Abdulmutallab : 20 terroristen staan klaar om vliegtuigen op te blazen

Umar Farouk Abdulmutallab

Umar Farouk Abdulmutallab

Ongeveer twintig mensen zijn in Jemen door Al Qaida getraind om aanslagen te plegen op vliegtuigen, zoals de 23-jarige verdachte terrorist Umar Farouk Abdulmutallab van plan was. De Nieriaan heeft dit zelf tegen zijn ondervragers gezegd volgens het Amerikaanse televisiestation CBS.

 

Dat Umar Farouk Abdulmutallab heeft gezegd dat anderen werden voorbereid op gebruik van dezelfde techniek om vliegtuigen op te blazen, werd bevestigd door de Britse inlichtingendienst.

 

Bronnen vertelden CBS dat deze verklaring de reden is dat de VS nieuwe richtlijnen heeft aangekondigd voor “verbeterde screening” voor “elk individu” uit 14 landen die naar de VS vliegen. Tevens worden de terroristen-lijsten van de inlichtingendiensten goed onder de loep genomen, uitgebreid en gescreend. Op de zogenoemde Watch list staan meer dan 400.000 mensen, die extra gecheckt moeten worden. Abdulmutallab stond ook op deze lijst, maar heeft geen extra controles gekregen. Eerder deze week had President Obama zware kritiek op de inlichtingendiensten.

 

 

Umar Farouk Abdul MutallabAbdulmutallab pleitte crijdag niet schuldig te zijn aan de aanslag op de vlucht op het Northwest toestel wat onderweg was van Amsterdam naar Detroit.  Abdulmutallab werd in een vliegtuig aangehouden nadat hij op eerste kerstdag kort voor de landing in Detroit explosieven wilde laten ontploffen. De in zijn ondergoed verborgen explosieven ontploften kennelijk niet zoals gepland. Hij werd overmeesterd door Jasper Schuringa. Hij wordt er in de VS onder meer van beschuldigd gepoogd te hebben de inzittenden van het toestel te hebben willen vermoorden en gebruik te hebben gemaakt van massavernietigingswapens.

 

Abdulmutallab verdween vorig jaar plotseling van een opleidingsinstituut in Dubai om de Islam ergens in Jemen te gaan bestuderen. Hij zou daar door terroristen uit het netwerk van al-Qaeda zijn geworven en getraind. Begin december vertrok hij uit Jemen naar Ghana, waar hij twee weken verbleef. De FB is al zijn spren aan het nagaan en is op dit moment op onderzoek in Ghana. Vanuit Ghana zou hij via Nigeria naar Amsterdam zijn gevlogen, waar hij overstapte op de Northwest vlucht naar Detroit.

Lees ook:Omar Farouk Abdulmutallab geeft bruikbare informatiie aan FBI
Lees ook:Visum voor Jemen niet meer aan de grens te krijgen
Lees ook:VS ontkomt aan nieuwe aanslagen
Lees ook:Poging tot terroristische aanslag op vliegtuig Northwest Airlines; vlucht Amsterdam-Detroit
Lees ook:Osama Bin Laden claimt aanslag op Northwest vlucht naar Detroit

Geen reacties // Reageer