Stakingen België brengen reizigers in problemen

staking belgieDuizenden Europese vakantiegangers komen vandaag (maandag) in de problemen door stakingen bij de Belgische en Franse Spoorwegen. In heel België rijden vandaag rijden geen treinen als gevolg van een werkonderbreking van 24 uur. In Frankrijk zijn al enkele dagen stakingsacties aan de gang. Die kunnen ook het luchtverkeer gaan treffen.

Als gevolg van de staking in België vallen verschillende internationale treinen uit, zoals de Thalys. Internationale treinen vanuit Nederland rijden niet verder dan Roosendaal. Ook de trein door de Kanaaltunnel van en naar Engeland rijdt niet. Wat er na vandaag gebeurt, is nog verre van duidelijk. In Frankrijk staat voor dinsdag een nationale protestdag op het programma wegens het omstreden regeringsbesluit om de pensioenleeftijd te verhogen.

De stakingsacties in België zijn gericht tegen veranderingen bij het goederenvervoer op het spoor. Wie voor vandaag een ticket richting België of Frankrijk had geboekt, kan zijn geld terugkrijgen. Een andere optie is om een dag later te vertrekken, maar reizigers zijn dan niet zeker van een zitplaats. De stakingsacties in België zijn gisteravond om tien uur al begonnen.

Het vliegtuig pakken naar Frankrijk biedt ook geen zekerheid, omdat de toevoer van brandstof naar de Franse luchthavens door de acties verstoord is geraakt. Franse actievoerders blokkeren al enkele dagen olieraffinaderijen. Daardoor dreigen er in het hele land tekorten te ontstaan. De Franse regering zegt echter dat er geen reden is tot zorg. Wel geeft ze maatschappijen die met kortere vluchten Parijs aandoen het advies om voldoende brandstof mee te nemen voor de terugvlucht.

Lees ook:Kanaaltunnel nog zeker dicht tot zaterdag door brand
Lees ook:Met de auto naar Frankrijk? Let op!
Lees ook:Eurostar overstelpt voor Tweede Kerstdag
Lees ook:Thalys tussen Amsterdam en Parijs rijdt morgen niet door treinongeluk in België
Lees ook:Veel wintersportbussen in de fout

Geen reacties // Reageer