Nederlandse toerist schaamt zich voor soortgenoot

Nederlanders schamen zich voor elkaar tijdens een buitenlandse vakantie, zo stelt columnist Jos van Noord in de Telegraaf. Uit reacties op een vorig artikel van deze journalist blijkt dat meer dan de helft van de Telegraaflezers zich voor andere Nederlanders schaamt.

‘Op vakantie mag ineens alles’
Vooral het het onbehouwen en onaangepaste gedrag van sommige Nederlanders schiet in het verkeerde keelgat. ‘Ik heb heel lang in het buitenland gewoond en je pikt de Nederlanders er inderdaad zó uit. Op vakantie mag ineens alles,’ schrijft Ries uit Den Haag.

‘Alle clichés kloppen’
‘Helaas kloppen alle clichés over Nederlanders op vakantie’, schrijft Henk uit Zeeland. ‘Wij zijn een volk dat zich nergens weet te gedragen, in vele opzichten.’ Patrick uit Montpeillier wijdt iets meer uit: ‘De arrogantie van onze landgenoten die hier zomers neerstrijken! Geen woord fatsoenlijk Frans. Ga alsjeblieft terug, is het eerste wat ik denk als ik weer een Nederlands nummerbord zie. Lawaaiig, liefst bezoeken we de kathedraal of moskee in shorts, verschijnen we topless aan de boulevard, opgeheven vingertje tegen de obers, fietsen in de hitte, in zwembroek naar de supermarkt, grote mond, weinig of geen fooi, sokken in de sandalen, Nederlandse toeristen ten voeten uit.’

Wie heeft gelijk?
Ikzelf, als geëmigreerde Nederlander, ben het maar gedeeltelijk met Henk en Patrick eens. De Nederlanders pik je er inderdaad zo uit dankzij de fysieke kenmerken, maar niet allemaal passen we ons slecht aan. Hier op Gran Canaria komen genoeg Nederlanders die wél interesse hebben in de bergdorpjes en die wél hun best doen om Spaans te spreken. Daarnaast is Nederland één van de grootste “backpackerleveranciers” ter wereld.

Lees ook:Persoonlijk: verliefd worden op een land
Lees ook:Patrick Lodiers Ramptoerist in Haïti; doneer op giro 555
Lees ook:Update: 22 Nederlanders vermist op Haïti. 9 Nederlandse toeristen in ingestort hotel
Lees ook:Tip: Goedkoop en toch luxe op vakantie
Lees ook:Winkels in Madrid mogen 24 uur per dag open

Geen reacties // Reageer