Hoe viert men kerst in Brazilië?

Vrienden van mij gaan dit jaar kerst vieren in Zuid-Amerika. Even geen miezerige kerst, maar kerst op het strand met een cocktail in de hand. Zij gaan naar Argentinië, maar ook Brazilië is een ideale decemberbestemming. Al was het maar vanwege het grootse oud en nieuw in Rio de Janeiro.

Rio de Janeiro is één van de populairste Braziliaanse bestemmingen om de feestdagen in stijl te vieren. Rond 1 december wordt ’s werelds grootste drijvende kerstboom opgezet in het meer Lagoa Rodrigo de Freitas. De 85 meter hoge en 542.000 kilo wegende kerstboom bevat miljoenen led-lampjes en heeft ieder jaar een ander thema. Het ontsteken van de lichtjes is een magisch moment met vuurwerk, muziek en dans. Ieder jaar komen duizenden toeristen en locals af op deze happening.

Nieuwjaar staat in Rio voor een tijd van vernieuwing. Veel inwoners kleden zich in het wit en nemen een duik in de zee om zichzelf symbolisch te reinigen. Daarnaast zou Rio Rio niet zijn als oud en nieuw niet extravagant wordt gevierd. Hoogtepunt is de spectaculaire vuurwerkshow boven het strand van Copacabana. Vorig jaar verzamelden zich naar schatting 2 miljoen feestvierders op het strand. Na carnaval is dit dan ook de drukste periode in Rio, ruim 750.000 buitenlanders brengen rond deze tijd een bezoek aan de stad.

Vier je liever een traditionele kerst? Ga dan naar Penedo, dé kerststad van Brazilië. Het kleine stadje in de staat Rio de Janeiro is in de jaren ’30 gesticht door Finse kolonisten en staat bekend als “Cidade do Papai Noel” (Stad van de Kerstman). Hij schijnt hier zelfs zijn vakantiehuis te hebben. In dit pittoreske plaatsje vol smalle straatjes, Finse chalets en chocoladewinkels is het 365 dagen per jaar kerst.

Een stad die om een heel bijzondere reden geassocieerd wordt met de feestdagen is Natal, gesticht op eerste kerstdag. De naam ‘Natal’, is een letterlijke vertaling van kerst en de stad haalt alles uit de kast om ‘Natal in Natal’ te vieren. Er worden prijzen uitgereikt aan de mooist versierde huizen, winkels en bedrijven en door de hele stad zijn grote versierde kerstbomen te bewonderen. Natal viert kerst met de ‘Auto de Natal’, deze variant op de traditionele kerststal vindt plaats in het amfitheater van de Universiteit van Rio Grande do Norte.

Ilha Grande is het perfecte toevluchtsoord voor mensen die deze kerst optimaal willen ontspannen. Het kleine en ongerepte eiland voor de kust van Rio de Janeiro is  een echte winterzon bestemming. Geniet van het warme kristalheldere water, ga op hike door de jungle naar de indrukwekkende watervallen en afgelegen stranden of geniet van een cocktail in een van de vele pousada’s.

Kijk ook op www.visitbrasil.com

Lees ook:Hotel op Braziliaanse eiland Ilha Grande bedolven onder modderstroom, minstens 30 doden
Lees ook:Minstens 56 doden door overstromingen in Rio de Janiero
Lees ook:Kleurrijk Brazilië biedt voetbalfans Nederlands erfgoed
Lees ook:Zin in vuurwerk? Bezoek deze vijf steden met Oud en Nieuw!
Lees ook:Modderlawines en overstromingen in Brazilie eisen minstens 66 levens

1 Reacties // Reageer

One thought on “Hoe viert men kerst in Brazilië?

  1. Floor

    Dat klinkt allemaal fantastisch en ik hoop ooit de kerst en Oud&Nieuw door te mogen brengen in het prachtige Rio de Janeiro. Heerlijk!

      /  

Comments are closed.