Met de Oranjecamping veilig naar het WK voetbal in Zuid Afrika

oranjecamping1Zeker driehonderd supporters reizen komende zomer het Nederlands elftal op het wereldkampioenschap áchterna in een oranje karavaan van campers. Ze maken deel uit van het bonte gezelschap van de ‘Oranjecamping’. Over de veiligheid tijdens het WK is al veel gesproken en geschreven. De organisatoren van de Oranjecamping zijn meerdere maken in Zuid Afrika geweest om het WK voor te bereiden en hebben de nodige voorzorgsmaatregelen genomen.  Jokko de Wit, organisator van de Oranjecamping, benadrukt dat de supporters geen onnodige risico’s lopen. ,,We hebben beveiligers uit Zuid-Afrika en Nederland ingeschakeld. We slapen soms ook in de buurt van wildreservaten, maar er zijn daar dan zelfs mensen die weten hoe ze een giraffe op afstand moeten houden. De campers zijn allemaal voorzien van navigatie. De adressen van alle campings zijn geprogrammeerd. Alle supporters krijgen ook een telefoon met een nationale sim-kaart. Als er iets aan de hand is, kunnen ze meteen bellen. In de stoet rijden ook consulaire teams mee. Die kunnen meteen in actie komen.”

De Wit verwacht dat uiteindelijk 500 fans de hele reis van Johannesburg naar Kaapstad maken. ,,Maar ik denk dat het op de campings erg druk kan worden. Veel supporters reizen op een andere manier door Zuid-Afrika. Zij kunnen allemaal komen feesten. Daarnaast wonen er 60.000 Nederlanders in Zuid-Afrika. Ik denk dat de Oranjecamping net zoiets wordt als het Holland House op de Olympische Spelen. We zijn voor alle voorbereidingen al vaak in Zuid-Afrika geweest. Neem van mij aan dat het een onvergetelijke ervaring wordt.”

Bezoekers van de Oranjecamping arriveren op 8 juni per vliegtuig in Johannesburg en vertrekken na de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het WK in Johannesburg tegen Denemarken richting Durban. ,,Dat is een trip van zo’n 500 kilometer”, weet De Wit. ,,Dat is in één dag te doen. Van Durban moeten we echter naar Kaapstad voor het duel met Kameroen. Dan heb je het over een reis van ruim 1600 kilometer. Daar doen we drie dagen over. Neem maar aan dat het een mooi gezicht wordt om zo’n 200 oranje uitgedoste campers langs die prachtige kust te zien rijden.”

Tussen 8 juni en 24 juni zullen de supporters in een karavaan van Johannesburg, naar Durban en Kaapstad trekken. Ze bezoeken in die steden niet alleen de groepswedstrijden van het Nederlands elftal tegen Denemarken, Japan en Kameroen. Op weg naar de speelsteden zijn uitstapjes als een bezoek aan het Krugerpark of een mooi strand gepland. De fans worden op de verschillende campings vermaakt door populaire Nederlandse artiesten.

De Wit introduceerde de Oranjecamping tijdens het EK van 2004 in Portugal. Op het laatste EK in Oostenrijk en Zwitserland sliepen rond iedere wedstrijd zo’n 5000 fans op de camping. De Wit noemt het volstrekt logisch dat er niet zo veel supporters naar Zuid-Afrika reizen. ,,Dat heeft natuurlijk ook met geld te maken. Fans die de hele reis afleggen, zijn minimaal 3295 euro kwijt. Een trip in een heel luxe camper kost zelfs 4500 euro.”

Lees ook:Met de Oranjekaravaan door Zuid Afrika tijdens het WK voetbal
Lees ook:Oranje supporters lopen niet warm voor WK voetbal Zuid Afrika
Lees ook:WK voetbal in Zuid Afrika wordt een fiasco. KNVB geeft helft van de kaarten terug
Lees ook:WK Voetbal in Zuid Afrika, de do’s and don’ts voor oranje supporters
Lees ook:Oranjecamping tijdens EK wel winstgevend

Geen reacties // Reageer