Krakau: garantie voor een goede stedentrip

Wanneer je op stedentrip gaat, heb je uiteraard de keuze uit ontzettend veel verschillende steden. Natuurlijk komen de meest populaire steden zoals Barcelona, Rome en Parijs als eerste voor op de meeste lijstjes. Daarnaast zijn er echter nog veel meer bijzondere plaatsen die uitstekend geschikt zijn voor een stedentrip. Wat dacht je bijvoorbeeld van Krakau? In deze bijzondere Poolse stad is ontzettend veel te zien en te beleven. Bovendien ben je er met het vliegtuig in een oogwenk. Maar wat zijn nu de absolute hoogtepunten van Krakau die je tijdens je stedentrip echt niet mag missen? Het wordt hieronder voor je op een rijtje gezet.

Rynek Glowny

Rynek GlownyVervelen is er in ieder geval niet bij in Krakau. Op elke straathoek is wel iets te beleven. Als je de Rynek Glowny ofwel de Grote Markt bezoekt, kijk je in ieder geval je ogen uit. Dit plein is ruim 40.000 vierkante meter groot en natuurlijk vind je hier tal van horecagelegenheden. Je kunt er heerlijk eten of gewoon even een biertje of wijntje drinken op één van de vele terrassen. Dat is echter niet het enige wat het plein te bieden heeft. Er zijn namelijk ook tal van bezienswaardigheden te vinden die je tijdens je stedentrip in Krakau absoluut niet mag missen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het bijzondere monument van de allergrootste Poolse dichter die ooit geleefd heeft, Adam Mickiewicz. Daarnaast vind je op dit plein in Krakau onder andere de indrukwekkende Mariakerk en de Lakenhallen.

Raadhuistoren en Mariakerk

De Raadhuistoren is één van de meest bijzondere blikvangers op de Grote Markt van Krakau. Deze toren van meer dan zeventig meter hoog werd al aan het begin van de veertiende eeuw gebouwd en is daarmee al ruim 700 jaar oud. Natuurlijk is de toren al die tijd niet hetzelfde gebleven. De Raadhuistoren is namelijk verschillende keren verbouwd en gerenoveerd en dat is ook wel goed te zien. Je kunt de toren overigens beklimmen waardoor je een prachtig uitzicht over het centrum van Krakau krijgt. Een ander gebouw op de Rynek Glowny dat de moeite van een bezoek waard is, is de 13e eeuwse Mariaker die zonder twijfel tot de allermooiste kerken van Krakau en de hele regio behoort. Zowel aan de binnenkant als de buitenkant is de Mariakerk een heel bijzonder gebouw. Het altaar is de grote publiekstrekker van de kerk. Deze is ontworpen door Veit Stoss en is het allergrootste altaar van heel Europa. Het bugelsignaal dat ieder uur vanuit de toren klinkt, trekt direct de aandacht van de vele toeristen op het plein en sommigen zorgen er zelfs bewust voor dat ze rond het hele uur op het plein te vinden zijn. Overigens werd dit bugelsignaal in het jaar 1421 gebruikt om de stad te waarschuwen voor een komende aanval. De bugelspeler werd bij die aanval gedood en sindsdien stopt halverwege de laatste toon het bugelsignaal. Ook de toren van de Mariakerk kan beklommen met een spectaculair uitzicht als beloning.

