Prijzen voor vakanties afgelopen 20 jaar gedaald

Hoe vaak hoor je niet "tegenwoordig is alles zo duur!". Nou je vakantie niet in ieder geval. Het prijspeil van vliegvakanties ligt vrijwel even hoog als 20 jaar geleden. Oad Reizen onderzocht de ontwikkeling van het prijspeil voor resp. vlieg-, bus- en eigen autoreizen. Daaruit bleek dat met name de prijzen van vliegreizen in de afgelopen decennia stil zijn blijven staan. Een tweeweekse vliegvakantie (hoogseizoen) naar de Canarische Eilanden bijvoorbeeld, kostte in 1987 per persoon gemiddeld 1319 gulden. Precies dezelfde vakantie kost vandaag de dag € 645,-, omgerekend 1421 oude guldens, een stijging van nog geen 8% in 20 jaar. Als je de prijspeilstijging afzet tegen de inflatie in die periode, zou zo'n reis nu geen € 645,- moeten kosten, maar € 935,-.

Feitelijk is een vakantie naar de Canarische Eilanden dus goedkoper geworden. En dat geldt niet alleen voor reizen naar deze eilanden, maar bijvoorbeeld ook voor een strandvakantie in Mexico (tja daar wil jenu even niet zijn, maar toch…). 20 jaar geleden kon je een vliegreis naar Mexico boeken voor onder de 1000 gulden, nu kun je al vanaf 450 Euro naar Mexico reizen. Dat is dus net zo duur.

Overigens heeft Oad een aantal kosten buiten beschouwing gelaten, want destijds was de luchthavenbelasting veel lager dan nu en tegenwoordig heb je te maken met brandstoftoeslagen en veiligheidstoeslagen (en straks ook nog een milieuheffing). Oad geeft aan appels met appels te willen verglijken.  

Lees ook:Geen vliegverkeer naar Canarische Eilanden door storm; duizenden passagiers gestrand
Lees ook:Backpacken in Australië steeds duurder
Lees ook:Nederlander boekt de kerstzon al in de zomer
Lees ook:Nieuwssite over Canarische eilanden gelanceerd
Lees ook:Jongerenbestemmingen: what’s hot & not – jongerenreis, jongerenreizen, jongerenvakanties

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Prijzen voor vakanties afgelopen 20 jaar gedaald

  1. Reau

    Appels met Appels vergelijken? Wat boeit mij het als consument nu of mijn geld naar het reisbureau, de vliegmaatschappij of het vliegveld gaat? Het gaat mij om de totale prijs.
    Een supermarkt kan ook wel zeggen dat de prijzen van levensmiddelen gelijk zijn gebleven. Nou ja, op de vastgoedtoeslag, vervoerstoeslag, en personeelstoeslag na dan. Die zijn namelijk allemaal met 300% gestegen… zie je je volgende kassabon al voor je?

      /  
  2. localjoost

    Heb je het bericht wel gelezen Reau? Of ben je meteen naar de conclusie gescrolled?

      /  
  3. Reau

    Ik heb het volledige bericht gelezen, maar zoals ik al zeg: er worden dus geen all-in prijzen vergeleken. Wat mij betreft dus een onzinnig onderzoek. Je gaat toch ook niet beweren dat je prijzen in 20 jaar nauwelijks gestegen omdat de omzetbelasting (die gedeeltelijk de prijs bepaalt) nagenoeg gelijk is gebleven?

      /  

Comments are closed.