Wat is een eTA voor Canada en wie heeft er één nodig?

Een opa kan niet op tijd zijn bij de verjaardag van zijn kleindochter. Een comedian kan niet op tijd zijn voor zijn optreden. In beide gevallen is dit het gevolg van de invoering van de eTA (Electronic Travel Authorization) in Canada. Wat houdt dit in? Sinds wanneer is de eTA van kracht en op wie is de eTA van toepassing?

Wat is de eTA?

De eTA is een online formulier met een aantal vragen over de achtergrond van de reiziger die naar Canada wil. Er worden vragen gesteld over het adres, werkstatus, geld, maar ook of er eerder een visum is geweigerd, of je strafbare feiten hebt begaan en of er mogelijke gezondheidsrisico’s zijn. Wanneer dit niet het geval is, zal een aanvraag snel afgehandeld zijn. In sommige gevallen is het nodig om meer documenten op te vragen, waardoor een aanvraag van de eTA langer kan duren. Er wordt dan ook aangeraden om een aanvraag te doen voor het boeken van de vlucht. Wanneer de eTA akkoord is, kun je Canada binnenreizen. Dat deze check moet worden gedaan voor je Canada in kan reizen, zegt iets over de aanleiding van de maatregelen, namelijk het beperken van de veiligheidsrisico’s.

Sinds wanneer is de eTA van kracht?

Het plan voor een dergelijke grenscontrole is ontstaan in 2011. Tegelijkertijd heeft ook Amerika haar Electronic System for Travel Authorization (ESTA) gelanceerd. Amerika is ook de drijvende kracht achter dit systeem, omdat de landen aan elkaar grenzen en Amerika vindt dat ze daarom beide dezelfde mate van veiligheid moeten hebben. Toch heeft het in Canada iets langer geduurd voordat het ingevoerd werd. Het plan was om het in te voeren op 15 maart 2016, maar door kritiek van de Canadese reisindustrie is dit nog iets uitgesteld. De kritiek had vooral te maken met het gebrek aan bekendheid van het nieuwe systeem. Vanaf november 2016 is het systeem dan echt van kracht.

Op wie is de eTA van toepassing?

De online pre-screening is van toepassing op mensen uit meer dan 50 landen die naar Canada reizen met het vliegtuig vrijgesteld van de visumplicht, waaronder alle landen van de Europese Unie.

Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben een eTA nodig voor een toeristisch bezoek aan Canada. Reist u binnenkort naar Canada, zorg dan dat u uw eTA voor vertrek heeft aangevraagd. Hier kunt u snel en eenvoudig uw eTA aanvragen in het Nederlands. Personen met een geldig visum voor Canada, diplomaten en mensen die een zogenaamde ‘permanent resident’ status hebben hoeven geen eTA aan te vragen.

Geen reacties // Reageer