Morgenochtend weer vliegverkeer mogelijk? Eurocontrol hoopt dat morgen 50% van alle vluchten uitgevoerd kunnen worden

vulkaan uitbarsting ijsland

Het vliegverkeer lijkt morgenochtend weer aarzelend op gang te komen. Eurocontrol hoopt dat morgen 50% van alle vluchten uitgevoerd kunnen worden. Dat blijkt uit berichten in buitenlandse media, waaronder NBC. Er zou dan alleen bij daglicht gevlogen kunnen worden.  Momenteel is er een persconferentie van Eurocontrol aan de gang.

De mogelijke hervatting van het luchtverkeer volgt op steeds feller wordende kritiek op de starheid van de luchtvaartautoriteiten. Volgens de KLM en de vereniging van verkeersvliegers, was vliegverkeer wel degelijk mogelijk. De concentratie asdeeltjes was zodanig laag, dat het onnodig was het hele luchtruim af te sluiten, menen zij.

Volgens de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat, verantwoordelijk voor het vliegverbod in Nederland, heeft bij alle beslissingen de veiligheid centraal gestaan. Zolang die niet gegarandeerd kon worden, was vliegen uit den boze, aldus een woordvoerster. De Inspectie baseerde zich op informatie van Eurocontrol, KNMI en het Volcanic Ash Advisory Centre in Londen.

Behalve kritiek op het vliegverbod zelf was die er ook op de informatie van de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat, die het vliegverbod uitvaardigt. Volgens veel reizigers was die ’verwarrend’. De inspectie sloot het luchtruim steeds tot een bepaald tijdstip, wat de indruk wekte dat daarna weer gevlogen kon worden. Eenmaal ter plekke bleek de termijn verlengd, met nog eens zes uur. Reizigers die een hotelkamer hadden achtergelaten vonden die meestal alweer bezet.

Lees ook:Schiphol tot nader order gesloten. Onbekend wanneer weer gevlogen kan worden.
Lees ook:Tot 16.00 uur geen vliegverkeer. KLM bereidt zich voor op opengaan luchtruim.
Lees ook:Vliegverkeer Schiphol vanaf morgen 08.00 geleidelijk hervat
Lees ook:Schiphol blijft tot nader orde, maar zeker tot 14.00 uur, gesloten. Waarschijnlijk langer
Lees ook:Vliegverkeer in Europa wordt geleidelijk opgestart. Per vlucht wordt gekeken of deze kan vertrekken

Geen reacties // Reageer