Wawel burcht

Wawel burchtWe blijven nog even op de Grote Markt want ook de Lakenhallen zijn een zeer bijzondere ervaring voor iedere toerist in Krakau. Dit is kortgezegd een enorm overdekt marktplein midden op de Grote Markt van Krakau waar je tal van verschillende producten kunt kopen. Voor echte authentieke en handgemaakte lokale souvenirs ben je hier op de juiste plaats. Het zijn vrijwel allemaal Poolse kunstnijverheid producten, waar de liefhebber uren kan ronddolen op zoek naar de leukste producten. Overigens is het gebouw op zichzelf ook al de moeite waard om te bekijken. De Koninklijke burcht Wawel burcht behoort tot de allermooiste bezienswaardigheden van Krakau. Dit bijzondere kasteel staat direct naast één van de grootste kathedralen van Krakau en je kunt er een bijzondere rondleiding krijgen. Daarbij wandel je door verschillende prachtige zalen en bezoek je de meest unieke locaties van dit Koninklijke paleis in Krakau. Denk bijvoorbeeld aan de ridderzaal en de wapenzaal. Ook de bijbehorende kathedraal uit de 14e eeuw moet je zeker bezocht hebben tijdens je stedentrip in Krakau. Er liggen hier talloze belangrijke personen uit de Poolse historie begraven.

Musea in Krakau

Voor de liefhebbers van musea is er in Krakau ook meer dan genoeg te beleven. Zo zijn er verschillende kunsthallen waar tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden. Ook is er een kunsthistorisch museum en een joods museum. Hier vind je veel informatie over de geschiedenis van joden in Krakau waarbij uiteraard de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog centraal staan. Ook kun je een bezoek brengen aan de Schindler fabriek, bekend van de beroemde film Schindler’s list, waarin de hoofdpersoon vele joden redde. Vandaag de dag is de fabriek ingericht als een museum. Het meest bijzondere museum in Krakau is echter het Nationaal Museum dat opgericht werd in 1879. Daarmee is het ook direct het oudste museum van Krakau. Je kunt hier een zeer bijzondere en uitgebreide collectie kunst van Poolse bodem bekijken. Verder worden er tal van militaire attributen tentoongesteld en zijn er met grote regelmaat tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Als je een museum wil bezoeken tijdens je stedentrip in Krakau, hoort dit museum zeker bovenaan je lijstje te staan.

Auschwitz

AuschwitzHet is dan misschien niet de stad Krakau zelf, maar een bezoek aan Auschwitz mag absoluut niet ontbreken als je hier een stedentrip boekt. Dit is niet perse een heel leuk uitje, als wel ontzettend indrukwekkend. Het doet jong en oud beseffen welke verschrikkelijke dingen in dit concentratiekamp zijn gebeurd ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Grote delen van het kamp zijn nog intact waaronder de barakken, gaskamers en het treinspoor ernaar toe. Je wordt rondgeleid in het kamp waarbij je indrukwekkende verhalen te horen krijgt die ervoor zorgen dat je nooit meer vergeet wat hier gebeurd is. Eigenlijk een verplichte excursie voor iedere Europeaan. Vanuit Krakau rijd je in een dik uur naar Auschwitz. Je kunt ook met een busexcursie mee.

Joodse wijk

Door de holocaust leven er vandaag de dag nog steeds veel minder joden in Krakau. Vroeger was dat aantal veel groter en dat is nog goed te zien aan bijvoorbeeld de Joodse wijk Kazimierz. Dit is een zeer levendige wijk waar je tijdens je verblijf zeker eens doorheen moet lopen. Het is voor de 16e eeuw zelfs een onafhankelijke stad geweest. Je vindt in de wijk een prachtige synagoge, die de oudste en de grootste van heel Polen is. Daarnaast kun je ook het Joranow paleis bezichtigen of gaan eten in één van de vele restaurantjes die hier te vinden zijn.

Wielickza zoutmijn

Wielickza zoutmijnIn en rondom de stad is ontzettend veel te zien. Dat weet UNESCO ook en daardoor zijn er verschillende bezienswaardigheden tot formeel werelderfgoed benoemd. De Wielickza zoutmijn bijvoorbeeld is zeker de moeite van een bezoek waard. Het is één van de grootste zoutmijnen in de wereld en ligt diep onder de grond verborgen. Er is bijvoorbeeld een volledige kathedraal uit het zout gehakt en in een halve dag tijd kun je alles hier bekijken. Let er wel op dat je goed ter been moet zijn om deze zoutmijn te bezoeken. Maar spijt zul je zeker niet krijgen van deze excursie!

Geen reacties // Reageer