Nieuwe handbagage regels; hoe zit het nou?

Sinds deze maand gelden nieuwe handbagage regels binnen de Europese Unie. Kortgezegd komt het erop neer dat je nog maar 100 milliliter vloeistof mee mag nemen aan boord van een vliegtuig, maar dan wel verpakt in een doorzichtige hersluitbare zak. Taxfree shoppen mag ook nog, maar soms ook niet. Hoe zit het nou met die nieuwe regels? De meest gestelde vragen worden beantwoord!

Mag ik een flesje water meenemen aan boord? je mag nog maar 100 mililiter vloeistoffen of gels meenemen in je handbagage. In je ruimbagage (je koffer) mag je zoveel meenemen als je wilt (oke niet meer dan 20 kilo natuurlijk). Handbagageregels gelden voor ale vliestoffen, dus je flesje water mag niet mee aan boord. Je moet de vloeistoffen verpakken in een doorzichtige plastic zak die hersluitbaar is (nu kun je deze nog gratis krijgen op Schiphol). Deze plastic zak moet je buiten je handbagage houden, dus los meenemen door de douane en het vliegtuig in.

Babyvoeding voor tijdens de vlucht en medicijnen vormen een uitzondering op deze regel.

Wat wordt onder vloeistof verstaan? lijkt een domme vraag, maar is het niet! natuurlijk water en alle andere dranken, maar ook gels, pasta’s (tandpasta enzo), lotions en de inhoud van spuitbussen. Scheerzeep, haargel, lipgloss, gezichtcremes, mascara en vleoibare lippenbalsem. Allemaal vloeistoffen. Dat wordt afzien als je naar Sydney vliegt!

Dan koop ik toch gewoon drinken op Schiphol? Ja dat kun je doen, maar je hebt er niks aan. Vleoistoffen die je in een taxfree shop koopt worden in een doorzichtige tas verpakt en verzegeld en die zegel mag je tijdens de vlucht niet verbreken (ook moet je je bonnetje bewaren). Dus regel je drinken maar bij de stewardess!

Gelden die regels ook als ik naar een land buiten de EU reis? Ja, dat maakt niet uit. Ook als je naar Thailand reist mag je maar 100 mililiter vloeistof mee aan boord.

En wat als ik in Azië bij de taxfree shop een lekker luchtje voor mijn vriendin heb gekocht? Let goed op, dit wordt lastig! Het klinkt heel raar, maar als je vanuit een niet EU land rechtstreeks naar Amsterdam vliegt dan mag je dat wel meenemen als handbagage (mits goed verpakt), maar moet je eerst nog ergens overstappen binnen de EU (bijvoorbeeld in Frankfurt), dan mag dat niet. Je moet dan in Frankfurt je cadeautje voor je vriendin inleveren…. zonde van je geld!

Lees ook:Turkije beperkt vloeistoffen in handbagage
Lees ook:Vloeistof straks wel weer mee vliegtuig in
Lees ook:Vloeistoffen in je handbagage mag weer vanaf 2013
Lees ook:Regels vloeistoffen aan boord misschien herzien
Lees ook:Man drinkt fles whiskey in een keer leeg op Schiphol

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nieuwe handbagage regels; hoe zit het nou?

  1. jolly

    Hoi,
    Ik wilde ff zeggen dat het bericht niet helemaal klopt.
    Tijdens mijn vlucht heb ik gewoon mijn fles water ( die verzegeld was) voor mijn medicijnen geopend en kunnen gebruiken zonder problemen!

      /  
  2. Sanne

    Even een aanvulling
    Water word inderdaad verzegeld verpakt maar mag je aan boord gewoon openmaken en dus opdrinken. En als je parfum in het buitenland koopt word dit ook zodanig verpakt (verzegeld) dat je het ook mee mag nemen! Alleen moet je deze laatste dus niet aan boord open maken!

      /  
  3. Pingback: Nieuwe handbagageregels zinloos | Travel

  4. Pingback: Extra marechaussees voor paspoortcontroles Schiphol | Travel

Comments are closed.