Bagage inchecken: hoeveel kost het?

Luchtvaartmaatschappijen, en in het bijzonder de prijsvechters, doen er alles aan om lage prijzen te kunnen adverteren. Toen het niet meer werd toegestaan om prijzen zonder toeslagen en belastingen op de billboards te zetten, kwamen de budgetmaatschappijen al snel met een nieuwe truc: kosten voor het inchecken van bagage.

Hoeveel kost het?
Ikzelf probeer zoveel mogelijk met alleen maar handbagage te reizen, maar ik kan me voorstellen dat je tijdens een vakantie van twee weken toch het liefst een koffer of backpack incheckt. Maar dan is de vraag natuurlijk: wat zijn hiervan de kosten? En hoeveel kilo mag je meenemen? Ik ben daarom op zoek gegaan en heb de tarieven op een rijtje gezet.

easyJet
Bij onze oranje gevleugelde vrienden kost het inchecken van bagage € 11 per traject. Je mag voor dit bedrag maximaal 20 kg bagage inchecken. Easyjet rekent voor iedere kilo “overgewicht” € 12.

Flybe
Deze maatschappij vliegt van Amsterdam naar diverse luchthavens in het Verenigd Koninkrijk. Flybe spant de kroon als het gaat om het inchecken van maximaal 20 kg bagage: € 22 per stuk per traject. Bij een retourtje kun je dus bijna € 50 op je ticketprijs bijtellen. Iedere kilo extra kost 10 Britse ponden voor de eerste drie kilo, en meer naarmate je méér kilo’s incheckt.

Ryanair
Ryanair rekent maar liefst € 20 per ingecheckte koffer. Voor dat schandalige bedrag mag je niet meer dan 15 kg meenemen. Boete voor de overtreder: € 15 per kg. Je zou dan ook geneigd zijn om alleen maar handbagage mee te nemen. Maar kijk uit: ook daar bestaan boetes voor. Zo werd mijn koffer bij de gate voor de vlucht Madrid – Eindhoven nog even in een stalen frame geplaatst. Gelukkig paste hij. Veel mensen voor en na mij reisden echter met dikke weekendtassen die er niet in pasten en moesten nog even snel bijleggen.

Vueling
Vueling verbindt Amsterdam met diverse bestemmingen op het Spaanse vasteland, vanwaar je goedkoop door kunt vliegen naar bijvoorbeeld Athene of Gran Canaria. Je mag niet meer dan 20 kg in checken tegen een prijs van € 10 per traject. Meerprijs voor iedere extra kilo: € 8.

Wind Jet
Wind Jet vliegt van Amsterdam/Brussel naar Forli (Italië), met verdere verbindingen naar Sicilië. Het inchecken van je koffer of tas met een maximum gewicht van 20 kg kost € 7. Iedere kilo extra kost € 8.

Wizzair
Deze maatschappij vliegt vanuit Eindhoven naar Boedapest, Krakau en Praag. Het inchecken van bagage kost € 10 per traject met een maximum van 15 kg. Iedere extra kilo kost je bij Wizzair € 15.

Bagegekosten zijn overigens niet de enige toeslagen die luchtvaartmaatschappijen rekenen. Ook voor een hapje en een drankje, het online inchecken en het betalen met je creditcard bestaan premies. Ik zal deze uitwassen in een nieuw artikel behandelen.

Lees ook:Goedkoper vliegticket, maar wel betalen per koffer
Lees ook:Met je mobieltje inchecken bij Air Berlin
Lees ook:RyanAir verlaagt tarieven voor koffers
Lees ook:EasyJet breidt vluchten vanaf Schiphol uit. Nu ook van Amsterdam naar Praag
Lees ook:Bij Ryanair vanaf 2010 alleen online inchecken

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Bagage inchecken: hoeveel kost het?

  1. Pingback: Inchecken? Verstop dingen onder je jas! | Travel

  2. luchtvaartmaatschappijen online inchecken

    Als je problemen hebt bij het verkrijgen van aan luchthaven dan nu geen zorgen te maken, Zoals u uw stoel kunt boeken van http://www.checkmein.eu /nl/ site en u kunt gratis naar de luchthaven! en dan hoeft u zich geen zorgen te maken over staan in de rij voor de controle in! Deze site zal u online inchecken!

      /  
  3. luchtvaartmaatschappijen online inchecken

    Haar vervelend dat low cost maatschappijen alles te maken reclame lage prijzen. maar ze kosten ons de kosten van de controle bagage.

      /  
  4. Ivy Duijvestein

    Reactie op Bagage inchecken: hoeveel kost het?

    Hierboven staat dat 20 kg bagage bij Easyjet 11 euro ozu kosten. Was dat maar waar. Eergisteren, 29 ocotber 2011, moesten we 30 (dertig) euro betalen voor een koffer van 17kg, enkele reis Rome.
    De reis geboekt via vliegwinkel.nl die pas NA betaling meldde dat de koffers niet waren inbegrepen! Echt schandalig. Op Schiphol zeiden de balie medewerkers van Easyjet dat dat wel vaker bij Vliegwinkel gebeurde… Maar 60 euro Extra per persoon is toch eigenlijk te gek. Zo goedkoop waren die 3 nachten ook weer niet. (bijna 800 euro, exclusief de koffers) Ivy D.

      /  

Comments are closed.