Dengue epidemie in Brazilie

De Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro kreunt onder een epidemie van ''dengue fever'', bij ons ook bekend als knokkelkoorts. Dit jaar zijn in de deelstaat al 33 mensen gestorven aan de ziekte.

Knokkelkoorts wordt overgedragen door de tijgermug (Aedes aegypti). De mug is tijdens de dag actief.

Doden
Braziliaanse autoriteiten stellen dat er dit jaar in de deelstaat al meer doden door dengue zijn gevallen dan in heel 2007. Vorig jaar eiste knokkelkoorts in Rio de Janeiro dertig levens.

Al 30.000 zieken dit jaar
Dat de epidemie snel om zich heen grijpt staat buiten kijf: allen al in 2008 zijn al bijna 30.000 mensen door de ziekte getroffen. Per dag komen er gemiddeld 900 bij.

Ziekenhuisbedden tekort
De overheid heeft het leger en de ziekenhuizen woensdag gevraagd meer bedden vrij te houden voor mensen die door dengue zijn getroffen.

Risicogebieden
Dengue komt vooral voor in verstedelijkte gebieden in Midden- en Zuid-Amerika, het zuidoosten van Azië, het Caribische gebied en Afrika. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO loopt twee vijfde van de wereldbevolking – rond de 2,5 miljard mensen – het risico knokkelkoorts op te lopen.

Symptomen
De eerste tekenen van de ziekte zijn acute hoge koorts met koude rillingen, zware hoofdpijn, pijn achter de ogen, en spier- en gewrichtspijnen. De symptomen kunnen dan verdwijnen, maar komen een tijd later weer terug, onder meer keelpijn en huiduitslag.

Er bestaat geen medicatie tegen knokkelkoorts.

Lees ook:knokkelkoorts-epidemie in centraal- en Zuid-Amerika
Lees ook:Dengue-epidemie in Thailand
Lees ook:Floortje Dessing loopt knokkelkoorts op in Azië
Lees ook:Artsen waarschuwen voor virussen van voetbalfans in Brazilië
Lees ook:Minstens 56 doden door overstromingen in Rio de Janiero

Geen reacties // Reageer