Luchtverkeer in Noordwest Europa plat door aswolk. 90.000 passagiers op Schiphol gestrand

Het luchtruim boven Nederland gaat vanavond om zeven uur dicht. Dat meldt Schiphol. Honderd vluchten zijn nu al geannuleerd. Zo’n 90.000 mensen die vandaag vanaf Schiphol zouden vliegen, kunnen niet naar hun bestemming. Reizigers worden door luchtvaartmaatschappijen in hotels ondergebracht, maar het is onzeker of dat voor iedereen lukt. Schiphol zet veldbedden neer als reizigers nergens terecht kunnen.

vulkaan uitbarsting ijsland

Door de aswolk, die van IJsland over de Faeröer Eilanden naar het vasteland van Europa trekt, zijn al veel vluchten naar onder meer Scandinavië en Groot-Brittannië uitgevallen. Vanavond is in heel Noord-Europa geen vliegverkeer meer mogelijk. De aswolk zorgt voor problemen op de luchthavens van Nederland, Scandinavië, België, Groot-Brittannië en Ierland. Veel luchthavens zijn gesloten. Bijna 5000 vluchten zijn geannuleerd. Tot wanneer het luchtruim dicht blijft, is nog onduidelijk. Mogelijk ligt het luchtverkeer boven Noordwest Europa de komende twee dagen plat. Op z’n vroegst wordt er morgenochtend om 06.00 uur weer gevlogen, maar dit is erg onzeker.

Eurocontrol meldde vanochtend dat het luchtruim boven Nederland al aan het begin van de middag dicht zou gaan, maar die melding werd weer ingetrokken.

Volgens Evert van Zwol, voorzitter van de vereniging van luchtverkeersleiders is het moeilijk om precies uit te rekenen waar de aswolk heen trekt: “We denken dat we goed kunnen voorspellen, maar een paar graden afwijking van de wind en het kan heel anders zijn.”

Vluchten van en naar de Verenigde Staten, die meestal over IJsland vliegen, komen later aan omdat er moet worden omgevlogen. De vliegtuigmaatschappijen beslissen zelf of ze wel of niet vliegen. Ook landen die niet zijn getroffen door de aswolk hebben er last van. Veel vluchten vanuit Zuid-Europa naar het noorden zijn geannuleerd.

In Groot-Brittannië zijn de Londense luchthavens Heathrow, Gatwick en Stansted dicht. Heathrow is het grootste vliegveld van Europa. Alle vluchten die vanaf 13.00 uur gepland stonden, zijn geannuleerd. Het luchtruim wordt op zijn vroegst morgen weer geopend.

De wolk vulkaanstof die in de atmosfeer terecht is gekomen is erg groot. In de wolk zitten kleine stukjes steen, die door de hitte van de vliegtuigmotoren kunnen verworden tot stukjes glas. Die zouden grote schade aan de motoren kunnen veroorzaken.

In 1982 vielen de motoren van een toestel van British Airways uit toen het door een wolk vulkaanstof vloog. Hetzelfde overkwam een KLM-toestel in 1989. Beide incidenten liepen goed af.

De aswolk die nu richting Europa trekt, wordt veroorzaakt door de uitbarsting van een IJslandse vulkaan. Die kwam gisteren onder de Eyjafjallajokull-gletsjer voor de tweede keer tot uitbarsting.

De uitbarsting was volgens deskundigen “tien tot twintig keer sterker” dan de uitbarsting eerder deze maand. Achthonderd mensen die in de buurt van de vulkaan wonen, zijn geëvacueerd.

Lees ook:Schiphol en Rotterdam Airport dicht door nieuwe aswolk
Lees ook:Schiphol nog open. Groot aantal luchthavens in Ierland en Engeland dicht door nieuwe aswolk
Lees ook:Geen vluchten in Ierland en Schotland vanaf morgenochtend
Lees ook:Luchthavens Ierland, Noord-Ierland en Schotland dicht door aswolk. 300 vluchten geannuleerd
Lees ook:RyanAir vliegt nog niet! Vluchten naar oa Weeze, Eindhoven en Charleroi uitgesteld tot donderdag 13.00 uur

1 Reacties // Reageer

One thought on “Luchtverkeer in Noordwest Europa plat door aswolk. 90.000 passagiers op Schiphol gestrand

  1. Maaike Boots

    2 van mijn klanten zijn gestrand in Japan. Hun vlucht was al 6 uur onderweg, toen ze donderdag terug moesten. Heel onduidelijke situatie. Er wordt daar gezegd dat ze op ziin vroegst op 24 april pas weer terug naar Nederland kunnen vliegen!

      /  

Comments are closed.