarom is het nog niet minder interessant. Wij maakten een tour door Oost-Berlijn met een Trabant, waarover in een volgende blog meer. Naast de geschiedenis van de stad is de kunst ook een belangrijke factor in de stad. Overal in de stad zie je kunstuitingen, in de vorm van beelden, graffiti over andere knipogen naar kunst. Het fijne daarvan is dat je niet een duur museum hoeft te bezoeken, graffiti is overal gratis te bezichtigen. De wijk Kreuzberg staat bekend om de kunstzinnige uitingen op muren, maar ook in de rest van de stad is er veel te zien.

Lekker slenteren

Ondanks dat het echt heel koud was twee weken geleden (-7 met een straffe wind) hebben we heerlijk door de stad heen gedoold. Domweg een afslag nemen, zonder te weten waar we uit zouden komen. Domweg een metro in stappen en maar zien waar we uitkomen. De metro is een enorme aanrader. Wie niet gewend is om ermee te reizen zal er even aan moeten wennen, maar binnen een uur heb je het systeem door en wil je niet meer anders. Je bent zo snel op de bestemming en kunt daardoor net even wat meer uit je stedentrip halen.  Met de ‘Welcome Berlin-card‘ kun je voor zo’n 25 euro gedurende 72 uur onbeperkt in het openbaar vervoer stappen. Aanrader!

Ik reisde met de vliegmaatschappij Easyjet naar Berlijn. Onze tickets voor vliegtuig en overnachting regelden we via Expedia.nl. In een volgende update over Berlijn meer over de tour in de Trabant en wat ik het hoogtepunt van onze reis vond!

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin!

Lees ook:Win een reis naar Berlijn door te stemmen op mijn reisvoorstel!
Lees ook:Nieuw in Berlijn en Florida: Barbie Dreamhouse Experience
Lees ook:ADV: Steek het op in Berlijn
Lees ook:Tip: leer een stad echt kennen door de ogen van een local
Lees ook:Bezoek het Berlin Festival of Lights!

Geen reacties // Reageer