Festivals wereldwijd: Roskilde

Een van Europa’s grootste festivals vindt elk jaar plaats in Denemarken; het Roskilde Festival. Maar liefst 100.000 bezoekers komen elk jaar op dit vierdaagse rockfestival af. Ondanks een tragisch ongeval tijdens een optreden van Pearl Jam in het jaar 2000 waarbij negen bezoekers om het leven kwamen vindt het festival gelukkig nog steeds jaarlijks plaats. Het is namelijk een van de weinige festivals dat volledig draait op vrijwilligers (maar liefst 25.000) en geen winstoogmerk heeft; elk jaar gaat de opbrengst naar een aantal goede doelen.

Miljoenen voor goede doelen

Door de jaren heen heeft het Roskilde festival al 23 miljoen euro geschonken aan goede doelen. Aan opvang van daklozen in Denemarken tot het slaan van waterputten in Afrika, het is het festival om het even, als het maar goed besteed wordt. Ook wordt er elk jaar geld opgehaald met het recyclen van drinkbekers en ander afval op het terrein. Het afgelopen jaar ging dit om zo’n 700.000 euro dat verdeeld werd over het WWF en het Rode Kruis.

Bands en acts

Je zou bijna vergeten dat het ook nog gewoon een gezellig festival is waar steengoede bands optreden. Zo stond dit jaar Bruce Springsteen op het podium. Het festival wordt geroemd om zijn ruime programmering. Op veel festivals spelen bands vaak maar een uurtje of minder. Op Roskilde zijn er sets bij van tweeënhalf uur.

Kamperen

Ondanks dat het festival ‘maar’ vier dagen duurt kan je er vaak al enkele dagen van tevoren terecht op het campingterrein. Vele duizenden bezoekers kamperen dan ook van de zondag voor het festival tot en met de maandag na afloop van het feest.

Naked Run

Traditioneel wordt op de zaterdag van het festival een ‘naked run’ gehouden rondom het radiogebouw.

Voor wie enthousiast is geworden over het festival; het festival van 2012 heeft vorige week plaatsgevonden. Nog een jaartje wachten tot het eerste weekend van juli.

Ben jij al eens op het Roskilde festival geweest? Is het een aanrader voor liefhebbers van buitenlandse festivals?

Lees ook:Festivals wereldwijd: Circuit Festival Barcelona
Lees ook:Festivals wereldwijd: World Bodypainting Festival
Lees ook:Festivals wereldwijd: Lorient Inter-Celtic Festival
Lees ook:Festivals wereldwijd: Temple Bar Trad Festival in Dublin
Lees ook:Een Afrikaans festival in Overijssel

Geen reacties // Reageer