knokkelkoorts-epidemie in centraal- en Zuid-Amerika

Paraguay heeft de noodtoestand uitgeroepen om de dengue-epidemie in het land het hoofd te kunnen bieden. Paraguyaanse media meldden donderdag dat dengue (knokkelkoorts) sinds begin 2007 al twaalf levens heeft geëist.

Ook in landen als Guatemala, Mexico en Brazilie komt de dengue-mug opvallend veel voor. Er is geen vaccinatie tegen en in tegenstelling tot "gewone" muggen zijn ze vooral overdag en in steden actief. De mug vliegt ondertussen ook rond op Curacao en op de rest van de antillen en daar moet men dus ook goed smeren en slapen onder een muggennet. 

Tot dusver zijn in Paraguay meer dan 14.000 mensen besmet met dengue, een ziekte die door muggen wordt verspreid. Veel voorkomende symptomen van de ziekte zijn hoge koorts, ernstige hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, pijn achter de ogen en huiduitslag. Ook kunnen bloedingen en een shock ontstaan.

De door president Nicanor Duarte afgekondigde noodtoestand geldt voor zestig dagen. In die periode moeten speciale brigades aan de slag gaan op broedplaatsen voor muggen die dengue overdragen. Het gaat daarbij onder meer om plassen met stilstaand water en plaatsen waar afval wordt gestort.

Lees ook:Dengue epidemie in Brazilie
Lees ook:Op reis naar West-Afrika? Wees waakzaam voor ebolavirus
Lees ook:Floortje Dessing loopt knokkelkoorts op in Azië
Lees ook:Dengue-epidemie in Thailand
Lees ook:Aantal Malaria infecties neemt af; 863.000 mensen overleden in 2009. Steun Serious Request!

Geen reacties // Reageer