Grote brand bij Schiphol

schiphol valkwegIn een kantoorgebouw aan de Valkweg bij Schiphol is een grote brand uitgebroken. Volgens de eerste berichten zou er een uitslaande brand in een leegstaand kantoorpand woeden. De brandweer rukte rond kwart voor tien uit en schaalde de brand al snel op naar een grote brand. Meerdere brandweervoertuigen uit de regio zijn onderweg naar Schiphol om de brand te bestrijden. Of het vliegverkeer hinder ondervindt of gaat vinden door deze brand is onbekend. De brand is opgeschaald naar de zogenoemde GRIP 2.

 

GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentsbestrijdings Procedures en worden dus gemeentelijk geregeld. Het is in feite een standaard patroon van opschaling en inschakeling van diensten, organisaties en personen. Onder opschaling verstaat men het inrichten van deze verschillende onderdelen bij de bestrijding van rampen.

 

Vier fases

Er zijn vier verschillende fases GRIP waar gebruik van gemaakt kan worden.

GRIP-fase 1               Wordt uitgeroepen voor incidenten met effecten die beperkt blijven tot de directe omgeving.             

GRIP-fase 2               Wordt uitgeroepen bij grootschalige incidenten waar de effecten zich verder uitstrekken dan de nabije omgeving.  

GRIP-fase 3               Wordt uitgeroepen bij rampen of zware ongevallen waar de effecten wel binnen de gemeentegrens blijven.

GRIP-fase 4               Wordt uitgeroepen bij rampen of zware ongevallen waar de effecten de gemeentegrens overstijgen.

 

update 22.40 uur
Een woordvoerder van Schiphol meldt dat er geen mensen in het pand zitten. Ook zou de brand inmiddels afgeschaald zijn.

Lees ook:Vliegverkeer Schiphol vanaf morgen 08.00 geleidelijk hervat
Lees ook:Vliegtuig neergestort bij Schiphol
Lees ook:Vliegtuig Royal Air Maroc maakt noodlanding op Schiphol
Lees ook:Noodtoestand in Yosemite National Park
Lees ook:Schiphol nummer 1 van Europa

Geen reacties // Reageer